STEFANOVIĆ I SKAT: Pregovori Beograda i Prištine će biti teški, poštovati Briselski sporazum
Foto: MUP Srbije

sastanak

STEFANOVIĆ I SKAT: Pregovori Beograda i Prištine će biti teški, poštovati Briselski sporazum

Politika -

BEOGRAD - Ambasador SAD Kajl Skat smatra da je pitanje da li ZSO treba da bude formirana po Briselskom sporazumu ili kosovskim zakonima kontradiktorno, jer kaže američki diplomata, i Briselski sporazum takođe govori o tome da ono što se usvaja mora biti u skladu sa kosovskim zakonima i zakonima Srbije.

SAD podržavaju korake koji su preduzeti u pravcu formiranja ZSO, rekao je Skat i dodao da očekuje teške pregovore, ali smatra da su poslednja dešavanja oko ZSO korak napred.

Skat je to rekao novinarima posle potpisivanja Zapisnika o primopredaji informatičke opreme iz donacije za MUP sa potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

foto: MUP Srbije

Stefanović se nadovezao i objasnio da mi insistiramo na poštovanju sporazuma u Briselu i ne tražimo ništa mimo potpisanog.

Podvukao je da je važno to da i Briselski sporazum i sporazum o implementaciji kažu da će obe strane prilagoditi svoje zakonske okvire Briseslkom sporazumu.

Podsetio je da su taj sporazum, uz posredovanje EU, potpisale obe strane i da su se svi saglasili sa tim.

"I saglasili se da odredbe Briselskog sporazuma budu sprovedene na način kako su potpisane. Mi ne tražimo ništa mimo onoga što je potpisano. Jedna od odredbi implementacionog sporazuma kaže da će obe strane prilagoditi svoj zakonski okvir" ukazao je Stefanović.

Kako je rekao, u suprotnom bi sve bilo besmisleno i dodao: "Zamislite kada bi mi rekli 'to se mora uraditi samo u skladu sa zakonima Srbije".

Stefanović je rekao da insistiramo na implementaciji na način kako je sve i potpisano.

"Ako negde nešto piše drugačije, neka nam pokaže gde to piše" poručio je Stefanović.

foto: MUP Srbije

Donacija za srpsku policiju

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat potpisali su danas Zapisnik o primopredaji informatičke opreme iz donacije, vredne 380.000 dolara, koja će omogućiti efikasniji rad policije.

Stefanović je nakon potpisivanja rekao da će ova donacija omogućiti povezivanje policijskih stanica u Beogradu sa Centrom za kriminalističku analitiku, što će doneti efikasniji rad uprave kriminalističke policije, bolju analizu onog što se dešava na terenu i efikasniju borbu protiv kriminala.

Stefanović je rekao da ovo nije prva donacija, i da je ukupna vrednost projekta oko 1,1 milion dolara.

(Kurir.rs/Beta/Foto: MUP Srbije)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) PRIŠTINA POTPISALA, A NE SPROVODI: Ovo su tačke sporazuma o ZSO koje smetaju kosovskim vlastima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track