IVICA DAČIĆ ZA KURIR: Zapad hoće da nas ponizi! Priznaćete Kosovo milom ili silom!
Foto: Reuters, Dragana Udovičić

TEŠKI UDARCI: Srbija pod nezapamćenim pritiskom Zapada

IVICA DAČIĆ ZA KURIR: Zapad hoće da nas ponizi! Priznaćete Kosovo milom ili silom!

Politika -

To je vrhunski bezobrazluk i licemerje i Srbija ne može pristati na poniženje, navodi šef srpske diplomatije

Pred­sed­nik Sr­bi­je Ale­k­san­dar Vu­čić izja­vio je da mi­sli da Sr­bi­ja ne tre­ba da žu­ri sa sa­mos­tal­nim fo­r­mi­ra­njem ZSO.

- Sa­če­ka­će­mo da vi­di­mo ka­ko sto­je stva­ri, ali sma­tram da je ra­spo­lo­že­nje me­đu Sr­bi­ma na Ko­so­vu i Me­to­hi­ji ta­kvo da Sr­bi že­le da se or­ga­ni­zu­ju. Ne mi­slim da tre­ba da žu­ri­mo s tim, ali ako oni - a za 20 da­na će bi­ti pe­to­go­di­šnji­ca - do ta­da ne kre­nu u ceo pos­tu­pak fo­r­mi­ra­nja ZSO, šta dru­go da bu­de al­te­r­na­ti­va?!

Kri­vi­ca svih

Ni 1.800 da­na od pot­pi­si­va­nja še­st glav­nih ta­ča­ka Bri­se­l­skog spo­ra­zu­ma ko­je se ti­ču Za­jed­ni­ce sr­p­skih op­šti­na ni­su ni di­r­nu­te. To ne mo­že da bu­de sa­mo kri­vi­ca Al­ba­na­ca, to je pot­pi­sa­la i Evro­p­ska uni­ja, re­kao je pred­sed­nik Ale­k­san­dar Vu­čić u obra­ća­nju gra­đa­ni­ma iz Bri­se­la, na­kon raz­go­vo­ra sa še­fi­com EU di­plo­ma­ti­je Fe­de­ri­kom Mo­ge­ri­ni i ko­so­v­skim pred­sed­ni­kom Ha­ši­mom Ta­či­jem. Tom sa­stan­ku pret­ho­di­li su odvo­je­ni su­sre­ti Vu­či­ća i Ta­či­ja sa Mo­ge­ri­ni­je­vom.

foto: Fonet

Ha­ra­di­na­je­va uvreda

Vu­čić je re­kao da je Sr­bi­ja ispu­ni­la sve ta­č­ke Bri­se­l­skog spo­ra­zu­ma ko­je za­vi­se od nje, a da Pri­šti­na ni­je ispu­ni­la svoj deo oba­ve­za - fo­r­mi­ra­nje ZSO. Na­veo je da se, čak i ako pred­stav­ni­ci Pri­šti­ne ka­žu da će ra­di­ti na fo­r­mi­ra­nju ZSO, to ne­će de­si­ti.

- Za pet go­di­na ni­su mo­gli da pro­či­ta­ju stra­ni­cu i po te­k­sta, to je uvre­da za zdrav ra­zum, za nas, za Sr­bi­ju! - re­kao je Vu­čić ko­men­ta­ri­šu­ći izja­vu ko­so­v­skog pre­mi­je­ra Ra­mu­ša Ha­ra­di­na­ja da ni­je sti­gao da pro­či­ta spo­ra­zum o Za­jed­ni­ci sr­p­skih op­šti­na.

- Ne mo­gu da ka­žem da pred­stav­ni­ci EU ni­su ima­li le­pe re­či za nas da­nas - re­kao je Vu­čić i do­dao da je ja­sno i ne­dvo­smi­sle­no re­če­no da Pri­šti­na mo­ra da ispu­ni fo­r­mi­ra­nje ZSO. Me­đu­tim, do­dao je, Al­ba­n­ci sa KiM na­stu­pa­ju po pri­n­ci­pu „ima još spo­ra­zu­ma, kao onaj što je ene­r­ge­ti­ka, pa vi Sr­bi to ispu­ni­te“, a za ZSO i ta­ko tre­ba još go­di­nu-dve da se ispu­ni.

