haos na severu kosova

DRAMA NA KOSOVU, ĐURIĆ LOŠE ZBOG TORTURE KOJU JE PREŽIVEO: U Rudaru barikade, u Mitrovici mirno

Politika -

Direktora kancelarije za KiM Marka Đurića priveli su danas pripadnici ROSU i sproveli ga u Prištinu nakon čega je proteran sa Kosova. Srpska policija ga je preuzela i on je na putu za Beograd.

23:40 - Mirno u Mitrovici

U severnom delu Mtrovice u ovom trenutku je mirno, nema okupljanja građana, nije vidljivo ni prisustvo Kosovske policijske službe, a gradom patroliraju pripadnici KFOR-a, odnosno italijanski karabinjeri u oklopnim voziima.

23:10 - Blokiran saobraćaj! Srbi postavili barikade

U ovom trenutku saobraćaj između Prištine i Jarinja potpuno je blokiran. U mestu Rudare Srbi su postavili više kamiona i putničkih vozila, javlja reporter Kurira.

foto: Kurir

22:55 - Skat: Veliki korak unazad

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot izjavio je večeras da današnji dogadaji u Mitrovici predstavljaju "veliki korak unazad".

22:50 - UNMIK pozvao na mir

Misija UN na Kosovu (UNMIK) nazvala je današnje događaje na Kosovu "neprihvatljivim" i pozvala na "odgovorno vođstvo i smirenost".

22:05 - Nešto se mora činiti, hoće sve da nas hapse

U Leposaviću, na magistrali koja vodi od Jarinja ka Kosovskoj Mitrovici, na mestu gde su 2011. i 2012. bile barikade, u ovom trenutku okupljeno je više od stotinu Srba, a u blizini su i kamioni i teške građevinske mašine. Saobraćaj za sada nije obustavljen, a Srbi sa kojima smo kratko pričali kažu: Nešto se mora činiti, vidite da sve hoće da nas pohapse.

21:35 - Na administrativnom prelazu Jarinje, u ovom trenutku stoji kolona šlepera dugačka oko kilometar! S druge strane, kolovoz je prazan, pa gotovo da nema nijednog putničkog automobila, javlja reporter Kurira sa lica mesta.

21:30 - Završeno obraćanje Aleksandra Vučića javnosti

21:27 - Otmičari Marka Đurića će odgovarati, među njima su i Srbi

Svi koji su učestvovali u otmici Marka Đurića odgovaraće pred srpskim pravosudnim organima, a među njima su i dva lica srpske nacionalnosti, poručio je Vučić.

21:25 - Vučić: Obaveštenje poslato 75 sati ranije

Vučić je izjavio večeras da je za posetu direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića Kosovu obaveštenje poslato u skladu sa procedurom i to čak 75 sati ranije, iako je poterbno samo 24 sata.

21:14 - Vučić: Đurić poštovao proceduru, brutalna provokacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je večeras da je Priština preduzela danas brutalni čin bezumlja i najteži kriminalni akt hapšenjem Marka Đurića, očigledno uz podršku pojedinih zemalja - rekao je Vučić na početku obraćanja i dodao će Đurić biti primljen u neku od beogradskih bolnica

21:05 - Počelo je obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

foto: Kurir

20:52 - Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštioio je da je rukovodstvo stranke održаlo hitаn sаstаnаk nа kojem je usvojena inicijаtiva zа izlazak iz kosovske Vlаde.

O ovoj odluci ćemo obаvestiti predsednikа Republike Srbije Aleksаndrа Vučićа,dodaje se u saopšenju. "Dijаlog u ovаkvim okolnostimа, kаdа se nа goloruk nаrod ide sа metkom u cevi, kаdа se nа reč ide kundаcimа i đonovimа čizаmа, dok se vrši institucionаlno nаsilje nаd grаđаnimа, nemа nikаkvog smislа",saopštio je Rakić

20:50 - Đurić loše, krenuo za Beograd

Marko Đurić je iz Kurušmlije krenuo za Beograd. Kako se nezvanično saznaje on se oseća veoma loše zbog torture koju je preživeo.

20:42 - Tači pozvao građane da očuvaju mir

Predsednik privremenih kosovskih institucija, Hašim Tači, telefonom je razgovarao večeras o hapšenju direktora vladine Kancelarije za KiM, Marka Djurića, sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini.

