OTKRIVAMO VAM TAJNU ZBOG KOJE SU POBIJENI SRBI: Miloševićev S-300 ostao na Kipru!
Foto: Profimedia

Veleobrt

OTKRIVAMO VAM TAJNU ZBOG KOJE SU POBIJENI SRBI: Miloševićev S-300 ostao na Kipru!

Politika -

Moćni raketni sistem S-300 koji je vlast Slobodana Miloševića pokušala da kupi uoči bombardovanja 1999. i za koji je posredniku u ovom poslu dala devet miliona dolara završio je na Kipru umesto u Srbiji, otkriva Kurir!

foto: EPA

Sagovornik Kurira iz vrha nekadašnje vlasti kaže da se sa isporukom moćnog oružja stalo nakon što su brutalno likvidirani tadašnji ministar odbrane Pavle Bulatović i pomenuti posrednik.

- Pominjalo se da je isporuka S-300 trebalo da ide vozom, pa čak i brodom u Baru, ali je zapravo tačno da je on u Srbiju trebalo da stigne preko Kipra. U stvari, stigao je brodom do Kipra, a onda je bio problem zbog gabarita da se prebaci u Srbiju. Pokušalo se avionom, ali nije uspelo. Onda je usledilo ubistvo posrednika u nabavci, ali i ministra Bulatovića, koji su, slučajno ili ne, ubijeni baš tada i u kratkom vremenskom razmaku, pa je tako moćno oružje ostalo na Kipru - priča izvor našeg lista.

Moćno naoružanje... Srbija i dalje ne odustaje od nabavke S-300
Moćno naoružanje... Srbija i dalje ne odustaje od nabavke S-300foto: Profimedia

Postojale su opcije, kako kaže, da se naoružanje transportuje brodovima preko Hrvatske ili Crne Gore, ali se od toga odustalo.

- Razmatrana je i ta mogućnost, ali su od naših obaveštajnih službi stigla upozorenja da to nije bezbedno. Obaveštajni podaci su govorili da nas strane službe vrebaju u tim zemljama - kaže naš sagovornik.

Dodaje da je Milošević ubrzo nakon toga i pao s vlasti, pa više niko nije ni pominjao S-300.

- I sve je tačno što je vaš list pisao o nabavci S-300, koja je, inače, bila legalna - kaže naš sagovornik, odlično upućen u ovu akciju nekadašnje vlasti.

Kurir je ovih dana otkrio da je za akciju nabavke raketnog sistema znalo samo najuže rukovodstvo države, i to predsednik Milošević, ministar Bulatović i šef Uprave carina Mihalj Kertes, ali i Geza Farkaš, šef vojne obaveštajne službe, koji se, međutim, odmah povukao i ogradio od ove priče.

Sa isporukom moćnog oružja se stalo pošto su likvidirani tadašnji ministar odbrane Pavle Bulatović i posrednik u tom poslu
Sa isporukom moćnog oružja se stalo pošto su likvidirani tadašnji ministar odbrane Pavle Bulatović i posrednik u tom poslufoto: EPA

Sa isporukom moćnog oružja se stalo pošto su likvidirani tadašnji ministar odbrane Pavle Bulatović i posrednik u tom poslu

U posao je bio uključen i posrednik, koji je imao srpski, ruski i bugarski pasoš. Njemu su srpski obaveštajci predali avans od devet milion dolara za S-300, dok je ostatak novca trebalo da bude plaćen nakon isporuke i provere da je sve u redu s oružjem. Ubrzo nakon što je raketni sistem krenuo put Srbije, pomenuti posrednik je pronađen mrtav s pet metaka u telu, a nekoliko meseci kasnije u Beogradu je likvidiran i ministar Bulatović, koji je do tančina znao sve o ovoj nabavci.

Srbija je, na kraju, ostala bez naoružanja, ali se ni uplaćenom avansu nije ušlo u trag.

ČINJENICE

ŠTA JE S-300

  • Postao veoma poznat početkom devedesetih
  • Može da gađa ciljeve koji lete iz bilo kog pravca
  • Vrlo efikasno brani objekte i vojsku od bilo kakvih napada iz vazduha
  • Koriste ga neke od najmoćnijih država sveta
  • Srbija je proteklih godina iskazala nameru da nabavi ovaj sistem

Mešetarenje

VELIKA KORUPCIJA

Božidar Spasić, bivši operativac DB, kazao je da se u okviru tadašnje obaveštajne zajednice Srbije i Jugoslavije govorkalo da je Bulatović stradao zbog svega što je pratilo nabavku moćnog naoružanja:

- Sumnjalo se da je tu napravljena velika korupcionaška afera i da je ogroman novac koji se tu vrteo odlazio na ko zna koje poslove.

foto: Kurir

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Kurir TV) SILA 2. epizoda - Poređenje ruskog S 300 i kineske kopije HQ-9

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track