BRNABIĆ: Kosovo ne može zaustaviti put Srbije u EU
Foto: Vlada Srbije

Predsednica Vlade Srbije

BRNABIĆ: Kosovo ne može zaustaviti put Srbije u EU

Politika -

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ističe da Kosovo ima veliki potencijal da spreči Srbiju da ide napred, ali ne i da zaustavi naš put u EU.

Brnabić je izrazila uverenje da Kosovo ne može da zaustavi put Srbije ka EU, jer su evropske integracije jedna priča, a rešavanje odnosa sa Prištinom druga.

- Evropska komisija, odnosno EU, ne priznaje nezavisnost Kosova, oni su statusno neutralni i moraju to da budu, jer pet važnih članica EU ne priznaje i neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova. Oni od nas očekuju normalizaciju odnosa, neće da uvoze konflikte u EU, a normalizacija odnosa može svašta da znači: ja mislim da je prvenstveno u interesu Srbije, ne zbog Unije već u interesu Srbije da se konačno nađe dugoročno održivo rešenje, objasnila je ona za Novi magazin.

Brnabić je podsetila da je Srbija od 2014. učinila veoma dobre korake napred, a da smo 2017. počeli da gradimo zdrav rast i razvoj, ali da ne možemo da ga imamo ako nemamo stabilnost.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Prema njenim rečima, ako nemamo stabilnost neće dolaziti investitori, krediti će biti skuplji, neće ljudi ostajati ovde da izvozimo pamet, što već radi fantastična IT industrija...

- Srbija mora da nađe snagu u sebi da napravi mir i stabilnost na Kosovu, to je izuzetno teško, izuzetno sam zabrinuta, ali zato što je priča ovde u potpunosti jednostrana. Srbija je jedina koja pokušava i jedina, kako mi se čini u ovom trenutku, koja ima interes za dugoročni mir i stabilnost , rekla je Brnabić.

Ocenila je da bi zamrznuti konflikt mogao da ostane još decenijama, ali da to ne bi bilo dobro za Srbiju zbog čega misli da je inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića prvenstveno o unutrašnjem dijalogu vrlo hrabra.

Što se rekonstrukcije Vlade tiče kazala je da sve zavisi od situacije na Kosovu i da vlada zbog situacije u pokrajini sada mora biti kompaktna. Ukoliko se do 20. aprila ništa ne uradi na stvaranju Zajednice srpskih opština i Srbi tamo budu primorani da je sami prave, posle onoga što se desilo prošle nedelje čovek više ne može da kaže šta može da očekuje od Prištine, dodala je ona podvukavši da će rekonstrukcija sačekati dok tamo ne postignemo stabilnost.

Objasnila je da smatra da je rekonstrukcija potrebna zato što stvari mogu da funkcionišu bolje.

Srbija, kako kaže, nema vremena da kasni, da izgubi još jedan jedini dan, ni građani, ni privreda i ukoliko možemo da funkcionišemo bolje treba odmah da počnemo da bismo iskoristili šansu.

Ne bih nikada bežala od rekonstrukcije niti mislim da je rekonstrukcija sama po sebi loša stvar, meni nije jasan koncept da birate vladu i četiri godine mora da bude isti tim, taj mi princip uporište nema u pragmatičnosti , rekla je Brnabić.

(Kurir.rs/Tanjug/Novi magazin/Foto: Fonet)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO! Evo gde su završile srpske S-300!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track