Ministar Stefanović: Vučić je garant nacionalnih interesa Srbije
Foto: Marina Lopičić

Potpredsednik Vlade Srbije

Ministar Stefanović: Vučić je garant nacionalnih interesa Srbije

Politika -

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svim razgovorima, u svim aktivnostima bori i čini sve što je moguće da zaštiti naše nacionalne interese i predstavlja garant nacionalnih interesa Srbije.

Stefanović je, na TV Hepi, govoreći o aktuelnoj situaciji u vezi pitanja Kosova i Metohije rekao da je tu teška situacija a uzrokovana i neodogovornim potezima prethodnih vlasti, katastrofalno postavljenim pitanjem Međunarodnom sudu pravde, a zatim izmeštanjem pregovora o KiM iz UN u EU.

On je rekao to savetodavno mišljenje MSP mnogim zemljama dalo ohrabrenje, ali i opravdanje da priznaju samoproglašenu nezavisnost.

Kako je naveo, opravdanje da je bilo potrebno da se razgovori o KiM iz UN "prebace" pod okrilje EU jer je bila ugrožena ekonomska pozicija, otvara

pitanje da li su to "prodali Srbiju" za određene ekonomske ustupke.

foto: Fonet/Nenad Đorđević

Govoreći o aktivnostima predsednika Srbije, Stefanović je ocenio da on ima ogromnu inicijativu i da je preuzeo isto takvu odgovornost da zaštiti naše nacionalne interese, ali i upozorio da je pri tom napadan "i sa leva i sa desna" , jedni govore da je malo uradio za evropske integracije, drugi da je suviše...

"Preduzima diplomatsku inicijativu da uradi sve što je moguće da zaštiti naš nacionalni interes. Vučih je garant naših nacionalnih interesa" naznačio je Stefanović.

Ukazao je da je situacija takva da zapadne sile više i ne žele da razgovaraju o bilo čemu sem nezavisnosti Kosova, te da su statusno neutralni razgovori u Briselu "statusno neutralni samo na papiru".

Kako je rekao, sada se priča o već postignutom sporazumu, te se pregovara o ZSO kao o nekoj novoj stvari a ne već dogovorenoj, stavljenoj u sporazum za koji su dobijene garancije međunarodne zajednice da će se ispuniti.

"To je pitanje za EU i sve ostale kako mogu da dozvole da se njihova reč ne poštuje" ocenio je Stefanović i upitao kakve su onda garancije da će se išta ispoštovati ili je samo srpska strana ta koja mora da sprovodi dogovoreno.

Dodao je da je na sceni potpuno nerazumevanje SAD i velikog spektra zemalja zapadne Evrope a da je na nama da sačuvamo naše nacionalne interese, opet vodeći računa o interesima zemlje, ekonomskim i svim drugim.

Na konstataciju da se sve postavlja kao "svršen čin" Stefanović je upitao ako je to tako zašto im onda treba Srbija.

Kako je rekao, govoreći o raznim spekulacijama u medijima o isto tako raznim planovima, predlozima, papirima koje Srbija navodno treba da prihvati, to je možda moglo da se radi ranije sa Srbijom.

"Možda je moglo nekada sa nekim drugim predsednicima koji su prihvatali takve emisare, ali ni sa Vučićem ni sa Srbijom se danas na taj način ne razgovara" rekao je potpredsednik Vlade Srbije.

Naveo je da pritisci postoje ali da Srbija nije dražava koja će na sve da pristaje i da se odrekne svojih nacionalnih interesa.

foto: Dado Đilas

Stefanović je dodao da je Srbija država koja je stabilna, koja napreduje ekonomski, u koju dolaze strani investitori koji zapošljavaju 170.000 ljudi...te da sa zemljom koja napreduje i koja snaži nije lako razgovarati.

Prema njegovim trečima zato neki i ulažu napore da se Srbija destabilizuje kako bi onda probali da ostvare neke svoje interese.

On je rekao da je i nestabilna situacija u Srbiji, "svađa između Tadića i Koštunice" i omogućila da se desi proglašenje nezavisnosti, a zatim su usledili i katastofalni potezi - pitanje MSP i izmeštanje pregovora.

Voditelj emisije i urednik TV Hepy Milomir Marić je rekao da je Jeremića svojevremeno pitao kolika je šansa da "dobijemo" u MSP, a od njega dobio odgovor 0,01...na šta je Stefanović rekao da je, ako je to tako rekao Jeremić, to katastrofalno i nedgovorno.

U tom smilsu Stefanović je rekao da se Tadić i oni koji su sa njim učestvovali u formulisanju i slanju pitanja MSP ne mogu pravdati time da su eksperti postavili to pitanje jer je na njima odgvornost, a da eksperti mogu samo da ih savetuju.

"To je razlika između Vučića i drugih - on se ne krije iza bilo čega" ocenio je Stefanović.

Izneo je i primedbe na ponašanje pojedinih političara i onih koji ih podržavaju jer kaže "umesto da navijaju da Vučić izvuče bilo šta za Srbiju" očekuju da se nešto loše desi da bi im to bio neki politički poen u borbi protiv predsednika Srbije.

"Ovo je nacionalno pitanje broj jedan i pitanje par ekselans u kojem svi treba da budu na strani Srbije i pomognu" rekao je Stefanović i istakao da to nije pitanje popularnosti već poltičko pitanje hoćemo li da stanemo uz svoju zemlju ili ne.

(Kurir.rs/Tanjug/Tv Hepi/Foto: Marina Lopičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) 7 RAZLOGA ZBOG KOJIH KOSOVO NIJE DRŽAVA: Ovo ni Tači i Haradinaj zajedno ne mogu da ospore!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track