(FOTO) IDENTIFIKOVAN VOĐA OTMICE MARKA ĐURIĆA: Evo ko stoji iza akcije brutalnog hapšenja!
Foto: Fonet/AP

OBUČAVAN U BAZI ADEM JAŠARI

(FOTO) IDENTIFIKOVAN VOĐA OTMICE MARKA ĐURIĆA: Evo ko stoji iza akcije brutalnog hapšenja!

Politika -

Brutalnu i nasilnu akciju specijalnih jedinica kosovske policije u kojoj je priveden Marko Đurić predvodio je Mentor Šabani.

Ko je potpukovnik kosovske policije, koji je komandovao izvođenjem "operativnog plana", aktiviranog posle zvanične najave da će direktor Kancelarije za KiM i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković doći u Kosovsku Mitrovicu na razgovor u okviru unutrašnjeg dijaloga?

U okviru tog plana, na administrrativni prelaz Jarinje je upućeno oko 40 pripadnika kosovske policije, kao i dodatna policijska vozila, sa zadatkom da spreče Đurića da uđe na Kosovo, a potom da ga, u brutalnoj akciji privedu u Prištinu.

Šabani je u Prištini završio postdiplomske-master studije s radom na temu "Metodologija istrage o ubistvima", 2014. godine.

foto: mksf-ks.org

U junu 2015, kao visoki oficir Pogranične policije KiM, nadzirao je sedmodnevnu Regionalnu obuku, pri kosovskoj Akademiji za javnu bezbednost (KAPS), a u kojoj je učestvovalo 27 policajaca iz zemalja regiona.

Obuku je organizovalo Ministarstvo pravde SAD.

Bio je polaznik programa Evropskog centra za bezbednosne studije "Džordž S. Maršal" sa sedištem u Nemačkoj, Instituta za studije bezbednosti i odbrane Ministarstva odbrane SAD i nemačkog Ministarstva odbrane.

Šabani se dva puta pominje i na portalu Vikiliksa.

foto: AP

Krajem januara 2010, naime, EKSBS Makedonija i EKSBS Kosovo su bili domaćini sastanka između Makedonije i "granične policije Kosova" u Sjedinjenim Američkim Državama.

Šabanija su, inače, obučavali Amerikanci u bazi "Adem Jašari", izjavio je nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović.

"Šabani je tokom 2014. godine prošao obuku u bazi 'Adem Jašari', kod Prištine. Ta obuka je sprovedena u saradnji sa Nacionalnom gardom Ajove", rekao je Čović za Prvu tv i pokazao Šabanijeve fotografije.

foto: Printscreen/Prva

To je potvrdio i nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović u jutarnjem programu TV Prve, pokazavaši njegove fotografije.

- To je čovek, koji treba da bude upisan i naše knjige, u slučaju da pokuša da uđe u centralnu Srbiju - rekao je Čović.

Kako je napomenuo, Šabani je tokom 2014. godine prošao obuku u bazi "Adem Jašari", kod Prištine.

- Videli smo brutalnu akciju, sa ciljem da se ponizi Srbija - rekao je Čović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track