Portal, međutim, ne prenosi detalje razgovora Tačija i Mogerinijeve, već samo prenosi poziv kosovskog predsednika građanima da očuvaju, kako se navodi, mir i spokoj.

"Moramo da ostanemo fokusirani na budućnost, da se održi duh dijaloga i normalizacije odnosa sa Beogradom", rekao je Tači.

foto: Profimedia

20:27 - Veselji: Nećemo provocirati Srbiju, očekujemo da budu pažljiviji

Predsednik kosovskog parlamenta, Kadri Veselji, izjavio je večeras da je hapšenjem direktora vladine Kancelarije za KiM, Marka Đurića, takozvana "država Kosovo danas predstavila svoje zakone i puni suverenitet".

"Nećemo provocirati Srbiju, očekujemo da budu pažljiviji u poštovanju suvereniteta naših teritorijalnih granica", rekao je Veselji.

Veselji kaže i da srpski zvaničnici moraju da shvate da se na Kosovo može doći samo uz dozvolu kosovskih vlasti.

"Kosovo je posvećeno normalizaciji odnosa sa Srbijom, ali volja mora biti dvosmerna", rekao je Veselji.

20:05 - Marko Đurić je prešao administrativni prelaz Merdare gde ga je preuzela srpska policija

7:32 - U toku je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je predsednik Aleksandar Vučić hitno sazvao povodom hapšenja Marka Đurića.

Sednici prisustvuju ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministarka pravde Nela Kuburović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, direktor BIA Bratislav Gašić i Republički javni tužilac Zagorka Dolovac.

foto: Marina Lopičić
foto: Marina Lopičić

7:12 - Posle ispitivanja u Prištini policajci sprovode Marka Đurića prema administrativnom prelazu Merdare.

On će biti predat vlastima Srbije. Očekuje se da će policija Kosova, u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom, doneti odluku o merama koje će preduzeti prema Đuriću a medju njima se pominje mogućnost stalne zabrane.

7:08 - Pripadnici specijalnih jedinica ROSU povukle su se u baze, dok se na glavnom mostu u Mitrovici nalaze pripadnici interventne jedinice. Stanje na prelazu Jarinje je redovno, dok je magistralni put između Prištine i Kosovske Mitrovice i dalje u prekidu.

18:47 - Srbi blokirali magistralni put u Rudaru

U mestu Rudare, između Zvečana i Kosovske Mitrovice su postavili dva kamiona, i tako blokirali magistralni put. Oni su počeli da se okupljaju na improvizovanoj barikadi koja se nalazi na istom mestu kao i pre šest godina.

18:35 - Vučič razgovara sa Putinom

Zbog situacije na Kosovu u toku je telefonski razgovor predesednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

18:34 - Pojavio se snimak na kojem se vidi kako pripadnici ROSU dovode Marka Đurića u policijsku stanicu u Prištini. Očekuje se da će protiv Đurića biti pokrenuta redovna procedura.

foto: Printscreen

18:26 - Selaković: Čekam Đurića

Nikola Selaković je izjavio da Mitrovicu neće napustiti bez Marka Đurića.

- Ostajem ovde sa svojim narodom, prijateljima, braćom, kolegama. Ostajem ovde i čekam Marka Đurića."

Na pitanje da li postoji neki krizni plan Vlade Srbije, Kancelarije za KiM za ovakve situacije, Selaković je rekao:

"Predsednik Srbije, Vlada Srbije znaju šta rade. Kancelarija za KiM zna šta radi i mislim da je to za jednu ozbiljnu izjavu i odgovor na vaše pitanje sasvim dovoljno."

18:29 - Policijske snage, građani i novinari su se okupili ispred policijske stanice u Prištini gde se očekuje da će dovesti Marka Đurića

foto: printscreen

18:20 - Pomozi nam Predsedniče, poručio je predsednik Kosovske Mitrovice Goran Rakić. On je dodao

18:25 - Nikola Selaković je potvrdio hapšenje direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića.

- Ovo je skandal, terorisanje golorukog narodaGeneralni sekretar predsednika Srbije. Teže su povređeni Nenad Rikalo, Željko Jović, Zoran Todić, Ivan Milojević i Nebojša Milanović, naveo je takođe na konferenciji za medije u Kososkoj Mitrovici. Očekuje da Đurić bude pušten na slobodu odmah.

