Najnovije vesti

VUČIĆ NAKON RAZGOVORA SA MOGERINI I TAČIJEM: Jasno im je rečeno da formiraju Zajednicu srpskih opština!
Foto: Printscreen Pink TV

razgovori o kosovu

VUČIĆ NAKON RAZGOVORA SA MOGERINI I TAČIJEM: Jasno im je rečeno da formiraju Zajednicu srpskih opština!

Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da će u slučaju da Albanci ne formiraju Zajednicu srpskih opština za 20 dana, Srbija to sama uraditi

"To što pet godina nije ispunjeno šest tačaka Briselskog sporazuma, koje se tiču Zajednice srpskih opština, ne može biti samo krivica Albanaca", rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora u Briselu.

On je u direktnom televizijskom uključenju iz Brisela poručio da je to jednako krivica Evropske unije, koja je takođe potpisnik Briselskog sporazuma.

 

Za pet godina su i najteži ratovi završavani, rekao je predsednik i podsetio da je Srbija ispunila sve tačke od 7. do 15. tačke tog sporazuma.

Albanci nemaju nameru da ispune svoje obaveze, uveren je predsednik Vučić. "Za pet godina nisu mogli da pročitaju stranicu i po teksta, to je uvreda za zdrav razum, za nas, za Srbiju", rekao je Vučić komenatarišući izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da nije stigao da pročita sporazum o Zajednici srpskih opština.

 

"Gotovo 1.800 dana šest glavnih tačaka Briselskog sporazuma nisu ni dirnute, a to ne može da bude samo krivica Albanaca, to je potpisala i Evropska unija", istakao je predsednik Vučić nakon sastanka s šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Istina, rekao je predsednik Vučić, predstavnici EU su večeras jasno rekli delegaciji iz Prištine da se ta obaveza iz sporazuma mora ispuniti.

 

 

On lično, kako je istakao, nije ni večeras ništa veći optimista nego pre nekoliko dana po pitanju formiranja ZSO, ali, poručuje, mi moramo i dalje da poregovaramo i da insistiramo na kompromisu.

Upravo to, naglasio je, želi iskreno da prenese narodu u Srbiji, jer, Srbiji je mesto u Evropskoj uniji i samo tako možemo da zarađujemo više, da živimo bolje, da nam deca ostaju u zemlji.

 

Međutim, istakao je predsednik Vučić, niko ne može od Srbije da očekuje da ukine sebe, svoje postojanje, samo zato što se računa s tim da je dovoljan snažan pritisak i sa našom potrebom za boljom ekonomskom budućnošću pa da ukinemo našu državnost.

Vučić je, nakon današnje runde dijaloga Beograda i Prištine, kazao da je danas 1.799 dan, a da suština Briselskog sporazuma nije primenjena - Zajednica srpskih opština (ZSO).

 

"Rekao sam sa čime se Srbija suočavala u prethodnom periodu. Analizirali smo sve ostalo od 7 do 15 tačke, što je bila obaveza Srbije, a Srbija je sve ispunila. Šest prvih tačaka koje se tiču ZSO nisu dirnute", naglasio je on.

Rekao je da Srbija poštuje napore, trud i rad evropskih predstavnika, koji su dali sve od sebe da budu dobri domaćini i posrednici, te preneo da nije bilo pritisaka na našu delegaciju na bilo koji način.

 

 

foto: Predsedništvo Srbije

Izrazio je uverenje da će Albanci reći da će na uspostavljanju ZSO raditi sledeće nedelje, ali i dodao da je to čuo po stoti put i da unapred može reći da to neće biti tako.

 

"Gospodin Arifi je ovde rekao da je njhov ustavni sud ocenio da su 22 od 23 principa Briselskog sporazuma suprotna njihovom ustavu, što znači da neće implementirati ZSO nikada. Oni će izaći i reći da će to uraditi. Ovo gledam već dugo vremena i svaki put je isto", podvukao je Vučić.

 

Vučić je rekao da ne misli da treba žuriti sa samostalnim formiranjem ZSO.

