ANA BEKUTA OTKRILA MRKONJIĆEVO BOGATSTVO: Tapijeva slika Nikola Tesla u stanu socijaliste
Foto: Zorana Jevtić

POČASNI PREDSEDNIK SPS POSEDUJE VREDNU UMETNINU

ANA BEKUTA OTKRILA MRKONJIĆEVO BOGATSTVO: Tapijeva slika Nikola Tesla u stanu socijaliste

Politika -

Ne razumem se u slikarstvo, ali rađena je specifičnom tehnikom, imate utisak da vas Tesla stalno gleda. Tapi mi je sliku poklonio 1994, bili smo komšije i prijatelji, priča Mrkonjić

Počasni predsednik SPS Milutin Mrkonjić ljubitelj je umetničkih slika, a posebno mesto u luksuznom stanu na elitnom beogradskom Vračaru, gde živi s pevačicom Anom Bekutom, zauzima čuvena slika Dragana Maleševića Tapija „Nikola Tesla“. I Mrka bi taj podatak najradije sakrio da ga u jednoj emisiji nije odrukala njegova partnerka Bekuta.

Ona je, naime, u emisiji kod Lee Kiš na Grand TV pokazala vredno umetničko delo, čime im je, kako Mrkonjić u svom stilu kaže za Kurir, „navukla lopove na vrat“.

Vrednost do 100.000 $

Malešević je široj javnosti bio poznat kao slikar čija dela navodno dostižu vrednost i do 100.000 dolara, iako taj iznos nikad nije potvrđen, pošto se spekulisalo da je reč o falsifikatima. Mrkonjić je za Kurir potvrdio da u vlasništvu ima original Tapijevu sliku, ali nije želeo da otkrije njenu vrednost.

- Tačno je, imam Tapijevu sliku „Nikola Tesla“. To je original koji mi je Tapi poklonio još 1994. Ona za mene nema nikakvu materijalnu vrednost, već emotivnu, jer Tapi i ja smo bili komšije, Čuburci, veliki prijatelji. Ne razumem se u slikarstvo, ali znam da je rađena nekom specifičnom tehnikom. U prostoriji gde stoji slika, bukvalno gde god da se nađete, imate utisak da vas Tesla gleda - priča Mrkonjić.

Istoričar umetnosti Nikola Kusovac kaže da se cena slike dramatično razlikuje u zavisnosti od toga da li je original ili kopija.

- Ako je sve rukom izvedeno, onda ta slika i može da ima neku vrednost, do nekoliko hiljada evra. Međutim, Tapi je često koristio odštampane crteže i onda njih bojio i dosta toga poklanjao. Ako je u pitanju takav rad ili kopija, onda možete da ga bacite - navodi Kusovac.

foto: Privatna Arhiva

Malešević, po profesiji ekonomista, u ranoj mladosti, kao samouk, počeo je da se bavi slikarstvom. Smatra se predstavnikom hiperrealizma u Srbiji i osnivačem magičnog realizma. Tvrdio je da je prva njegova slika prodata za 65.000 dolara i da su dve slike na zidu Bele kuće u kabinetu Džordža Buša, kao i da se, kako se pisalo u medijima, njegove slike nalaze i u privatnim kolekcijama Henrija Kisindžera.

Misterija

Imao je izložbe u zemlji i inostranstvu, a sredinom devedesetih godina imao je slike na izložbi o Nikoli Tesli u Muzeju savremene umetnosti, nakon što su odbijene u galeriji SANU. Bio je poznat i kao mason, a 1990. godine obnovio je Veliku masonsku ložu Jugoslavije. Preminuo je 2002. od posledica srčanog udara tokom policijskog saslušanja u vezi sa ubistvom general-majora Boška Buhe.

Ekipa Kurira

foto: PrintScreen

Ko je bio Tapi

PRVI VOZIO „ROLS-ROJS“

Malešević je još 1970. godine posedovao beli „rols-rojs“, jedini u tadašnjoj Jugoslaviji, a potom i „kadilak“. U Beogradu je sa Željkom Ražnatovićem Arkanom i još nekoliko suvlasnika držao tada popularni klub „Amadeus“.

Bavio se projektovanjem zgrada i prostora, hvalio se da ima kuće širom sveta, a okupiranost gradnjom vezivao je za ideale masonerije, kojoj je bio odan. Posle izjave da zna ko su ubice Ražnatovića, pobegao je iz Srbije jer su usledile pretnje njegovoj porodici.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ISPROBALA MIKROFON: Ana Bekuta se pojavila u prirodnom izdanju, a onda je zapevala uživo i pokidala!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track