REPORTER KURIRA SA SRBIMA NA BARIKADI KOD KRSTA: To što su uradili je terorizam! Tukli su nas, udarali, uhapsili predstavnika naše vlade... OVDE SMO DA ROSU NE BI PONOVO PROŠAO DO JARINJA
Foto: Zoran Šaponjić

rudare

REPORTER KURIRA SA SRBIMA NA BARIKADI KOD KRSTA: To što su uradili je terorizam! Tukli su nas, udarali, uhapsili predstavnika naše vlade... OVDE SMO DA ROSU NE BI PONOVO PROŠAO DO JARINJA

Politika -

Ponovo barikade kod „krsta“, u mestu Rudare kraj Kosovske Mitrovice, na putu koji od Prištine vodi pravo na Jarinje. Iste slike kao i 2012. i u godinama i ranije i kasnije. Preko magistrale preprečene teške mašine, kamioni, putnička kola, i Srbi koji se smrzavaju i greju kraj vatre naložene u metalnom buretu!

Nešto posle 14 časova Srbi su uklonili barikade na Rudaru.

Naš reporter je danas razgovarao sa njima dok su kamionima i teškim mašinama čuvali put.

"Jesu li barikade naša sudbina", pitaju Srbi okupljeni kraj „krsta“.

"Ovo je naš pokušaj da kažemo da ne pristajemo da nas hapse, da nas prebijaju, da nas ponižavaju, da je u nama ostalo još ponosa, da želimo da ostanemo ovde na svojoj zemlji", kažu drugi.

Kraj bureta u kome je naložena vatra, na martovskoj hladnoći, Srbi iz Mitrovice prepričavali su jučerašnji teški dan na Severu:

"U sedam ujutru oklopna vozila Rosu bila su u južnoj Mitrovici, a već u deset postavili su svoje punktove na izlazu iz Mitrovice, na raskrsnici ka manastiru Banjska i kod Jarinja, na mestu gde je ranije bio punkt. Oklopni transporteri, specijalci pod maskama, duge cevi", prepričavali su juče Mitrovčani prethodni dan.

"Kad je počeo sastanak, ispred sale bilo je možda tek tridesetak ljudi, samo je neko povikao – stižu... Uličica kod Mitrovačkog dvora kad smo pogledali, bila je puna njihovih oklopnih vozila iz kojih su počeli da izlaze specijalci... Došli su do nas sa puškama na gotovs, počeli da nas guraju, udaraju, viču, jedan od njihovih komandanata vikao je „budimo ljudi, mi imamo jedno naređenje“, onda su pravo među ljude bacili šok bombe, suzavac, počeli da nas prskaju biber sprejom... Na taj način prokrčili su put u salu, upali unutra, počeli ljude da udaraju kundacima, cevima, da obaraju kamere... Jedan specijalac nosio je neki ogroman mitraljez. U jednom trenutku video sam da izvode nekog iz sale, glave povijene napred gotovo do zemlje, držali su ga čvrsto njih dvojica u uniformama sa maskom, bio je to Marko Đurić. Onda su ga vodili između ljudi, gotovo 70 metara, valjda da ga narod vidi, da je uhapšen, a onda su ga ubacili u kola", pričali su juče Mitrovčani svedoci hapšenja Marka Đurića.

foto: Zoran Šaponjić

Noć između ponedeljka i utorka bila je jedna od onih na kakve su Mitrovčani navikli na barikadama. I na sirene za uzbunu koje su se u gradu oglasile posle hapšenja Đurića i koje su ponovo terale jezu u kosti.

"Ovde smo da iskažemo nezadovoljstvo, revolt... Juče su ušli u Mitrovicu, napali nas na mirnom skupu. To što su uradili je terorizam. Tukli su nas, udarali, uhapsili predstavnika naše vlade. Ne želimo da Rosu ponovo prođu do Jarinja, do severnog dela Kosova zato smo ovde", kaže Miroljub Milentijević iz Zvečana.

Oko 11 sati danas su do Srba na barikadi došli predstavnici KFOR-a da pitaju jesu li Srbi voljni da uklone barikadu.

"A gde ste vi bili juče kad su nas hapsili, tukli, nasrtali na nas oružjem... Da niste možda imali slobodan dan", pitali su Srbi.

Predstavnici KFOR-a raspitivali su se i imaju li Srbi oružje, dokle su spremni da idu:

foto: Zoran Šaponjić

"Oni koji su nas juče napali bili su naoružani do zuba, a mi ovde goloruki... Srce je jedino naše oružje", odgovarali su Srbi.

Do ranih popodnevnih sati, kraj barikade kod „krsta“ juče su bile stotine Srba iz Mitrovice, Zvečana, opština severa, čakali vesti iz Beograda, šta će Beograd i Srbija reći o njihovoj budućnosti i šta ih čeka dok na severu Kosova, kao i svakog proleća ponovo vri, i ne zna se šta će biti.

Oko 12 sati stigla je vest da će u sredu, u Kosovskoj Mitrovici biti održan sastanak predstavnika četiri opštine severa Kosova i da će se razgovarati o bezbednosti naroda i šta dalje.

Z. Š.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track