VLADIKA MILEŠEVSKI ATANASIJE RAKITA ZA KURIR: Na Kosmetu doživljavamo raspeće! Državnom vrhu svi da pomognemo
Foto: Dado Đilas

VASKRŠNJI INTERVJU

VLADIKA MILEŠEVSKI ATANASIJE RAKITA ZA KURIR: Na Kosmetu doživljavamo raspeće! Državnom vrhu svi da pomognemo

Politika -

Istrajaćemo i sačuvaćemo Kosovo i Metohiju. Molimo se Bogu da prevladaju razum i mir, kao i da nasilnici shvate „da zlo dobra nikad doneti ne može“

Vladika mileševski Atanasije Rakita u prazničnom intervjuu za Kurir istakao je da je „Vaskrs dao ljudskom životu novu dimenziju - dimenziju večnosti“.

- Hristos je pokazao da je smrt izgubila moć, on je isceljivao bolesne. Ovo znanje bitno je svima nama koji smo sada na krstu i velikim iskušenjima, posebno po pitanju Kosova i Metohije. Posle vaskrsenja Hristovog, put kojim hodamo jeste put pobede. Pravi odnos prema Vaskrsu je iskrena radost, bez obzira ne sve nedaće.

Država vodi borbu za očuvanje Kosmeta u granicama Srbije. Šta još učiniti?

- Naš predsednik Aleksandar Vučić i oni koji sarađuju s njim, bore se u izuzetno teškoj situaciji. Treba svi da mu pomognemo u tome, jer je to zajednička tema. Mi smo na tom prostoru sada, a i šire, ponovo na krstu - doživljavamo raspeće. Nije nam prvi put da prolazimo kroz raspeće i treba da se podsetimo da smo prolazili uspešno. Mislim da ćemo istrajati i sačuvati KiM. Mi u Crkvi molimo se Bogu za sve žitelje KiM i za ceo svet, da prevlada razum u ljudskim životima i mir u međuljudskim odnosima, kao i da nasilnici shvate „da zlo dobra doneti ne može“.

foto: Shutterstock

Jubilej svetinje

MILEŠEVA SLAVI 800 GODINA POSTOJANJA

Ove godine manastir Mileševa proslavlja 800 godina postojanja...

- Taj jubilej obeležavamo u saradnji sa Svetim arhijerejskim sinodom i Odborom za proslavu tog jubileja, koji je osnovao Sveti arhijerejski sinod. Pred nama je veoma značajan jubilej, a naša generacija je privilegovana. Pripremamo se i trudimo da to bude dolično. Za mene ovaj jubilej ima, pre svega, duhovni aspekt. Osećam veliku odgovornost, jer ja treptim pred Svetim Savom, koga izuzetno poštujem. Što se tiče značaja Mileševe, kroz istoriju smo bili svesni, danas nismo uvek, a zato je potrebno podsećanje. Imamo reke posetilaca, dolazi narod sa svih strana.

Vlada Srbije usvojila je mere za podsticaj rađanja. Da li će imati efekta?

- Pohvalio bih tu pažnju, a verujem da će to imati značajan doprinos. Svi treba da budemo učesnici i da pomognemo. Lično, kao član crkve, mogao bih skrenuti pažnju na bitne momente duhovne prirode. Glavna tema u ovome jesu ljubav i humanost. Ovde se radi i o ljubavi prema otadžbini i osećanju odgovornosti prema otadžbini, precima, budućnosti. Nema većeg doprinosa od stvaranja poroda. Najviše doprinose oni koji stvaraju živog čoveka, svakome treba dati priliku da se rodi! Stvaranje čoveka je najuzvišenije delo. Ako imamo shvatanje šta je potrebno otadžbini i da je volimo, onda ćemo stvarati i decu.

Kada se izašlo iz socijalizma, svi su postali veliki vernici. Bilo je onih zbog čijeg neznanja je dolazilo i do komičnih situacija. Da li su danas Srbi na pravom putu vere?

- Ima tu istine, ali nije potpuno tačno. Strukturu života pokidali su nam spoljašnji faktori, posebno u ono vreme bezbožništva. Pokušali su da razore narod i duhovnu koncepciju, a neki su bili i fizički sprečavani da ne dođu u hram. Duboko verujem da će to biti postignuto, a obnavljanje zavisi i od naše vernosti. Sveštenici, monasi, episkopi, pozivamo verne da redovno učestvuju u bogosluženju. To možemo postići i povratiti tako što ćemo o tome više govoriti, potrebno je obrazovanje, urazumljivanje i očvršćivanje značaja poseti hramovima.

foto: Fotomontaža

Problemi

UHAPŠENI SVEŠTENICI NISU DOSTOJNI CRKVE

Kako komentarišete hapšenje sveštenika koji se sumnjiče da su umešani u trgovinu narkoticima? - Mislim da se tu izdvajaju dve teme, obe tužne. Prva je to hapšenje i povod, a druga zluradost kojom je taj čin dočekan od mnogih. Zluradost svedoči o lošem duhovnom stanju onih koji su zluradi. Bilo bi normalno s tugom slušati o takvim događajima. Svaki čovek je u mogućnosti da napreduje i da propada. Crkva ne počiva na ljudskom faktoru, jer ona i posle takvih događaja nastavlja, Isus Hristos je vodi. Oni su pokazali da nisu dostojni Crkve.

Kurir / Mina Branković

Foto: Dado Đilas, Shutterstock, Fotomontaža

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) Evo šta će Marko Đurić raditi na Kosovu i Metohiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track