MINISTARKA JOKSIMOVIĆ: Visoko cenimo podršku Španije
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Internacionalni sekretar SNS i ministar za evropske integracije

MINISTARKA JOKSIMOVIĆ: Visoko cenimo podršku Španije

Politika -

SEVILJA - Internacionalni sekretar SNS i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović zahvalila je premijeru Španije Marijanu Rahoju na podršci koju ta država pruža procesu evropskih integracija Srbije i istakla da obostrana podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu, kao i dobri bilateralni odnosi potvrđuju iskreno prijateljstvo između Srbije i Španije.

Joksimović se, kako je saopštila SNS, sastala sa Rahojem na Nacionalnoj konvenciji njegove vladajuće Narodne stranke Španije koja se održava u Sevilji, na kojoj učestvuje.

Joksimović je Rahoju prenela pozdrave predsednika SNS i predsednika Srbije Aleksandara Vučića, kao i to da je dobrodošao u Srbiju. Rahoju je prenela da je on jedan od najpopularnijih svetskih državnika u Srbiji zbog čvrstih pozicija Španije u vezi sa nepriznavanjem nezavisnosti Kosova i Metohije, pridržavanjem čvrstih principa međunarodnog prava i podrškom koju pruža teritorijalnom integritetu naše zemlje.

Španski premijer je, navodi se, preneo pozdrave predsedniku Aleksandru Vučiću i zahvalio na prisustvu internacionalnog sekretara SNS-a i ministra za evropske integracije Jadranke Joksimović na Konvenciji Narodne stranke Španije.

Rahoj je istakao da će Španija nastaviti da pruža podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. Joksimović se tokom Konvencije Narodne stranke Španije susrela i sa ministrom spoljnih poslova Alfonsom Dastisom koga je informisala o procesu evropskih integracija i aktuelnim dešavanjima na KiM.

Dastis je istakao da Španija pruža podršku Srbiji u približavanju EU i naglasio da Španija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

O aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji i nastavku saradnje Joskimović je razgovarala i sa Internacionalnim sekretarom Narodne stranke i predsedavajućim parlamentarnog odbora za spoljne poslove Hose Ramon Garsijom Ernandesom, ministarkom zdravlja, socijalnih usluga i jednakosti Dolores Monserat, kao i sa generalnim sekretarom EPP Antonio Lopezom.

Joksimović je istakla da sa uvažavanjem pratimo odgovornu ekonomsku politiku i mere španske vlade i premijera Rahoja, koje su, posle početne nepopularnosti, donele pozitivan ekonomski rast i rezultate u Španiji.

Internacionalni sekretar SNS Jadranka Joksimović je učestvovala na panelu "Međunarodni izazovi u spoljnoj politici Španije", "Secesionizam u Kataloniji" kao i na panelu o "Kubi i Venecueli".

Na Nacionalnoj konvenciji Narodne stranke Španije predstavljena je aktuelna politicka situacija u Španiji kao i postignuti rezultati reformskog procesa, suočavanje sa izazovima porasta populizma i secesionizma, kao i novi impuls Evropske unije u kontekstu evropskih izbora naredne godine.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Tanja Valič)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) Evo šta će Marko Đurić raditi na Kosovu i Metohiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track