POZADINA SUKOBA: Merkelova, Erdogan i Tramp preko Kosova odmeravaju snage
Foto: Fonet/AP

ODRICANJE ŠEFA TURSKE OD HARADINAJA

POZADINA SUKOBA: Merkelova, Erdogan i Tramp preko Kosova odmeravaju snage

Politika -

Poznavaoci prilika ocenjuju da je trenutna situacijana Kosovu zapravo sukob Turske s jedne strane i Amerike i Nemačke s druge, a da veliki gubitnik može biti Srbija

Na Kosovu poslednjih dana vlada pravi politički haos i odmeravanje snaga svetskih sila!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ušao je u sve žešći sukob s kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, a svetski mediji pišu i da je na Kosovu u toku državni udar i da je svu vlast preuzeo predsednik Hašim Tači!

Poznavaoci prilika ocenjuju da je na Kosovu zapravo reč o sukobu Turske s jedne strane i Amerike i Nemačke s druge, a da veliki gubitnik može biti Srbija!

foto: Printscreen 02

Sve je, podsetimo, počelo tajnim hapšenjem „gulenista“ u Prištini i deportovanjem u Tursku. Naime, bez sudskog naloga ili znanja Haradinaja, kosovske bezbednosne snage su uhapsile šestoricu navodnih sledbenika pokreta Fetulaha Gulena, koje je turski predsednik proglasio teroristima, i predale ih članovima turske tajne službe na prištinskom aerodromu. Haradinaj je smenama ministra unutrašnjih poslova i tajne policije odgovorio na to što, kako tvrdi, o hapšenjima nije obavešten, što tvrdi i Tači, koga je šef tajne policije dužan da informiše. Svetski mediji, međutim, pišu da su te smene naljutile Erdogana, koji je sad besan na Haradinaja, ali, s druge strane, daje podršku Tačiju. Govori se i da je u Prištini na delu državni udar pod Erdoganovom palicom, kao i da je predsednik Tači preuzeo svu vlast.

foto: Profimedia

Darko Trifunović, profesor na Fakultetu bezbednosti, kaže da će Turska disciplinovati Albance, kao i da joj je sada jasno da je Kosovo američka tvorevina, te otuda i ovaj sukob:

- Turska je Kosovo priznala iz ideoloških razloga i nije mogla da pretpostavi da je to čisto američka tvorevina i da se stvari tamo dešavaju uz američki blagoslov, pa čak i kad je reč o nasilju nad Srbima. Srbi u ovome mogu da ispaštaju. S druge strane, Srbija bi mogla da utiče na Erdogana da na narednoj sednici Interpola ta država i njoj bliske zemlje ne glasaju za prijem Kosova u tu organizaciju.

Politička kriza

IZBORI NA KOSOVU NEIZBEŽNI

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu su neizbežni nakon najnovijih događaja i nakon što je Srpska lista uskratila podršku vladajućoj koaliciji, piše Zeri. Vladajuća koalicija je izgubila većinu, a parlamentarne političke partije, čini se, nemaju ambiciju da se pridruže vladi Ramuša Haradinaja, navodi ovaj portal.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) 7 RAZLOGA ZBOG KOJIH KOSOVO NIJE DRŽAVA: Ovo ni Tači i Haradinaj zajedno ne mogu da ospore!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track