"Nadam se da je dobro, priveden je, očekujem skoro oslobađanje, došao je kao slobodan čovek," kazao je Selaković.

Postavio je pitanje korišćenja sile prema ljudima sa, kako je rekao, podignutim rukama koji se nisu suprotstavljali:

"Neka to bude njihov odgovor na našu gandijevsku reč," rekao je.

Ako nekome do danas nije bilo jasno da Priština neće i ne želi da formira ZSO, dodao je on takođe.

18:20 - RTS javlja da se iz jednog dela Kosovske Mitrovice čuju pucnji.

18:18 - Srbi se okupljaju u centru Kosovske Mitrovice i na glavnom mostu. Pojedinci su počeli da lome izloge po Bošnjačkoj mahali. Kosovska policija zatražila pojačanje.

18:17 - Đaci iz škola u Kosovskoj Mitrovici pušteni su kućama sa nastave.

18:08 - Sirene za vazdušnu opasnosti u Zvečanu

18:07 - Kako saznajemo Nikola Selaković nije uhapšen i nalazi se u zgradi opštine u Kosovskoj Mitrovici gde se okupljaju srpski političari.

18:04 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je za večeras za 19:30 sazvao je hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

18:00 - Na internetu se pojavila fotografija uhapšenog Marka Đurića

foto: printscreen

17:50 - Zajedno sa Đurićem uhapšen je i njegov saradnik Željko Jović, koji je povređen u pokušaju da se odupre privođenju, javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta. Nije zasad poznato šta je sa Nikolom Selakovićem.

17:45 - Prema najnovijim informacijama pripadnici Kosovske policije su Marka Đurića prebacili u Prištinu.

foto: PrintScreen

Pripadnici interventne jedinice Kosovske policije priveli su danas popodne, nešto posle 17.30 sati, direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

Đurić je uhapšen u sali Mitrovačkog dvora, gde je upravo bio počeo razgovor u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM.

Kako su građani Mitrovice pokušali da spreče ulaz u zgradu, kosovska policija bacila je šok bombe. Nakon toga su ušli i odveli Đurića.

foto: PrintScreen

Naime Đurić i Selaković stigli su u severnu Kosovsku Mitrovicu negde oko 17.00 časova, kako bi učestvovali u razgovoru u okviru unutrašnjeg dijaloga.

Ranije je iz Prištine bilo saopšteno da im je zabranjen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, zbog izjava kojima, kaže Priština, unose nestabilnost u situaciju na severu pokrajine.

Predsednik Srbije je na tu vest prošle sedmice rekao da će Đurić i Selaković svakako biti u Mitrovici, kao što je planirano. Njih dvojicu ispred Mitrovačkog dvora je dočekao gradonačelnik Goran Rakić.

foto: PrintScreen

Kosovska je ranije došla pred Mitrovački dvor u pokušaju da privede Đurića i generalnog sekretara predsednika Srbije Nikolu Selakovića, ali im Srbi okupljeni ispred nisu dozvolili da uđu.

Zabrana ulaska ministrima Vlade Srbije, Aleksandru Vulinu i Vladanu Vukosavljeviću, te šefu Kancelarije za KiM Marku Đuriću na sever Kosmeta izazvala je veliku napetost na administrativnom prelazu Jarinje.

Na snimku koji objavljujemo vide se Specijalne jedinice ROSU pod teškim naoružanjem, koje nisu dopustile srpskim zvaničnicima ulazak na Kosovo i Metohiju.

foto: Printskrin

Iako vlasti u Prištini tvrde da su na severu raspoređeni pripadnici nekakve interventne jedinice, sa snimaka se vidi da je reč o specijalcima koji su pod maskama, punom opremom i dugim cevima?! Oni su raspoređeni na, oko i u blizini administrativnog prelaza Jarinje.

Prema informacijama sa terena, oni su raspoređeni kod skretanja za manastir Banjska. Reč je o mestu Balaban i koje se nalazi na putu Kosovska Mitrovica - Raška.

Podsetimo, tzv. kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli upozorio je nedavno da "bez dozvole niko ne može da uđe na teritoriju južne pokrajine, te upozorio da će svako ko to pokuša - biti uhapšen". Zahvaljujemo se TV Jedinstvo na ustupljenom materijalu.

(Kurir.rs/Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track