Na evro­p­skom putu

- Mo­ja oba­ve­za je da ču­vam mir i sta­bi­l­nost, a ne da pos­tu­pam kao ne­ko na uli­ci. Re­kao sam ve­če­ras Mo­ge­ri­ni­je­voj da je Sr­bi­ja na evro­p­skom pu­tu. Bo­ri­će­mo se da uči­ni­mo sve da na­pre­du­je­mo, ali ne­mo­j­te da mi­sli­te da je mo­gu­će da Sr­bi­ja uru­ši sve svo­je na­cio­nal­ne i dr­žav­ne in­te­re­se, da će se Sr­bi­ja sa­mou­ki­nu­ti da bi ne­ki u Evro­pi i sve­tu mo­gli da bu­du za­do­vo­lj­ni - re­kao je Vu­čić u svom obra­ća­nju gra­đa­ni­ma.

Ma­ne­va­r­ski pros­tor nam je ma­li, re­kao je pred­sed­nik i do­dao da je na na­ma da na­sta­vi­mo da se bo­ri­mo, ali da ne­za­vi­snost Ko­so­va ne­će­mo priz­na­ti. U sao­p­šte­nju Evro­p­ske ko­mi­si­je izda­tom na­kon raz­go­vo­ra ka­že se da je Fe­de­ri­ka Mo­ge­ri­ni „po­se­b­no na­gla­si­la hi­t­nu po­tre­bu za po­če­t­kom uspos­ta­vlja­nja Za­jed­ni­ce op­šti­na sa sr­p­skom ve­ći­nom, spo­ra­zu­ma o ene­r­ge­ti­ci i na­sta­v­ka za­vr­še­t­ka mos­ta u Mi­tro­vi­ci“.

On je po­zdra­vi­la po­sve­će­nost oba pred­sed­ni­ka no­r­ma­li­za­ci­ji od­no­sa iz­me­đu Ko­so­va i Sr­bi­je i pod­se­ti­la da je na­pre­dak obe stra­ne u in­te­gra­ci­ja­ma u EU ve­zan čvr­sto s na­pre­t­kom u di­ja­lo­gu, na­ve­de­no je u sao­p­šte­nju.

EKIPA KURIRA

Stav o ot­ka­zi­va­nju ru­ko­me­t­nog meča OVAKVA UTAKMICA NEĆE SE IGRATI NA TERITORIJI SRBIJE

foto: Dragana Udovičić

Pred­sed­nik Vu­čić re­kao je si­noć u Bri­se­lu da je ot­ka­zi­va­nje uta­k­mi­ce ru­ko­me­t­nih ju­nio­r­skih re­pre­zen­ta­ci­ja Sr­bi­je i ta­ko­zva­ne dr­ža­ve Ko­so­vo bi­la je­di­na mo­gu­ća odlu­ka: - Ot­ka­za­na je opra­v­da­no. Ka­ko će­mo da obja­sni­mo gra­đa­ni­ma Sr­bi­je da Ukra­ji­na ne­će da igra uta­k­mi­cu u Ki­je­vu pro­tiv Ko­so­va, a Sr­bi­ja igra u Beo­gra­du ili Kra­gu­je­v­cu? Ni­su ni­ka­kva de­ca kri­va, ni iz Za­je­ča­ra, Uro­še­v­ca ili bi­lo kog dru­gog me­sta ko­ja su do­šla da igra­ju... Mo­žda će­mo ne­kad ne­g­de u inos­tran­stvu mo­ra­ti da igra­mo ne­ku uta­k­mi­cu, ali da ov­de na te­ri­to­ri­ji Sr­bi­je priz­na­je­mo ne­za­vi­snost Ko­so­va, ne znam ka­ko to mi­sli­te da izve­de­mo. To je bi­la je­di­na mo­gu­ća odlu­ka!

