ZLOČINAC HARADINAJ OPET PRETI SUKOBOM Vulin: Neosuđeni terorista bi da ponovi zločin za koji nije kažnjen
Foto: EPA

Skandalozno: TZV. Kosovski premijer ponovo provocira srpski narod

ZLOČINAC HARADINAJ OPET PRETI SUKOBOM Vulin: Neosuđeni terorista bi da ponovi zločin za koji nije kažnjen

Politika -

Nekadašnji komandant OVK, koja je činila zločine nad Srbima, poručio Briselu da ako EU ne može da reši problem s Beogradom, to će učiniti oni, baš kao što su radili i u prošlosti

Ramuš Haradinaj, još uvek aktuelni premijer kosovske vlade, ponovo je pripretio sukobom, pokušavajući da provocira Srbiju!

foto: Marina Lopičić

Nekadašnji komandant OVK, nezadovoljan načinom na koji Brisel vrši ulogu medijatora u dijalogu Beograda i Prištine, poručio je da ako EU već nema kapaciteta da pomogne Kosovu, zatraži pomoć od drugih, a ako neće, oni će sami da reše stvari, baš kao što su to radili i u prošlosti! Ministar odbrane Aleksandar Vulin na Haradinajeve provokaciije odgovara da očigledno nesuđeni terorista hoće da ponovi zločin za koji je prošao nekažnjeno.

foto: Marina Lopičić

Marko Đurić

ODLUKA PRIŠTINE O ZSO JE POLITIČKI MANEVAR

Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić smatra da odluka Prištine da aktivira rukovodeću grupu koja će raditi na predlogu Statuta ZSO, predstavlja politički manevar koji treba da rastereti Prištinu, a dodatno optereti Beograd.

- Ovo su trikovi sa autobuske stanice u Prištini da bi popravili svoj imidž i na Srbiju prebacili teret sprovođenja drugih sporazuma, poput onog o energetici - rekao je Đurić i dodao da nije optimista kada je reč o spremnosti Prištine da prihvati da ZSO ima suštinsku moć.

On je rekao da je Beograd uvek spreman da radi na formiranju ZSO, ali ne na osnovu odluke Ustavnog suda u Prištini, već tako da Zajednica „bude formirana na ozbiljan način i da ima snagu“.

- Oni bi da naprave praznu ljušturu, ali taj film neće gledati - kazao je Đurić.

Kad se uzme u obzir da su se u prošlosti stvari na Kosovu rešavale ratom, da je taj isti Haradinaj bio jedan od komandanata OVK, koja je odgovorna za brojna ubistva i zločine nad srpskim narodom, to ovoj izjavi daje posebnu težinu.

- Ako nemate kapacitete (EU), zatražite pomoć. Ako ne želite da tražite pomoć, onda nas obavestite i mi ćemo krenuti svojim putem, baš kao i u prošlosti, mi ćemo raditi svoj posao - rekao je Haradinaj na konferenciji „Scenario za velikog finale između Kosova i Srbije“.

foto: Profimedia

Hašim Tači

SRBIJA NEMA VOLJE DA REŠI PROBLEM S KIM

Inače, na pomenutoj konferenciji učestvovao je i predsednik Kosova Hašim Tači, koji je optužio Srbiju da koči rešavanje problema Beograda i Prištine, ali, za razliku od Haradinaja, nije pretio ponavljanjem prošlosti.

- U svim međunarodnim procesima koji su težili rešenju pitanja Kosova kosovsko rukovodstvo je bilo spremno za politički sporazum sa Srbijom. Izgubljene su u prošlosti desetine godina, ne našom krivicom i odgovornošću, mnoge dobre prilike, zbog izostanka političke volje rukovodstva u Srbiji da se stavi tačka na političko i istorijsko neprijateljstvo između Kosova i Srbije, koje je starije više od jednog veka - rekao je Tači.

Kosovski premijer je, objašnjavajući kako Brisel deluje, kazao i da se na severu Kosova dešavaju mnoga ilegalna dela.

- Dozvoljavaju da se mnoga ilegalna dela dešavaju na severu i drugim delovima Kosova, ali nemaju snage da kažu Beogradu: „Nemate pravo na takve stvari.“

Četiri meseca za ZSO

BRISEL DAO ROK KOSOVU

Evropska unija dala je Ramušu Haradinaju i Hašimu Tačiju rok od četiri meseca za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština. Ovo oročavanje odnosi se na njihovu najavu da su aktivirali upravljački tim koji će se baviti sastavljanjem statuta Zajednice opština sa srpskom većinom. Prema saopštenju iz kosovske vlade, sastavljanje statuta će obavljati tri radna mehanizma: Upravljački tim, Implementaciona komisija i Nacionalna konsultativna grupa. Konačan nacrt zakona će biti poslat Ustavnom sudu kako bi se osigurala potpuna usklađenost s kosovskim ustavom.

Aleksandar Vulin, ministar odbrane, kaže u razgovoru za Kurir da je ova Haradinajeva izjava pretnja miru i Briselskom dijalogu, a na prvom mestu Srbima na KiM.

- Neosuđeni terorista bi da ponovi zločin za koji nije kažnjen. Pošto je Haradinaj optužio EU, zanima me da li će EU pozvati da se obe strane uzdrže, kako obično traži kad Priština napadne Beograd. Haradinaj može nasiljem i pozivom na nasilje da ugrozi mir i ne samo na našem prostoru. Njegova izjava jeste pretnja i miru i Briselskom dijalogu, a na prvom mestu Srbima na KiM - navodi Vulin i dodaje: - Proterivanje Srba jeste započeo, ali ga nije završio. Dok Srbiju vodi Vučić i dok je vrhovni komandant vojske Srbije, ni Haradinaj ni bilo ko drugi neće nekažnjeno ponoviti ni martovski pogrom ni „Oluju“ ni „Bljesak“. EU najzad treba da kaže dokle će tolerisati pretnje miru koje dolaze iz Prištine.

