EKSKLUZIVNI INTERVJU! DODIK ZA KURIR: Vučić neće dozvoliti otimačinu Kosova, iako su protiv Srbije neke arogantne sile!
Foto: Vladimir Milovanović, Marina Lopičić

sa Predsednikom RS o kosovskom čvoru

EKSKLUZIVNI INTERVJU! DODIK ZA KURIR: Vučić neće dozvoliti otimačinu Kosova, iako su protiv Srbije neke arogantne sile!

Politika -

Bez stava Srbije nema konačnog rešenja za Kosovo, što je sasvim drugačija situacija od ranijih godina. Vučić dobro razume politiku, odlično štiti srpske nacionalne interese i verujem da će izvući maksimum

Državni vrh Srbije ulazi u jednu od najdelikatnijih faza rešavanja kosovskog pitanja. Predsednik Aleksandar Vučić je najavio da ga u naredne dve nedelje očekuju najvažniji, ali i najteži razgovori o Kosovu i Metohiji, posle kojih, kako sam priznaje, ne očekuje dobre vesti za Srbiju, kaže u razgovoru za Kurir prvi čovek Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik ističe da je do sada najveći uspeh predsednika Vučića na polju najvažnijeg nacionalnog pitanja Srba to što je kosovski problem uspeo da vrati u fokus i nametne kao temu.

Nije gotova stvar

- Sasvim je jasno da je predsednik Vučić vratio pitanje Kosova na dnevni red. Najvažnije u svemu je da bez stava Srbije nema konačnog rešenja za Kosovo. To je sasvim drugačija situacija od one od pre desetak i više godina, kada je izgledalo da je to gotova stvar i da to ide svojim tokom, bez ikakvih mogućnosti da Srbija na to utiče. Danas je Srbija faktor sporazumevanja i, koliko god bilo teško razgovarati u gotovo nemogućem dijalogu, bez nje se ništa ne može nazvati rešenjem - objašnjava Dodik.

foto: Zorana Jevtić

Marko Đurić

OČEKUJU NAS TEŠKI DANI

Obaveza predsednika Vučića i Vlade je da izdejstvuje održiva, kompromisna rešenja o KiM, izjavio je direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

- Očekuju nas teški dani, ali nikada i nije bilo lako. Srbija se danas za svoje državne i nacionalne interese bori odlučno i snažno, ali više od decenije neodgovornosti dosovskih vlasti učinilo je da se danas često borimo i ograničenim kapacitetima - rekao je Đurić.

Na pitanje da li je za Vučića i Srbiju najpogodnije vreme da izguraju kosovsku priču do kraja, Dodik naglašava da Srbija u poslednjih 25 godina nikad nije bila jača.

- Srbija je ojačala u smislu prisustva u regionalnim, ali i evropskim i drugim globalnim pitanjima. Da li je to dovoljno za definitivnu odluku, treba proceniti, jer naravno da s druge strane postoje velike arogantne sile, koje ne žele da to pitanje ponovo vraćaju i redefinišu, odnosno nisu spremne da priznaju svoje ranije greške. Ali ni svet nije isti. Verujem da i na Zapadu postoji nervoza, jer bi oni da Srbija samo pristane na njihova rešenja, a to je naravno sada nemoguće. Vučić dobro razume politiku, dobro štiti srpske nacionalne interese i verujem da će izvući maksimum - naglašava Dodik.

Kako je rekao, Srbi neće pristati na „legitimisanje otimačine“.

Srpska lista odgovor na spekulacije iz prištine

NE VRAĆAMO SE U HARADINAJEVU VLADU

Šta Srpska lista misli o vladi koja je na vlasti u Prištini rekli smo svojim izlaskom i nikakav povratak u nju nije u razmatranju, poručio je juče poslanik SL Igor Simić.

- Stav koji je pokazan prema srpskom narodu i prema predstavnicima Srba onog dana u Kosovskoj Mitrovici pokazatelj je kompletne vlade prema SL i Srbima. Mi u takvu vladu ne možemo da se vratimo - izjavio je Simić.

foto: Profimedia

Prethodno je poslanik kosovske Demokratske partije Memlji Krasnići tvrdio da se predstavnici Srba vraćaju u kosovsku vladu nakon smena na vrhu kosovske policije. Simić je rekao da Srpska lista očekuje da će na KiM biti raspisani vanredni izbori i da je sve što se sada dešava, uključujući i izjavu Krasnićija, priprema za pozicioniranje pred izbore.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je juče da podržava zahtev najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova o održavanju prevremenih izbora.

Odnos velikih

- Sam čin otimanja teritorije je sporan. Vlasti Srbije ne žele da pristanu na takvu otimačinu i takvu aroganciju kakvu Zapad ima. Nikada Srbija oko toga nije vodila dijalog. Čini se da se on sada pokušava voditi, ali se isto tako čini da ta arogancija opstaje i taj isti odnos velikih sila. Oni koji hoće da kreiraju otimanje Kosova upotrebiće mehanizme i meke i tvrde sile. Međutim, kao što je rekao Vučić, Zapad mora konačno da shvati da kada je reč o Kosovu nema te cene koju bi Srbija prihvatila, a koju bi neki sa Zapada da postavljaju u vidu svojih zahteva - poručuje Dodik.

Upitan o odnosima Srbije i RS u kontekstu rešavanja kosovskog pitanja, Dodik kaže da će budućnost obeležiti integracija.

- Vreme koje dolazi vreme je koje će obeležiti različiti stepeni integracije srpskog nacionalnog i državnog, kulturološkog i svakog drugog korpusa. U svakom slučaju, RS i Srbija danas imaju najbolji vid saradnje, i to se neće kvariti - kaže Dodik.

Dragomir Anđelković

TRAŽE ČLANSTVO KOSOVA U UN

Analitičar Dragomir Anđelković kaže za da očekuje da Vučić tokom aprila razgovara sa predsednicima vodećih evropskih država, onih koje stoje iza Samita u Sofiji i politike EU prema zapadnom Balkanu:

- Tu će verovatno biti nemačka kancelarka Angela Merkel, ali i drugi lideri. Neće u aprilu doći do nekog tragičnog razvoja događaja. Srbija može samo da naiđe na zid kada je reč o našim zahtevima po pitanju Kosova, ali i da se nađe ponovo u poziciji da od nje traže striktno ono što su evidentno postavili kao zahtev, a to je članstvo Kosova u UN. Mislim da je to za Srbiju neprihvatljivo ne samo ove nego i bilo koje naredne godine bez podele Kosova.

Kurir / Ivana Kljajić

Foto: Profimedia, Zorana Jevtić, Marina Lopičić,

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) PRIŠTINA POTPISALA, A NE SPROVODI: Ovo su tačke sporazuma o ZSO koje smetaju kosovskim vlastima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track