VUČIĆ SUTRA U MOSTARU: Predsednik na privrednom sajmu sa više od 60 srpskih firmi
Foto: Dragana Udovičić

razvoj ekonomije

VUČIĆ SUTRA U MOSTARU: Predsednik na privrednom sajmu sa više od 60 srpskih firmi

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputovaće sutra u Mostar, povodom otvaranja Međunarodnog privrednog sajma, na kojem će se Srbija, kao zemlja - partner, upečatljivo predstaviti kroz učešće više od 60 najjačih kompanija, kao i bogatim kulturnim i umetničkim programom. U ponedeljak će predsednik Srbije imati najpre sastanak sa hrvatskim članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem. Nakon toga sastaće se sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i Srba u tom delu BiH.

On će, kako je planirano, sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, obići radove na obnovi Saborne crkve Svete trojice, a nakon toga će razgovarati sa episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem. Zatim je predviđen sastanak sa predstavnicima Koordinacionog odbora srpskih udruženja i organizacija u Mostaru.

Na kraju prvog dana posete Mostaru Vučić će prisustvovati koktelu Privredne komore Srbije povodom Sajma privrede. U utorak se predsednik Srbije sastaje sa premijerom Bugarske, zemlje koja predsedava EU, Bojkom Borisovom.

Sa bugarskim premijerom će razgovarati i o konkretnim infrastrukturnim i energetskim projektima. Zatim će prisustvovati svečanom otvaranju 21. međunarodnog sajma privrede, na kojem je Srbija zemlja partner.

Predsednik Srbije obratiće se na toj svečanosti, na kojoj će govoriti i član Predsedništva BiH Čović, kao i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, prisutnima.

Tokom poslepodneva predsednik Srbije će posetiti i Trebinje i kroz razgovor sa tamošnjim Srbima utvrditi kako im Srbija još može pomoći i podstaći ekonomski razvoj i svaki drugi napredak. On će, kako je najavljeno, obići radove na izgradnji vrtića "Srbija", kao i Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg.

Na kraju posete Trebinju prisustvovaće svečanom otvaranju Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Republike Srbije u tom gradu.

Predsednik Srbije poslednji put boravio je u Mostaru pre mesec dana, 6. marta, kada je učestvovao na trilateralnom sastanak članova Predsedništva BiH i predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Vučić je, tada, pozvao građane na sajam u Mostaru na kom je Srbija zemlja partner.

On je tom prilikom ocenio da je CEFTA donela mnogo toga dobrog, ali i da je dostigla vrh saradnje regiona u ekonomiji, te je potrebno da se pronađu dodatni mehanizmi za dalje pospešivanje kooperacije.

Rekao je da je neophodno da se stvori zajednički ambijent za investitore, i da se uklone brojne birokratske barijere, kako kamioni na granicama ne bi čekalo po 20 sati.

U prošloj godini zabeležena je rekordna robna razmena između Srbije i BiH, koja je dostigla vrednost od 1,726 milijardi evra.

Prema podacima koje su nedavno izneli ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović od toga je izvoz Srbije u BiH iznosio 1,21 milijradi evra, dok je iz BiH u Srbiju izvezeno robe u iznosu od 516 miliona evra.

Zajednički cilj je da se robna razmena poveća na dve milijarde evra u tekućoj godini, ali za to je preduslov, kako je konstatovano, ukidanje vancarinskih barijera između dve zemlje.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja