TAČI SA KOŠARA PRIZIVA NA RAT: Puškama ćemo na Srbe! Dačić: Teroristo, zaboravio si noževe kojima ste nas klali
Foto: EPA, Zorana Jevtić

PROVOKACIJA

TAČI SA KOŠARA PRIZIVA NA RAT: Puškama ćemo na Srbe! Dačić: Teroristo, zaboravio si noževe kojima ste nas klali

Politika -

Ta izjava i priliči teroristima iz OVK i pokazuje da Priština ne želi dijalog, već rat, kaže šef srpske diplomatije i pita se hoće li sada reagovati EU, SAD ili NATO

Hašim Tači ponovo priziva rat! Kosovski predsednik zapretio je da će na Srbiju udariti „puškama“, a srpski državni vrh odgovara da je to još jedan dokaz da albanska strana ne želi dijalog, već rat!

- Na te (srpske) pretnje ćemo odgovoriti isto kao što smo odgovorili pre 19 godina, puškama - izjavio je juče Tači u skandaloznom govoru na karauli Košare, povodom 19 godina od sukoba pripadnika Vojske Jugoslavije i OVK na tom delu granice.

Hoće veliku Albaniju

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić za Kurir kaže da takve pretnje i priliče „teroristima iz OVK“, koji žele rat, i pozvao međunarodne činioce da reaguju.

foto: Zorana Jevtić

- Ta izjava i priliči teroristima iz OVK i pokazuje da Priština ne želi pregovore i dijalog, već rat. Tači je zaboravio da doda noževe kojima su klali Srbe i vadili im organe, dinamit i baklje kojima su rušili i palili srpske kuće, crkve i manastire. I hoće li neko iz EU, SAD i NATO reagovati na ovakve Tačijeve izjave? Uostalom, te puške su njihove - poručio je Dačić.

10 GODINA PROŠLO OD PROGLAŠENJA NEZAVISNOG KOSOVA

Tačijeve provokacije zatekle su predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Mostaru, pa je on pred novinarima iz regiona poručio da ne voli da se bavi puškama kao Tači.

foto: Zorana Jevtić

- Nisu njegove puške, već tuđi avioni tada napali Srbiju. Naše je da odgovorimo mirno, strpljivo i kažemo da se zalažemo za slobodu kretanja, razmenu znanja, veću trgovinsku razmenu s Prištinom. Ja da se junačim i pokazujem ko je jači, ne pada mi na pamet - kazao je Vučić.

5 GODINA PROŠLO OD POTPISIVANJA BRISELSKOG SPORAZUMA

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da Tači više čak i ne skriva da je glavni cilj njegovog političkog delovanja, kako ranijeg, tako i sadašnjeg, stvaranje tzv. velike Albanije.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Njegovo destruktivno delovanje predstavlja direktnu pretnju celom regionu, ali i Evropi. Govoreći o tobožnjim, a zapravo nepostojećim pretnjama Srba i Srbije, Tači je taj koji direktno i otvoreno preti puškama i oružjem i iznova priziva rat, mržnju i sukobe - ocenio je on i istakao da Srbija ne želi rat, već mir, ekonomski razvoj, slobodno delovanje i kretanje ljudi i privrede: - A rat i priče o puškama kao sredstvu političkog delovanja ostavljamo prošlosti, kojoj i sam Tači pripada.

Pretio i Haradinaj

I Ramuš Haradinaj, premijer kosovske vlade, prošle sedmice je pripretio sukobom. Nezadovoljan načinom na koji Brisel vrši ulogu medijatora u dijalogu Beograda i Prištine, poručio je da ako EU već nema kapaciteta da pomogne Kosovu, zatraži pomoć od drugih, a ako neće, oni će sami da reše stvari, baš kao što su to radili i u prošlosti.

B. BOJIĆ - I. KLJAJIĆ

ŠTA SLAVE ALBANCI

Kosovski Albanci manifestaciju na Košarama održavaju na dan kada je, kako kažu, „srušena granica između albanskih zemalja“

Snage OVK, vojske Albanije i NATO napali su 9. aprila 1999. rejon karaule Košare na granici sa Albanijom

Pripadnici VJ uspevali su sve vreme trajanja NATO bombardovanja da spreče ulazak OVK na KiM, ali su se povukli 10. juna 1999. posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma

Na vrhuncu borbi VJ imala je oko 1.200 vojnika, a OVK do 6.000

foto: Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KOŠARE- srpski vojnici krvlju crtali mape !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track