Ka­jl Skat o an­ga­žo­va­nju SAD NE UKLJUČUJEMO SE U PREGOVORE BEOGRAD I PRIŠTINE

foto: Beta

Am­ba­sa­dor SAD Ka­jl Skat ka­že da se Ame­ri­ka ne­će fo­r­mal­no uklju­či­ti u pre­go­vo­re Beo­gra­da i Pri­šti­ne, jer te pre­go­vo­re vo­di EU. Do­dao je i da ne pos­to­ji ni­ka­kva cr­na li­sta na ko­ju bi Sr­bi­ja mo­gla bi­ti sta­vlje­na uko­li­ko ne priz­na ne­za­vi­snost Ko­so­va. - Mi smo tu da po­mo­g­ne­mo, ali taj di­ja­log se odvi­ja iz­me­đu Sr­bi­je i Ko­so­va uz po­moć EU. Mi pra­ti­mo sve de­ta­lje, ako nam se obra­te za po­moć, bi­će­mo tu. Že­li­mo da se pos­ti­g­ne tra­jan do­go­vor iz­me­đu Sr­bi­je i Ko­so­va - re­kao je Skat. S dru­ge stra­ne, pred­sed­nik Ko­so­va Ha­šim Ta­či po­tvr­dio je da je ovih da­na bio u Va­ši­n­g­to­nu ra­di ko­n­su­l­ta­ci­je sa SAD o di­ja­lo­gu sa Sr­bi­jom.

ŠEF SRPSKE DIPLOMATIJE DAČIĆ ZA KURIR Teraju nas da priz­na­mo Ko­so­vo mi­lom ili silom

Šef sr­p­ske di­plo­ma­ti­je Ivi­ca Da­čić ka­že za naš li­st da Za­pad je­di­no za­ni­ma da od Sr­bi­je izvu­če priz­na­va­nje Ko­so­va i da je svih ovih go­di­na na de­lu jed­no ve­li­ko za­ma­ja­va­nje.

foto: Dado Đilas

- Ko­li­ko Sr­bi­ja tre­ba po nji­ma da bu­de ma­la da ne bi bi­la ve­li­ka? Za­pad ho­će da nam po­ru­či da priz­na­mo Ko­so­vo mi­lom ili si­lom, ali ma­lo mo­r­gen. To je nji­ho­va vi­še­ve­kov­na an­ti­sr­p­ska stra­te­gi­ja. Ne po­zna­ju oni Sr­bi­ju. Bi­će nam te­ško sa nji­ma, ali bi­će nji­ma još te­že sa Vu­či­ćem i Sr­bi­jom, ko­je že­le da po­ni­ze - ka­že Da­čić i do­da­je: - To je vr­hu­n­ski be­zo­bra­zluk i li­ce­me­r­je i Sr­bi­ja ne mo­že pri­sta­ti na po­ni­že­nje. Vu­či­ću sam stal­no go­vo­rio da ga me­đu­na­rod­na za­jed­ni­ca la­že. Mi sa­da raz­go­va­ra­mo i ni­je reč o priz­na­nju. Ta­č­no je da pos­to­ji ne­što za­pi­sa­no od 2013, da do­đe do ne­kog spo­ra­zu­ma prav­no oba­ve­zu­je­ćeg o no­r­ma­li­za­ci­ji, ali ni­ko ni­ka­da ni­je obja­snio šta u tom spo­ra­zu­mu tre­ba da pi­še. Da­čić je ta­ko­đe na­po­me­nuo da ne pos­to­ji rok na ko­ji je Sr­bi­ja oba­ve­zna, ni­ti ul­ti­ma­tum „ili Ko­so­vo u UN, ili blo­ka­da“.

foto: Kurir

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Dragana Udovičić, Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) 7 RAZLOGA ZBOG KOJIH KOSOVO NIJE DRŽAVA: Ovo ni Tači i Haradinaj zajedno ne mogu da ospore!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track