MOGERINI UOČI SKUPA ŠEFOVA DIPLOMATIJA EVROPSKE UNIJE U LUKSEMBURGU: Zapadni Balkan strateški region za Evropu
Foto: Fonet, AP

Saradnja na zajedničkoj bezbednosti i prosperitetu

MOGERINI UOČI SKUPA ŠEFOVA DIPLOMATIJA EVROPSKE UNIJE U LUKSEMBURGU: Zapadni Balkan strateški region za Evropu

Politika -

Ministri spoljnih poslova EU razgovaraće danas na sastanku u Luksemburgu o Zapadnom Balkanu, a šefica EU diplomatije Federika Mogerini najavljuje da će to biti razmena mišljenja kako da se sa "partnerima na Zapadnom Balkanu bolje sarađuje na zajedničkoj bezbednosti i prosperitetu".

foto: Zorana Jevtić

Visoka predstavnica za spolju politiku i bezbednost EU uoči Saveta ministara u Luksemburgu istakla da smatra važnom današnju diskusiju: "Zapadni Balkan je strateški region za Evropu. To jeste Evropa, iako još nije u potpunosti deo EU", poručila je Mogerini.

FABRICI UPOZNAO VUČIĆA SA IZVEŠTAJEM EVROPSKE KOMISIJE: Federika Mogerini uskoro u Beogradu

Ona je najavila da već sutra uveče, nakon usvajanja izvešataja o napretku zemlja koje su u procesu evrointegracija, putuje na Zapadni Balkan. Mogerini će u regionu boraviti do 19. aprila i posetiti Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

foto: Zorana Jevtić

Rasprava ministra spoljnih poslova EU o Zapadnom Balkanu odvija se i u cilju priprema za predstojeći samit EU Zapadni Balkan koji se 17. maja održava u Sofiji. Iz Saveta je već naglašeno da je "pristustvo Srbije ključno za ovaj događaj".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Fonet/AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track