AMBASADOR SKAT IZRIČIT: SAD ne pritiskaju Srbiju da prizna Kosovo
Foto: Vladimir Šporčić

kompromisno rešenje prioritet

AMBASADOR SKAT IZRIČIT: SAD ne pritiskaju Srbiju da prizna Kosovo

Politika -

Hoćemo da dođe do dogovora Srbije i Kosova i da bude trajan, izjavio je danas američki ambasador u Beogradu Kajl Skat.

foto: Vladimir Šporčić

On je odbacio tvrdnje da SAD vrše pritisak da Srbija prizna Kosovo, iako bi to, kako je napomenuo, "dobrodošlo". Srbija treba da nađe svoj dogovor o statusu sa Kosovom, rekao je Skat novinarima u Beogradu.

Skat je odbacio navode da se na Srbiju vrši pritisak da prizna Kosovo.

"Srbija treba da odluči o svom putu. Mi, moja vlada je priznala Kosovo i više od 100 zemalja sveta, a šta će se dve strane dogovoriti to zavisi od te dve strane", rekao je on.

SASTANAK NA VISOKOM NIVOU: Vučić i Tači danas u Briselu, a ovo su teme koje će se naći na stolu

Mi bismo rekli da je priznanje Kosova dobrodošlo, ali mi ne vidimo nikakav pritisak na Srbiju da uradi nešto, ponovio je Skat. On je rekao da su SAD tu da pomognu, ali da dijalog vodi Evropska unija.

foto: Zorana Jevtić

"Naravno sa velikim interesovanjem pratimo dijalog. Tu smo da pomognemo, ali to je dijalog između Srbije i Kosova. Ako biste se nama obratili, mi smo tamo, naravno pratimo sve detalje, ako možemo biti od pomoći, želimo dogovor između Srbije i Kosova", rekao je on.

ĐURIĆ OTKRIO DETALJE TEHNIČKOG DIJALOGA U BRISELU: Beograd insistirao na formiranju ZSO, Priština nije htela o tome da priča

Na pitanje da li je Zapad za kompromisno rešenje, on je odgovorio da svaki dogovor na kraju krajeva jeste kompromis.

Znam samo da ako Srbija želi napred u EU, treba da se nađe rešenje za status Kosova i za odnose Srbije i Kosova, jer oni neće da uvoze problem u Uniju, izjavio je ambasador.

foto: Vlada Sporčić

Odgovarajući na pitanja, odbacio je navode o postojanju "američke crne liste" na koju bi mogla da dođe Srbija. Na pitanje, da li bi mogla Rusija da se uključi u dijalog o Kosovu, Skat je odgovorio da "ako strane u dijalogu smatraju da bi trebalo uključiti i druge, to je njihov izbor".

(Kurir.rs/Fonet/Foto: Vladimir Šporčić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) 7 RAZLOGA ZBOG KOJIH KOSOVO NIJE DRŽAVA: Ovo ni Tači i Haradinaj zajedno ne mogu da ospore!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track