MINISTAR RUŽIĆ PRED SKUPŠTINOM OBRAZLOŽIO ZAKON O E-UPRAVI: Olakšaćemo komunikaciju građana sa administracijom
Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Preobražaj državne uprave

MINISTAR RUŽIĆ PRED SKUPŠTINOM OBRAZLOŽIO ZAKON O E-UPRAVI: Olakšaćemo komunikaciju građana sa administracijom

Politika -

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas da je cilj Predloga zakona o elektronskoj upravi da se javne usluge u što većoj meri pružaju i koriste posredstvom Interneta, primenom informaciono-komunikacionih tehnologija, preko portala e-Uprava i drugih portala kako bi se olakšala komunikacija građana sa administracijom.

foto: Fonet

"Zakon o elektronskoj upravi praktično kanališe preobražaj državne uprave u servis građana započet usvajanjem i primenom Zakona o opštem upravnom postupku kao temelj postupanja javne uprave u Srbiji“, rekao je Ružić za skupštinskom govornicom.

Ružić je rekao da je komplikovane upravne postupke moguće dodatno pojednostaviti i ubrzati korišćenjem informacionih tehnologija.

"Uz kompletne, jasne i na Internetu lako dosupne usluge, razvojem elektronskih servisa obezbediće se visok nivo sofisticiranosti usluga i time ostvariti efikasna elektronska uprava“, rekao je Ružić.

foto: Marina Lopičić

On je dodao da se smanjenjem dužine trajanja postupaka i papirologije štede vreme i ljudski resursi i stvara mogućnost efikasnije upotrebe ovih resursa.

Prema njegovim rečima, povezivanje različitih sistema dovodi do bolje sistemske kontrole administracije i smanjenja grešaka pri rešavanju zahteva.

"Trenutno većina institucija, u zavisnosti od volje i međusobnog dogovora, sama definiše pravila igre i ocenjuje koju dokumentaciju je potrebno predati, što dovodi do neujednačenosti u postupanju", rekao je Ružić.

POSLE 8 SATI UTVRĐEN DNEVNI RED, POSLANIČKA PITANJA NA POČETKU: Parlamentarci žestoko o jučerašnjem teroru na KiM

On je rekao da referenti zanemaruju mogućnosti korišćenja novih tehnologija tumačeći da postojeći propisi ne prepoznaju elektronsku razmenu podataka.

Ružić je naveo da je zbog toga bilo neophodno definisati pravila koja će važiti u elektronskom okruženju, kako bi službenicima dali precizno uređen način na koji će rešavati postupke.

foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

"Digitalizacijom, kao jednim od prioriteta Vlade Srbije, modernizuje se način rada administracije i podiže kvalitet na nivo zemalja sa najbolje realizovanim servisima elektronske uprave“, rekao je Ružić.

Ružić je, obrazlažući Predlog zakona o nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka, rekao da će primena ovog zakona obezbediti efikasno korišćenje i obezbeđivanje geoprostornih podataka, što značajno doprinosi ne samo državi, već i građanima i privredi.

(Kurir.rs/Fonet/Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track