TEROR NAD SRBIMA! MARKA ĐURIĆA MUČILI TOKOM HAPŠENJA: Lomili mu ruke i vrat, pa ga proterali s Kosova i Metohije!
Foto: AP

UDAR NA SRBIJU: VANREDNO STANJE NA SEVERU KOSOVA I METOHIJE

TEROR NAD SRBIMA! MARKA ĐURIĆA MUČILI TOKOM HAPŠENJA: Lomili mu ruke i vrat, pa ga proterali s Kosova i Metohije!

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju juče u popodnevnim časovima odveden s rukama na leđima iz sale u kojoj je trebalo da se održi panel o unutrašnjem dijalogu o Kosovu. Priveden je i njegov saradnik Željko Jović Stanje u Kosovskoj Mitrovici izuzetno napeto, a građani su uznemireni i uplašeni

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić uhapšen je juče od strane specijalnih jedinica ROSU u Kosovskoj Mitrovici i odveden u Prišinu! S njim je uhapšen i njegov saradnik Željko Jović koji je, kako se nezvanično saznaje, povređen!

Đurić je posle saslušanja u Prištini uz jake policijske snage proteran sa teritorije Kosova preko prelaza Merdare.

Kasno sinoć on je iz Kuršumlije krenuo za Beograd, gde je zbog torture koju je preživeo završio u bolnici na pregledu.

foto: Printscreen

Brutalnost

Prilikom upada policije u prostorije Mitrovačkog dvora, čuli su se pucnji, lomljava stakla i uzvici na albanskom jeziku. Suzavac je bačen i u salu Mitrovačkog dvora gde su bili okupljeni politički predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji.

Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije koji je došao sa Đurićem na Kosovo, nije uhapšen, sklonio se u zgradu Opštine Kosovska Mitrovica. Selaković je kazao da je hapšenje direktora Kancelarije za KiM skandal, te da se nada da će uskoro biti oslobođen.

foto: Nebojša Mandić

- Bio sam tik uz Marka, ali njima je najvažniji cilj bio da uhapse njega - rekao je Nikola Selaković.

On je objasnio da Đurić nije uhapšen zbog kršenja dogovora, jer bi u tom slučaju uhapsili i njega.

- Marko je namerno otet da bi se ponizio on, Srbija i omeo pregovarački proces - rekao je Selaković za RTS i dodao da su uniformisana lica udarala i gazila sve pred sobom.

- Ovo je skandolazno, šutirali su ljude i gazili ih po glavi, što je terorisanje mirnih građana - rekao je on i istakao da Albanci nisu uspeli u svojoj nameri, jer su Srbi na KiM ostali hladne glave.Tokom upada kosovskih specijalaca, teže su povređeni Nenad Rikalo, Željko Jović, Zoran Todić, Ivan Milojević i Nebojša Milanović.

Goran Rakić, gradonačelnik Kosovske Mitrovice, pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pomogne.

Na severu Kosova bilo je tokom celog dana napeto, sirene za vazdušnu opasnost čule su se i u Zvečanu. U mestu Rudare, između Zvečana i Kosovske Mitrovice, Srbi su postavili dva kamiona i tako blokirali magistralni put.

foto: AP

ROSU s fantomkama

Portparol kosovske policije Baki Keljani potvrdio je za N1 da je Marko Đurić sproveden u policijsku stanicu u centru Prištine. Prema snimcima sa lica mesta, Đurića su odveli kao najvećeg kriminalca.

foto: Zana Cimili N1

Prethodno, skup u Mitrovačkom dvoru počeo je nešto posle 17 sati, čim su Selaković i Đurić stigli na panel o unutrašnjem dijalogu o KiM, ali su njihovo obraćanje prekinuli policajci pod punom borbenom opremom. Pošto su građani pokušali da spreče njihov ulazak u zgradu, pripadnici policije su bacili šok-bombu u salu, nakon toga su ušli i odveli Đurića s rukama na leđima. Prethodno su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost.Tome je prethodio protest Srba, koji su se, revoltirani ovim zabranama, okupili ispred zgrade Mitrovačkog dvora, a dodatnu napetost stvarale su jake policijske snage s fantomkama, naoružane dugim cevima i u oklopnim vozilima. Na terenu su bile čak i specijalne jedinice ROSU, raspoređene na prelazu Jarinje i okolini Kosovske Mitrovice i na svim punktovima na severu, gde su kontrolisale saobraćaj i putnike. Navode da su na severu Kosova intervenisali specijalci ROSU pokušao je da sakrije zamenik komandira kosovske policije za region severa Besim Hoti, koji je rekao da su to samo interventne jedinice „koje sprovode operativni plan zabrane dolaska srpskih zvaničnika“. Njegove tvrdnje demantovale su fotografije i video-snimci na kojima se jasno vide oklopna vozila i maskirana lica.

foto: Printscreen RTS

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli je rekao:

- Ulazak na Kosovo danas nikome nije dozvoljen, niti Đuriću ni Vulinu. Svako ko ulazi nezakonito na Kosovo biće uhapšen. Vulinu i Đuriću nije dozvoljen ulazak jer podstiču mržnju - poručio je Pacoli, a šef njegovog kabineta Jetlir Ziberaj objasnio je da je Selakoviću i Đuriću odbijen zahtev za posetu zbog „njihovih izjava koje izazivaju napetost“.

foto: Printscreen RTS

Zabranili i posetu manastirima

Međutim, ni ministar kulture Vukosavljević nije mogao na Kosovo, u obilazak manastira, iako je imao odobren ulazak.

- Mislim da se radi o jednom kapricu, koji je besmislen i pogrešan - izjavio je Vukosavljević.

foto: Printscreen RTS

Kosovska policija sprečila je i ministra odbrane Vulina da poseti Kosovsku Mitrovicu, gde je nameravao da obiđe porodicu Vučetić, iako to čini redovno još od 2013.

foto: Printscreen RTS

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da ovakve provokacije mogu da vode ka nepotrebnom zaoštravanju odnosa:

- Priština želi da pokaže da ima vlast i da kontroliše granice. To nije dobro, naročito što je u Briselu dogovoreno da se nastavi dijalog. Unosi se sumnja da će pregovori ići glatko. Bilo bi poželjno da ove provokacije ostanu na nivou incidenta i da se ne izazovu nemiri.

foto: Printscreen RTS

Inače, Đurić i Selaković došli su u Mitrovicu da učestvuju na panelu u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM. Sastanak je počeo minutom ćutanja u znak sećanja na ubijenog Olivera Ivanovića i žrtvama NATO bombardovanja. Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle odluke Prištine da ne pusti srpske zvaničnike na KiM najavio da će oni svakako biti u Mitrovici kao što je planirano.

foto: EPA

PRAVDAJU SE

Kako su saopštili kosovski zvaničnici, Marko Đurić je uhapšen jer je „ilegalno ušao na Kosovo“. Enver Hodžaj, zamenik premijera Kosova, kazao je da je Đurićev nelegalan ulazak na Kosovo kršenje zakona, ustavnog poretka i Briselskog sporazuma i da su takve akcije veoma opasne i s namerom destabilizacije Kosova.

foto: Kurir

Kurir / E.K

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track