TRANGE-FRANGE: Toma mu dao posao, on primio Dragicu u ULUS!
Foto: Privatna arhiva

Evo zašto Nikolićka dobija titulu

TRANGE-FRANGE: Toma mu dao posao, on primio Dragicu u ULUS!

Politika -

Miroslav Lazović, predsednik UO ULUS, koji je i predložio bivšu prvu damu za počasnog člana tog udruženja, svojevremeno oslikavao unutrašnjost njihove crkve u Bajčetini

Nakon saznanja da je predsednik Upravnog odbora Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) Miroslav Lazović radio na oslikavanju crkve u Bajčetini, čiji je ktitor bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, nedoumica o izboru Dragice Nikolić za počasnog člana ULUS više ne postoji.

Vest da je Dragica Nikolić izabrana za počasnog člana ULUS pokrenula je lavinu komentara, a najinteresantnije je ono dovodi li to imenovanje Lazovića u sukob interesa, imajući u vidu da je upravo on predložio Dragičin izbor, a zapravo je bio jedan od glavnih ljudi koji su radili na oslikavanju Crkve Svetog velikomučenika Dimitrija u Bajčetini.

Hvalio Nikolića

O tome svedoče i fotografije na kojima ovaj slikar pozira s bračnim parom Nikolić, koji su ktitori crkve koju je prošle godine u maju osveštao patrijarh srpski Irinej.

Inače, Lazović, koji je bio zadužen za oslikavanje unutrašnjosti hrama, za samo nekoliko meseci, u vreme dok je Nikolić bio predsednik Srbije, uradio je trećinu mozaika. On je tom prilikom rekao da ima „punu slobodu“ i da je „živopis u mozaiku površine 400 kvadratnih metara, u vizantijskom stilu“.

- Predsednik Nikolić je veoma zainteresovan za ono što radim. Propratio je postavljanje svakog mozaika. Nekoliko puta se s nama peo na skelu dok smo postavljali mozaike u kupoli. Neposredan je i prijatan. Radio sam mnoge crkve, ali mesto na kome je ova sagrađena zaista je posebno - izjavio je tada Lazović i pohvalio rad Dragice Nikolić.

Saradnja

- Predsednikova supruga sprema projekat za mozaik u portalu crkve. Pažljivo prati sve što radimo. Ponekad da neku dobru sugestiju, koju sa zadovoljstvom uvažim. Sve se zasniva na dogovoru, bez tenzije - rekao je tada Lazović.

A kako i ne bi

BRANI NJEN LIK I DELO

Povodom izbora Dragice Nikolić za počasnog člana ULUS, Miroslav Lazović izjavio je da je „Fondacija Dragice Nikolić u dva navrata spasavala ULUS plaćajući nagomilane račune za komunalije“:

- Nećemo morati da menjamo nijednu odredbu našeg statuta kako bi Dragica Nikolić mogla da postane počasni član ULUS. Nadam se da će Skupština ULUS 14. aprila doneti odluku da ona kao veliki dobrotvor našeg udruženja postane počasni član.

Kurir / Sanja Đurić

Foto: Privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) CECI KITIĆ OTIMAJU STAN!? Evo zbog čega će najbolja srpska rukometašica svih vremena morati sa decom na ulicu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track