Najnovije vesti

SRPSKA LISTA: ZSO isključivo po dogovoru iz Brisela
Foto: Beta/Saša Đorđević

nema izgovora

SRPSKA LISTA: ZSO isključivo po dogovoru iz Brisela

Politika

BEOGRAD - Srpska lista je opredeljena da se formiranje Zajednice srpskih opština realizuje isključivo u skladu sa dogovorima iz Brisela, poručila je danas ta lista.

 

Srpska lista ističe u saopštenju da neće ni pod kojim uslovima i izgovorima pristati da se ZSO uskrate osnovni elementi koji joj garantuju funkcionalnost i izvršna ovlašćenja u određenim oblastima, a na osnovu kojih će se zaštititi i unaprediti život Srba na KiM, i omogućiti njihov ostanak, opstanak ali i povratak na ovim prostorima.

 

foto: Fonet

"Mi ne želimo da upravljamo životima bilo kog naroda na KiM,ali ne želimo i da svoje živote damo na upravljanje drugima. Opšte poznata je činjenica da se dogovori u Briselu odnose na život nas, Srba, i da su iz tih pregovora proizašli i sporazumi o ZSO, kao krovnoj instituciji srpskog naroda, a nikako nekakvoj nevladinoj organizaciji kako je neki u Prištini žele predstaviti", naglašava Srpska lista.

 

Kako kažu ZSO, onakva kakva je dogovorena u Briselu je nasušna potreba srpskog naroda koja ni na koji način ne ugrožava bilo koga na KiM, ali pruža garancija da će Srbi imati sudbinu u svojim rukama, ali i odgovornost prema svojim građanima.

 

"Delimo skepsu i pesimizam Vlade Srbije i predsednika Vučića da u Prištini nema stvarne volje za punu primenu sporazuma i osnivanje ovakve ZSO. Ove aktivnosti koje se najavljuju deluju kao pokušaj predstavnika Albanaca da smanje međunarodni pritisak, bez iskrene želje da se konkretno realizuju briselski dogovori", ukazuju u Srpskoj listi.

 

foto: Printscreen

Pitaju kako neko može od Srba na KiM, posle prošlog ponedeljka, da veruje u iskren odnos i dodaju da su strah, teror, i mržnja koju su doživeli stigli u svaku srpsku sredinu na Kosovu i Metohiji, "kao jasna poruka gde nas pojedini krugovi vide".

 

Predstavnici Srpske liste su danas, navode, imali značajne sastanke sa najvišim predstavnicima Evropske službe za spoljne poslove, a jedan od zaključaka je da su za formiranje ZSO merodavni isključivo dogovori postignuti u Briselu, "a ne nekakvi akti koji su namenjeni za unutrašnju upotrebu, te da je jedini nadležan za izradu statuta upravljački tim sastavljen od četiri predstavnika Srba, u skladu sa postignutim sporazumima u Briselu".

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

KURIR VESTI UŽIVO! Evo gde su završile srpske S-300!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...