ČEPURIN: Zapadne diplomate nisu bile u Aleksincu, a nastavljaju da nas uče šta je humanost
Foto: Fonet

sramotno

ČEPURIN: Zapadne diplomate nisu bile u Aleksincu, a nastavljaju da nas uče šta je humanost

Politika -

BEOGRAD - Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin rekao je da su optužbe o povezanosti Moskve s trovanjem bivšeg špijuna u Velikoj Britaniji neosnovane, ocenivši da takve izjave stranih zvaničnika u srpskim medijima služe skretanju pažnje sa godišnjice početka NATO bombardovanja.

Čepurin koji je sinoć prisustvovao centralnoj državnoj ceremoniji na Dan sećanja na godišnjicu NATO bombardovanja u Aleksincu, rekao je da niko od zapadnih diplomata nije bio prisutan, prenela je agencija Tass.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Ovo je u nizu peti put da prisustvujem ceremoniji u znak sećanja na ubijene u NATO agresiji. Ponovo se nijedan zapadni diplomata nije potrudio da prisustvuje ovoj ceremoniji, to jest oni ne pokazuju kajanje. Štaviše oni veruju da su radili sve kako treba. Ispostavlja se da Srbi za njih nisu ljudi. Štaviše, oni nastavljaju da nas uče šta je humanost", rekao je Čepurin za Tass.

Na pitanje novinara da li su nedavne optužbe na račun Rusije u srpskim medijima o slučaju trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja povezane sa godišnjicom NATO bombardovanja, ruski ambasador je rekao da su se optužbe pojavile "u pravo vreme".

"Pre svega, potpuno su neosnovane. Drugo, vreme (tih izjava) je izabrano na takav način da se skrene pažnja ljudi sa godišnjice početka bombardovanja. Niko ne želi bilo kakvu istragu", rekao je Čepurin.

Britanski ambasador u Srbiji Denis Kif izjavio je za Politiku od petka da trovanje bivšeg špijuna u Velikoj Britaniji nije prvi put da se Rusija brutalno obračunava s neistomišljenicima i krši medjunarodno pravo, dodavši da je Kremlj imao i motiv i sredstva da izvede taj napad.Čepurin je povodom izjave

foto: Dragan Kadić

Denisa Kifa rekao da Velika Britanija, koja, kako je naveo, nikada nije osvojila

svemir, pokušava da to nadoknadi "svemirskim lažima o ulozi Moskve u tragediji u Solsberiju", piše Tass.

Kako navodi agencija Tass, američki ambasador Kajl Skot nije želeo da odgovori na pitanja srpskih novinara o učešću SAD u bombardovanju Srbije, odnosno tadašnje SR Jugoslavije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je sinoć diplomatama koji su prisustvovali centralnoj državnoj ceremoniji na godišnjicu NATO bombardovanja i rekao da Srbiju više niko neće moći da napada, jer će Srbija ekonomski jačati i biti vojno snažnija.

foto: Printscreen

Ceremoniji pod nazivom "Oprostićemo, ako budemo mogli, zaboraviti, samo ako nas ne bude bilo", na centralnom gradskom trgu u Aleksincu sinoć su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, predsednica parlamenta Maja Gojković, članovi Vlade Srbije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i deo diplomatskog kora.

Skup kome je prisustvovalo nekoliko hiljada gradjana, počeo je simbolično, gašenjem rasvete i zvukom sirene za vazdušnu opasnost.

Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su bez odluke SB UN, pre 19 godina. Za 78 dana poginulo je, prema različitim izvorima, izmedju 1.200 i 2.500 ljudi, od čega 79 dece.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) DA LI ĆE SRBIJA POVUĆI POTPIS SA BRISELSKOG SPORAZUMA?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja