Najnovije vesti

Tačijev pradeda bio pravoslavni sveštenik

Hašim Srbenda

Tačijev pradeda bio pravoslavni sveštenik

Politika
Radoslav Danilović, koji je početkom 20. veka prešao u islam i promenio ime u Jusuf, pradeda je premijera Kosova Hašima Tačija

BEOGRAD - Tači ima srpske krvi!Pravoslavni sveštenik Radoslav Danilović, koji je početkom 20. veka prešao u islam i promenio ime u Jusuf, ni manje ni više je nego pradeda premijera Kosova Hašima Tačija, tvrdi bloger na sajtu Balkanoid!Za svoje tvrdnje bloger iznosi i dokaze u vidu pisma mitrovičkog hodže - Turčina Mule Ibrahima, muftiji u Skoplju, u kome navodi da je pravu veru, islam, primio pop iz Srbice Radoslav Danilović.„Primio je ime Jusuf, a važi za veoma uglednog čoveka među svojim kaurima. Mnogi su tamo u njegovoj parohiji pošli njegovim stopama i primili pravu veru. Ja mu ne smem verovati, kaurin je kaurin, držim ga na udaljenosti“, stoji u pismu hodže Mule Ibrahima, koje se u originalnom rukopisu čuva u istorijskom arhivu Turske u Ankari.Drugi dokument koji dokazuje Tačijevu povezanost s Jusufom Tačijem čuva se u biblioteci manastira Hilandar, a datira iz 1898. godine, iz manastira Sokolica.„To je spisak sveštenika i paroha. Kao paroh srbički, na spisku stoji pop Radoslav Danilović, koji je jedan od najrevnosnijih i najboljih sveštenika“, navodi se u spisku.Bloger ističe da se 14 godina nakon pravljenja ovog spiska taj isti pop Radoslav preobratio u islam.- Primivši islam, pored žene, popadije sa kojom je živeo, Jusuf Tači se ženi Arnautkinjom iz nekog zaseoka sa Ćićevice. Ona umire na porođaju s prvim detetom. Tek s drugom Arnautkinjom, koja je bila iz Glogovca, dobija dedu Hašima Tačija i još četvoro dece. Iako kao musliman nije dobio versku upravu nad stanovništvom, većinu svojih parohijana uspeo je da preobrati u islam, verovatno se nadajući da će postati hodža i ponovo dobiti versku upravu tu u Srbici. Do kraja života, 1929. godine, to nije uspeo - objašnjava bloger.

Krsna slava MitrovdanKrsna slava Danilovića je bila Mitrovdan, a Hašim Tači veoma dobro zna za svoje poreklo, ali ga krije iz političkih razloga.- Na Mitrovdan, svestan da mu je to slava, Tači ništa ne radi. Ne dolazi na posao - tvrdi bloger i dodaje da je tokom rata u glavnom štabu UČK u selu Brego Hodžes, revoltiran zbog neuspeha komandanata, na jednom od sastanaka to javno i rekao.- Vi Šiptari ste nesposobni, a imate veliku sreću što vas vodim jer imam srpske krvi - prenosi bloger Tačijevo priznanje.

Pojavili se svedociU emisiji lokalne televizije u Peći 2005. godine svedoci su javno govorili o srpskom poreklu premijera Kosova.- Jedan svedok je ismejan, svi prisutni su osuli drvlje i kamenje na njega, dok ga je voditeljka javno pitala da li se drogira ili je pod uticajem alkohola. Nakon mnogobrojnih pretnji upućivanih njemu i njegovoj porodici, taj svedok je pobegao sa Kosmeta i zatražio i dobio politički azil u Brazilu. Sada živi u Sao Paulu - zaključio je bloger.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...