"Sačekaćemo da vidimo kako stoje stvari, ali smatram da je raspoloženje među Srbima na Kosovu i Metohiji takvo da Srbi žele da se organizuju", rekao je Vučić na pitanje da li će Srbija možda krenuti samostalno u formiranje ZSO.

"Ne mislim da treba da žurimo sa tim, ali ako oni, a za 20 dana će biti petogodišnjica, do tada ne krenu u ceo postupak (formiranja ZSO) a šta drugo da bude alternativa", upitao je Vučić.

 

A na pitanje kako preći u fazu sveobuhvatne normalizacije ako ni sporazum o ZSO nije ispunjen, uzvratio je da je vrlo teško preći u tu fazu.

"Vrlo teško. I zato sam ovako i neraspoložen i bez preteranog optimizma, ali nisam bez borbe, borićemo se i čuvaćemo Srbiju. Ljudi ne treba da brinu. Moje je bilo večeras da kažem ljudima 'nemojte da brinete, nastavićemo da razgovaramo i sa Albancima i svima u međunarodnoj zajednici, čuvaćemo srpske interese'. Nadam se da ćemo moći da postignemo kompromis, ako ga ne postignemo...šta da radimo, nije prvi put u našoj istoriji", rekao je šef države i dodao: "Mnogo ja više brinem o nekim velikim silama, nego o samim Albancima i njihovim interesima".

 

Vučić je ukazao i na izjavu Kadri Veseljija koji je govorio o uzimanju Medveđe i Preševa, dodajući da niko nije primetio da je pretio ratom i da je najavio da je za 20 godina planirano ujedinjenje sa Albanijom.

 

"Nama Srbima prete novim ratovima uvek kada im zafale glasovi. MI ćutimo, jer mi je posao da čuvamo mir i stabinost, da se brinemo o budcuhnosti naših građana", rekao je on.

 

Najveći saveznici Srbije su njeni građani

 

Na pitanje ko su nam u ovom pitanju najveći saveznici, Vučić je rekao da su to građani Srbije: "Oni su saveznici odgovornoj i ozbiljnoj politici, razumu, napretku, ekonomiji, boljoj slici države koju vole i čuvaju".

Dodao je da što se saveznika u svetu tiče "svi poštuju našu zemlju više nego ranije" i Srbiju, iako će biti niskih udaraca, niko "ne šamara" kao što je to bilo do pre nekoliko godina.

"Idemo i tražimo saveznike svuda. Ne bih ih ograničavao samo na one za koje svi znamo da su nam prijatelji i saveznici, već ih tražimo i među onima od kojih to niko ne očekuje. Zato ćemo da se borimo, jer se svet menja i borićemo se da među onima koji su bili protagonisti kosovske nezavisnosti dobijemo što je moguće više simpatija".


Preneo je da je rekao večeras Mogerini da će se Srbija na evropskom putu boriti i da će na tom putu napredovati, ali i da niko ne sme da pomisli da je moguće da se uruše svi nacionalni i državni interesi, samo zato što bi možda neki u Evropi i sa nekih kontinenata bili zadovoljni.

 

Ukazao je da je Srbiji Evropa potrebna zbog posla, navodeći da će u ponedeljak građati čuti da je prošle godine porasla plata za 43 evra, ističući da će do kraja godine prosečna plata biti 480 evra, a početkom iduće godine stići i 500 evra.

"Ne možemo bez evropskih investicija, bez ulaganja Nemaca, Austrijanaca, Francuza, Italijana i svih ostalih", naglasio je on.

 

Takođe je, povodom izjave iz Prištine da je zabranjeno Selakoviću i Đuriću dalje učešće u dijalogu, poručio da može reći da će oni učestvovati i to u Severnoj Mitrovici.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Printscreen Pink TV

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

(KURIR TV VESTI) U ovom srpskom gradu je eskaliralo vršnjačko nasilje. Čak 956 slučajeva nasilja za jedno plugodište!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...