S mrtve tačke

UPRAVLJAČKI TIM ZA ZSO

Haradinaj i Tači juče su aktivirali upravljački tim koji će se baviti sastavljanjem statuta Zajednice opština sa srpskom većinom. Prema saopštenju iz kosovske vlade, sastavljanje statuta će obavljati tri radna mehanizma: Upravljački tim, Implementaciona komisija i Nacionalna konsultativna grupa. Povodom ove odluke Prištine oglasila se i Kancelarija za KiM, koja je saopštila da Beograd i Srbi s Kosova traže sprovođenje postignutih sporazuma i da će učestvovati u radu na formiranju ZSO samo na način koji je dogovoren u Briselu.

foto: Zorana Jevtić

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže za Kurir da Priština očigledno ide na zaoštravanje odnosa s Beogradom i da za to ima podršku „sa strane“.

- Haradinaj opet šalje preteće i neodgovorne poruke, što samo potvrđuje da je namera Albanaca da potpuno blokiraju proces normalizacije odnosa i da ide na dalje zaoštravanje odnosa sa srpskim narodom i Beogradom, a to sve ide u dalju destabilizaciju KiM da bi se stvorili uslovi za njihovu eventualnu intervenciju na severu. Šta drugo da se očekuje od teroriste, kriminalca, ratnog zločinca i ubice - izjavio je Drecun.

Turski mediji tvrde:

„HARADINAJ JE PIJANICA“

Turski list „Ieni Akit“ piše da je Ramuš Haradinaj, pre nego što je sa Zapada došao na Kosovo, bio telohranitelj u jednoj diskoteci, a zatim tokom rata i jedan od glavnih komandanata takozvane OVK.

Podseća se da je izvesno vreme proveo u Haškom tribunalu, gde je oslobođen optužnice da je tokom rata činio zločine nad Srbima i drugim nealbanskim stanovništvom na Kosovu. List kaže da ga je „izgleda zahvatilo ludilo“ i tvrdi da Haradinaja i u parlamentu nazivaju pijanicom jer konzumira alkohol i poznat je kao „premijer skandala“. Takođe, oni podsećaju i na Haradinajev nedavni odmor u Švajcarskoj, kada je, kako su pisali mediji, potrošio 68.000 evra, dok stanovnici Kosova žive u siromaštvu.

„Na pitanje odakle mu kuća koju ima, Haradinaj odgovara da su je izgradili njegovi ratni drugovi“, navodi se u tekstu i dodaje da kosovski premijer ima i kuću koju je iznajmio nekim turskim zakupcima za kliniku za 6.000 evra mesečno.

foto: Beta

Konkretno Premijerka Ana Brnabić

PITANJE KOSOVA NE MOŽE DA ZAUSTAVI PUT SRBIJE U EU

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da smatra da pitanje Kosova ne može da zaustavi put Srbije u EU jer su evropske integracije jedna priča, a rešavanje odnosa s Prištinom druga.

- Evropska komisija, odnosno EU ne priznaje nezavisnost Kosova, oni su statusno neutralni i moraju to da budu jer pet važnih članica EU ne priznaje i neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova. Oni od nas očekuju normalizaciju odnosa, neće da uvoze konflikte u EU, a normalizacija odnosa može svašta da znači. Ja mislim da je prvenstveno u interesu Srbije, ne zbog Unije, već je u interesu Srbije da se konačno nađe dugoročno održivo rešenje - rekla je Brnabićeva za Novi magazin, kao i da Srbija mora da nađe snagu u sebi da stvori mir i stabilnost na Kosovu.

Premijerka je kazala i da bi konflikt mogao da ostane zamrznut još decenijama, ali da to ne bi bilo dobro za Srbiju:

- Zato mislim da je inicijativa predsednika prvenstveno o unutrašnjem dijalogu vrlo hrabra, on politički nema šta da dobije iz dijaloga, samo ima političku odgovornost, ali ne želi da ostavi zamrznut konflikt nekim generacijama iza nas da ga rešavaju, što je izuzetno fer i liderska osobina.

ČINJENICE

Ko je Ramuš Haradinaj

Rođen je 1968. u selu Glođane kod Dečana na Kosmetu, služio vojsku u Pirotu, a u OVK bio jedan od regionalnih komandanata

Srbija ga smatra jednim od najkrvoločnijih učesnika rata na KiM i odgovornim za ubistva, progon, mučenje i druga zverstva nad Srbima na KiM

Istraga protiv Haradinaja pokrenuta je 2004, ali ga je 29. novembra 2012. Haški tribunal drugi put oslobodio po svim tačkama optužnice za zločine nad albanskim, srpskim i romskim civilima u Jablanici 1998.

2015. je uhapšen u Sloveniji po poternici Srbije, ali je istog dana pušten

Uhapšen 4. januara 2017. u Francuskoj po Interpolovoj poternici Srbije zbog ratnih zločina na Kosovu 1998. i 1999, ali ga je sud u aprilu 2017. oslobodio i odbio zahtev Srbije za izručenje

11. septembra 2017. postao premijer Kosova

Kurir / K. Blagović - I. Kljajić

Foto: Profimedia, Beta, Marina Lopičić, Zorana Jevtić, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track