MISIJA OEBS U PRIŠTINI: Drago nam je da tenzije 26. marta nisu eskalirale
Foto: Profimedia

SAOPŠTENJE

MISIJA OEBS U PRIŠTINI: Drago nam je da tenzije 26. marta nisu eskalirale

Politika -

PRIŠTINA - Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Prištini danas je istakla da joj je "drago da tenzije 26. marta nisu dalje eskalirale" i da se nada da će tako i da ostane.

Na pitanje Tanjuga da li postoji mogućnost da se situacija pogorša, šef kancelarije za političke odnose i komunikacije OEBS u Prištini Senad Šabović je odgovorio da svi akteri, posebno politički lideri i institucije za sprovođenje zakona treba da učine sve u narednom periodu da se sačuvaju mir i stabilnost.

To se, kako je rekao Šabović, posebno odnosi na sigurnost zajednica i na među-etničke odnose.

foto: Aleksandar Jovanović

Šabović je naveo da je OEBS u svom izveštaju svim državama članicama te Organizacije istakaoo da je 32 ljudi povređeno u intervenciji kosovske policije, uključujući pet novinara, kao i brojni politički predstavnici kosovskih Srba.

Na pitanje da li misli da su Srbi na Kosovu sigurni i ko garantuje njihovu sigurnost, Šabović je odgovorio da "Misija OEBS na Kosovu nadgleda široko područje i ima pristup zajednicama, a radi i sa institucijama da bi se osigurala njihova kontinuirana sigurnost i bezbednost".

Sigurnost novinara je prioritet za OEBS i Organizacija će nastaviti da bude fokusirana na to u svojim praktičnim aktivnostima i obukama, odgovorio je Šabović na pitanje da li će OEBS preduzeti nešto zbog napada na novinare na Kosovu.

Inače, predsedavajući OEBS, ministar spoljnih poslova Italije Anđelino Alfano i generalni sekretar OEBS Tomas Greminger su u sredu, "povodom događaja na severnom Kosovu od 26. marta i daljeg razvoja situacije", pozvali sve strane da se "uzdrže od provokacija i ponovo pristupe konstruktivnom dijalogu".

foto: Printscreen Kurir TV

"Osuđujemo događaje od 26. marta. Oni predstavljaju ozbiljnu eskalaciju situacije na Kosovu i prete podrivanjem izuzetnih dostignuća u procesu normalizacije, čime se izaziva značajna napetost i nestabilnost. Moraju da se učine svi mogući napori kako bi se izbegle provokacije", saopštili su Alfano i Greminger.

"Pozivamo sve strane da ulože maksimalne napore ka smanjenju napetosti i obnovi dijaloga o normalizaciji. OEBS ostaje posvećen podršci dijalogu i doprinosu primeni sporazuma, uključujući Zajednicu opština sa srpskom većinom na Kosovu", saopštili su tada čelnici OEBS.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) 5 DOKAZA DA JE ROSU OBIČNA NAORUŽANA BANDA A NE OZBILJNA SPECIJALNA JEDINICA: Evo ključnih grešaka koje su napravili prilikom hapšenja Đurića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track