(FOTO) PREDSEDNIK SRBIJE UŽIVO IZ BERLINA SA ANGELOM MERKEL Vučić: Srbija je posvećena miru, Nemačka nam je najvažniji partner!
Foto: Predsedništvo Srbije

Uoči razgovora na kancelarkin poziv, drugi za samo mesec i po dana

(FOTO) PREDSEDNIK SRBIJE UŽIVO IZ BERLINA SA ANGELOM MERKEL Vučić: Srbija je posvećena miru, Nemačka nam je najvažniji partner!

Politika -

Srbija igra ključnu ulogu što se tiče Kosova, kao i BiH, naglasila je kancelarka Merkel danas u Berlinu u zajedničkom obraćanju s predsednikom Srbije

1 / 10 Foto: Predsedništvo Srbije

BEOGRAD/BERLIN - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemačka kancelarka Angela Merkel danas su se, uoči razgovora, zajednički obratili javnosti iz Berlina.

foto: Predsedništvo Srbije

- Srbija je posvećena miru i stabilnosti - poručio je Vučić danas iz nemačke prestonice u prisustvu kancelarke Merkel koja ga je lično pozvala na radni ručak i razgovor ne samo o situaciji na Kosmetu nego i u regionu.

foto: Predsedništvo Srbije

Vučić je pred nemačkom javnošću naglasio da je Nemačka najveći i najjači privredni partner Srbije, i jedan od najvećih investitora, koji ujedno u svojim fabrikama zapošljava najviše radnika u Srbiji. Vučić se i zahvalio kancelarki na toploj dobrodošlici i srdačnom dočeku.

foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik Vučić rekao je danas u Berlinu, pred početak susreta sa kancelarkom Angelom Merkel da je Nemačka za Srbiju najvažniji partner, a da će naša zemlja dati sve pod sebe da se izbegnu bilo kakvi sukobi na Balkanu. Vučić je naglasio da je Srbija posvećena miru i stabilnosti i da bi bilo kakav sukob na Balkanu vratio naše zemlje i narode 100 godina unazad. "Daćemo sve od sebe da se tenzije i bilo kakva destabilizacija izbegnu po svaku cenu", poručio je Vučić.

foto: Predsedništvo Srbije

Istakao je da je za nas važno da čujemo stavove Merkelove. "Evropski put je od vitalnog značaja za nas i moraćemo da donosimo brojne teške i bolne odluke ako želimo članstvo u EU. Da li će to biti 2025. ili u neko drugo vreme zavisi najviše od nas i sprovođenja reformi, ali i od drugih stavri u regionu.

Predsednik Srbije je uputio veliku zahvalnost Merkelovoj na zainteresovanosti i ličnoj ogromnoj pažnji koju poklanja Srbiji i regionu, uz ocenu da je Nemačka za Srbiju najvažniji partner.

foto: Predsedništvo Srbije

U zajedničkom obraćanju medijima sa nemačkom kancelarkom on je rekao da bismo, da toga nije bilo, imali mnogo više kriza nego što ih je bilo u prethodnom periodu.

"U bilatrelnim odnosima napravili smo krupne pomake napred", rekao je Vučić i naveo da je prošle godine trgovinska razmena dve zemlje dostigla 4 milijarde i 343 miliona evra, da je uvećana u prva dva meseca ove godine za 12,6 odsto.

Kako kaže, može se očekivati da do kraja 2018. godine dostigne i čitavih pet milijardi evra.

"Nemačka je za Srbiju najvažniji partner i najznačajnija zemlja u EU", konstatovao je Vučić.

foto: Printscreen/RTS

Vučić je primetio da loše vesti u Srbiji, kaoi u velikom broju drugih zemalja, dominiraju iako su juče, na primer, u Srbiji postavljena dva kamena-temeljca za dve nove nemačke fabrike.

"Dominiraju te lošije vesti o nedovoljnoj stabilnosti. Verujem da ćemo uz nemačku i evropsku pomoć moći sve to da prevaziđemo i građanima garantujemo sigurnu budućnost", rekao Vučić, Merkel i Vučić će nakon obraćanja medijima imati radni ručak, a kako je ranije saopštio kabinet nemačke kancelarke posebno će se razgovarati o bilateralnim odnosima, kao i reagionalnim pitanjima, ali i evropsko-političkim temama.

foto: Predsedništvo Srbije

Ovo je 12 susret Vučića i Merkelove, a drugi za poslednjih mesec i po dana. Podsetimo, predsednik Vučić doputovao je danas u Berlin, gde ga je, ispred sedišta šefice nemačke vlade, dočekala kancelarka Angela Merkel. Na aerodromu u Berlinu Vučić je dočekan uz vojne počasti. Tamo ga je sačekao počasni špalir nemačke vojske i ljudi iz protokola nemačke kancelarke.

On danas u Berlinu razgovara sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel a jedna od ključnih tema je Kosovo.

Iz kabineta nemačke kancelarke je potvrđeno da će teme sastanka sa Vučićem, tokom radnog ručka, biti bilateralni odnosi, regionalna pitanja i pitanja evropske i ekonomske politike.

foto: Printscreen/RTS

Angela Merkel uputila je predsedniku Vučiću novi poziv za razgovor, nakon susreta, krajem februara, takođe u Berlinu.

- Tokom zajedničkog ručka posebno će se razgovarati o bilateralnim odnosima, kao i reagionalnim pitanjima, ali i evropsko-političkim temama - najavljeno je iz kancelarkinog kabineta.

foto: Printscreen/RTS

Predsednik Srbije je uoči puta rekao da računa na ne lake razgovore, te da od kancelarke želi da čuje kako ona vidi odnos Beograda i Prištine, sveukupne regionalne odnose, ali i da traži podršku u potrazi za kompromisom za Kosovo i Metohiju.

Vučić je ranije ove nedelje rekao da će taj susret biti od izuzetnog značaja za budućnost Srbije, ali da ne očekuje da će doći do promene odnosa Nemačke prema pitanju samoproglašene nezavisnosti Kosova. On je rekao da se nada većem razumevanju za Srbiju, iako po pitanju nezavisnosti imaju različite stavove.

foto: Pritnscreen/Pink

Vučić je sa Angelom Merkel razgovarao 27. februara u Berlinu a jedna od tema bio je pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije nedavno je najavio da će do 20. aprila imati brojne sastanke s evropskim i svetskim zvaničnicima povodom Kosova.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Predsedništvo/RTS printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) PRIŠTINA POTPISALA, A NE SPROVODI: Ovo su tačke sporazuma o ZSO koje smetaju kosovskim vlastima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track