BRITANSKI AMBASADOR OTKRIVA DVOSTRUKO LICE MILOŠEVIĆA: Slave ga kao antizapadnog državnika ALI OVO JE PRAVA ISTINA KOJA ĆE VAS ŠOKIRATI!
Foto: Profimedia

ajvor roberst o nečemu o čemu mnogi ćute

BRITANSKI AMBASADOR OTKRIVA DVOSTRUKO LICE MILOŠEVIĆA: Slave ga kao antizapadnog državnika ALI OVO JE PRAVA ISTINA KOJA ĆE VAS ŠOKIRATI!

Politika -

Predlog da se Slobodanu Miloševiću u Beogradu podigne spomenik predstavlja širu igru moći u Srbiji i na Balkanu, piše u autorskom tekstu za "Gardijan" bivši britanski ambasador u SRJ Ajvor Roberts.

Prema njegovim rečima za Zapad Milošević je ratni zločinac, a za veliki deo Srba je pored toga i čovek koji je odgovoran za kolaps životnog standarda, izolaciju Srbije i gubitak teritorija na kojem su Srbi bili većina.

“Prema tome, odavanje počasti takvom čoveku deluje da nema mnogo smisla. Ali, veliki deo Srba Miloševića vidi i kao simbol otpora Zapadu i čoveka koji je predvodio borbu za srpske nacionalne interese”, ističe Roberts i dodaje da je poznavao Miloševića bolje nego većina stranaca.

"Sreo sam ga mnogo puta tokom pregovora o ratovima u BiH i na Kosovu i nema sumnje da je imao šarma i harizme. Ipak, teško da će bilo koji objektivni analitičar reći da Milošević za rezultate koje je postigao za svoju zemlju i region zaslužuje da postane besmrtan u bronzi", naveo je Roberts.

On ističe da u Evropi trenutno postoji podela na zemlje koje veruju da je najbolja mogućnost za mir i prosperitet pri EU i NATO i drugu stranu koja sve zasniva na “uskim nacionalnim interesima i romantičnim interpretacijama prošlosti”

Drugoj grupi zemalja se od beskrajnih zahteva koje EU ima za svoje kandidate više sviđa “moskovski model” - “Vlada koju vodi jedan moćan muškarac, a kojeg podržava još moćnih ljudi, gde je korupcija razumno diskretna i gde pažnju ljudi okupiraju šovinizmom”.

“Naravno, Moskva želi da svoje interese promoviše u toj grupi i nije tajna da će Rusija učiniti sve što treba kako bi osigurala da pravoslavne zemlje bivše Jugoslavije ne uđu u NATO", navodi Roberts.

On tu ističe da je Miloševićeva vrednost za Moskvu u tome što na njega gledaju kao na nekoga ko se suprotstavio Zapadu, ali i dodaje: “Iako oni koji su ga poznavali znaju da je malo balkanskih političara bilo toliko proamerički i antiruski nastrojeno kao Milošević”.

“Upravo je to razlog zbog kojeg bi njegova statua u srcu Beograda bila prst u oko proevropskim snagama Srbije i nije iznenađenje da je glavni zagovornik statue trenutni ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, poznati rusofil i čovek kojeg je Rusija nedavno odlikovala. Dačićev odgovor na to je bio – nikada sankcije Rusiji, nikada članstvo u NATO”, ističe Roberts.

On ističe i da Evropska unija “nema nikakav plan za region, već ga pušta u ruke Rusije”.

“Dok sam bio u Beogradu tokom devedesetih godina prošlog veka pomagali smo da se tamo održi plamen demokratije u najmračnijim trenucima tog regiona. Vašington i London prave velike greške napuštajući ovaj deo Evrope i bilo bi bizarno ako bi čovek koji predstavlja sve ono protiv čega smo se borili sada zbog našeg nemara postane besmrtan u bronzi”, zaključuje Roberts.

Kurir..rs/Guardian

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Da li je Sloba ubijen u Hagu ili je još živ? Sve teorije zavere o smrti Miloševića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track