MAJA KOCIJANČIČ ZA KURIR UOČI POSETE FEDERIKE MOGERINI: Tema će biti dijalog Beograda i Prištine, kao i situacija u regionu
Foto: Zorana Jevtić

PORTPAROLKA ŠEFICE EU DIPLOMATIJE

MAJA KOCIJANČIČ ZA KURIR UOČI POSETE FEDERIKE MOGERINI: Tema će biti dijalog Beograda i Prištine, kao i situacija u regionu

Politika -

Uoči turneje tokom koje će šefica EU diplomatije Federika Mogerini posetiti Zapadni Balkan, portparolka EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Maja Kocijančič izjavila je za Kurir da će teme razgovora sa liderima regiona biti situacija na Balkanu i dijalog Beograda i Prištine.

- Federika Mogerini bi trebalo svoju posetu Zapadnom Balkanu da počne sutra uveče a završava je u Beogradu u četvrtak posle podne. Planirano je da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa premijerkom Anom Brnabić - kaže Kocijančič za Kurir.

Iako agenda još uvek nije konačno definisana, Kocijančič ističe da će Mogerinijeva sa liderima Zapadnog Balkana govoriti o svim aktuelnim temama.

- Ne mogu vam sada reći šta će sve biti u agendi, ali će sigurno biti situacija u regionu i dijalog Beograda i Prištine - dodaje Kocijančič.

foto: Zorana Jevtić

Podsetimo, Mogerinijeva danas prisustvuje sastanku u Luksemburgu o Zapadnom Balkanu na kojem su i ministri spoljnih poslova EU. Ona je najavila da će to biti razmena mišljenja kako da se sa "partnerima na Zapadnom Balkanu bolje sarađuje na zajedničkoj bezbednosti i prosperitetu".

- Zapadni Balkan je strateški region za Evropu. To jeste Evropa, iako još nije u potpunosti deo EU - poručila je Mogerinijeva uoči sastanka u Luksemburgu. Ona će u regionu boraviti do 19. aprila i posetiti Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

Inače, rasprava ministra spoljnih poslova EU o Zapadnom Balkanu odvija se i u cilju priprema za predstojeći samit EU Zapadni Balkan koji se 17. maja održava u Sofiji. Iz Saveta je već naglašeno da je "pristustvo Srbije ključno za ovaj događaj".

(Kurir.rs/Sanja Đurić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track