VUČIĆ SA SRBIMA U MOSTARU: Želimo da pomognemo na konkretan način, projektima koji su od vitalnog značaja
Foto: Zorana Jevtić

PREDSEDNIK SRBIJE

VUČIĆ SA SRBIMA U MOSTARU: Želimo da pomognemo na konkretan način, projektima koji su od vitalnog značaja

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa Koordinacionim odborom srpskih udruženja i organizacija u Mostaru i obećao finansijsku pomoć Republike Srbije za izgradnju i opremanje "Srpskog kulturnog centra" i druge projekte kulturnih manifestacija srpskog naroda u tom gradu.

Vučić je na sastanku kojem je prisustvovao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sa predstavnicima Koordinacionog odbora srpskih udruženja i organizacija u Mostaru razgovarao o infrastrukturnim i drugim projektima od važnosti za srpsku zajednicu u ovom kantonu.

"Želimo da pomognemo na konkretan način, projektima koji su od vitalnog značaja. Tražimo od vas samo da se dogovorite kako zajedno da radite na zaštiti i opstanku srpskog naroda ovde", naglasio je predsednik Vučić, rečeno je u saopštenju.

Dodik je, obraćajući se prisutnima, istakao da činjenica da je predsednik Vučić danas u Mostaru, dovoljno govori o njegovoj podršci, kao i da prisustvo Srbije na sajmu govori o nameri da se rehabilituje snaga srpskog naroda na ovim prostorima.

"Zajedno radimo na planovima za budućnost", istakao je Dodik.

Predstavnici Koordinacionog odbora istakli su da je pitanje svih pitanja u ovom kantonu konstitutivnost i zatražili od Vučića i Dodika da pomognu da se promeni trenutni ustavni položaj Srba u Hercegovačko - neretvanskom kantonu.

Upravo zbog nerešenog ustavnog položaja Srba, visokoobrazovani srpski kadrovi ne mogu da nađu zaposlenje, poručili su iz Koordinacionog odbora srpskih organizacija.

"Zapošljavanja je nažalost sve manje i do njega se sve teže dolazi. Ovde ni u zakonodavnim ni u izvršnim organima nema dovoljan broj Srba", istakli su predstavnici Koordinacionog odbora, navodi se u saopštenju.

Prethodno su Vučić i Dodik razgovarali sa episkopom zahumsko hercegovačkim i primorskim Grigorijem o položaju Srpske pravoslavne crkve u Hercegovini i Mostaru.

Na kraju prvog dana posete Mostaru, Vučić će prisustvovati koktelu Privredne komore Srbije povodom Sajma privrede.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track