VUČIĆ I BORISOV RAZGOVARALI O PREDSTOJEĆEM SAMITU U SOFIJI: Nije bilo prijatno, ali svaki sukob na Balkanu bio bi veoma loša vest
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Sastana uoči otvaranja međunarodnog privrednog sajma u Mostaru

VUČIĆ I BORISOV RAZGOVARALI O PREDSTOJEĆEM SAMITU U SOFIJI: Nije bilo prijatno, ali svaki sukob na Balkanu bio bi veoma loša vest

Politika -

MOSTAR - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Mostaru sa premijerom Bugarske, zemlje koja trenutno predsedava EU, Bojkom Borisovom, a dvojica zvaničnika saglasila su se da bi cilj svih država regiona trebalo da bude očuvanje mira i stabilnosti.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Vučić istakao je da je njihov razgovor trajao duže od planiranog, što "Srbiji mnogo znači u svetlu priprema za samit EU-Zapadni Balkan u Sofiji".

"Konstatovali smo da je do njega još mnogo vremena i da je važno da sačuvamo mir i stabillnost na Balkanu. Što se bilateralnih odnosa Srbije i Bugarske tiče, tu nema nikakvih problema, raste nam trgovinska razmena, razgovarali smo i o infrastrukturnim projektima, da mrežom puteva i pruga u potpunosti promenimo sliku Balkana. Najviše vremena smo proveli u razgovoru koji sasvim sigurno nije bio prijatan Borisovu, jer sve vreme sluša o problemima nas koje smatra prijateljima. Pokušaćemo da pronađemo način da komporimisom rešavamo otvorena pitanja, jer bi svaki sukob bio loša vest sada kada smo na putu napretka. Imamo veliki broj i veliku sumu direktnih stranih investicija, sve bi se pokvarilo kada bi došlo do sukoba. Zato sam zahvalan svima koji ulažu veliki napor u razgovore sa nama, Srbija će ostati posvećena cilju mira i daćemo uspeti da ga sačuvamo", poručio je Vučić i kroz osmeh podsetio da mu je Borisov čestitao na staloženom odgovoru na provokacije Hašima Tačija.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Bojko je rekao da su mi zubi sigurno škrgutali dok sam odgovarao Tačiju, ali da je ono što je na kraju kroz njih izašlo ipak bilo dobro i da je dobro što sam pozvao na mir", naveo je predsednik Srbije.

Bugarski premijer Borisov podvukao je da predsednik Vučić ulaže ogromne napore u očuvanju mira i istakao da razume koliko mu je na tom putu teško.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Iskreno se nadam da će i kolege na Kosovu nastaviti u istom duhu, jer provokacije i konflikti zabrinjavaju sve nas, rane još nisu zacelile. Nisam optimista na temu izbornog zakona u BiH koji je ključ za taj proces, ali raspoloženja nisu baš optimistička, pre bi se reklo da nam predstoji nešto loše, a pre nekoliko meseci nije delovalo tako. Neka mi zameraju što sam pesimista, ali obraćam se našoj braći u celoj regionu, moramo ispoljiti razum, jer će posledice biti samo za Balkan i samo će ih Balkan snositi. Ne smemo biti egoisti i misliti da će nas neki konflikt mimoići. Zato sam sa zadovoljstvom prihvatio poziv da dođem u Mostar koji je lepo mesto za okupljanje.", istakao je Borisov.

(Kurir.rs/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track