EKSKLUZIVNO KAKO SU ZEMUNCI PODELILI PLEN: Milion od Miškove otmice uzeo političar! Ostatak pripao Legiji, Šiptaru i Čumetu
Foto: Marina Lopičić

otkrivamo

EKSKLUZIVNO KAKO SU ZEMUNCI PODELILI PLEN: Milion od Miškove otmice uzeo političar! Ostatak pripao Legiji, Šiptaru i Čumetu

Politika -

Milion maraka od otmice biznismena Miroslava Miškovića 2001. završilo je u rukama tadašnjeg poznatog političkog funkcionera, otkriva Kurir! Preostalih šest miliona maraka podelili su međusobno pripadnici „zemunskog klana“, a najviše je pripalo vođama te kriminalne grupe Miloradu Ulemeku Legiji, Dušanu Spasojeviću Šiptaru i Miletu Lukoviću Kumu, dok je deo navodno otišao i Ljubiši Buhi Čumetu.

- Poznato je da su „zemunci“, koji su oteli Miškovića, imali dobre veze sa nekim političarima tog vremena. Tako je i milion maraka uzetih od Miškovića završilo u džepu jednog poznatog političara, s kojim su imali specijalne veze i koji im je na određene načine u svemu pomagao - otkriva naš izvor ekskluzivne detalje, koji su aktuelizovani posle objavljivanja knjige vlasnika „Delte“ - „Ja, tajkun“.

foto: Zorana Jevtić

Sve to se i uklapa u priče svedoka-saradnika Miladina Suvajdžića, zvanog Đura Mutavi, i Ljubiše Buhe Čumeta, koji su iznosili informacije o podeli sedam miliona maraka, ali nikada nisu otkrili spisak svih ljudi koji su dobili novac od otmice. Tako se i dolazi do podatka da je deo novca otišao i nekome van „zemunskog klana“, a to je, kako sada otkriva sagovornik Kurira, poznati političar.

foto: Dado Djilas, Profimedia, Printscreen

Bagziju 120.000 maraka

Inače, Đura Mutavi je otkrio da je posle otmice novac deljen u „Kotobanji“, u Čumetovoj kancelariji. Kako je rekao Suvajdžić, braća Miloš i Aleksandar Simović dobili su milion maraka da podele, dok je 3,5 miliona, odnosno polovinu ukupnog otkupa Miškovića, uzeo Legija. Đura Mutavi je dobio i kilogram heroina na poklon zbog učešća u praćenju. Čume, tvrdio je Mutavi, navodno ništa nije uzeo, ali je to uvek ostalo pod sumnjom jer se govorilo da je i on uzeo pozamašan deo novca.

Inače, Čume je otkrio da mu je Šiptar rekao kako je pregovarač Milan Jurišić Jure zaslužan što su od Miškovića uzeli više od pet miliona, jer im je on pretio da neće pustiti otetog dok ne skupe sedam miliona.

- Posle otmice, Duća je došao kod mene u „Kotobanju“ i pitao da li može da donese pare. Grli me, ljubi i kaže mi: „Brate, ima sedam miliona!“ Prebrojali smo zajedno. Na mojoj mašini smo izbrojali novac, koji je Duća delio članovima bande, Simovićima je dao milion maraka i još 40.000 dolara, Dejanu Milenkoviću Bagziju oko 120.000 maraka... - pričao je Čume i dodao da je deo novca od otmice neko vreme čuvan kod njega u sefu. Kad su „zemunci“ potom uhapšeni u Parizu, a zatim i deportovani, Čume je pare zakopao u dvorište. Kad su izašli iz zatvora, povremeno im je davao novac.

foto: Marina Lopičić

Pandorina kutija

Bivši pripadnik DB Božo Spasić kaže da je i dan-danas velika misterija kako je podeljen ogroman novac od otmica „zemunskog klana“.

- Najveći deo su sigurno uzeli Legija, Šiptar i Kum, ali ne sumnjam da su deo novca dobijali i ostali iz bezbednosnih struktura, pa i vlasti, odnosno političara. Poznato je da su vođe „zemunaca“ i te kako imale kontakte sa političarima, pa je i logično da je neko dobio deo tog novca - kaže Spasić.

foto: Dado Djilas

Dragan Karleuša o radu policije

ČIM JE MIŠKOVIĆ PUŠTEN, OTIŠLI SMO OD NJEGA

Dragan Karleuša, koji je u vreme otmice Miškovića bio zamenik načelnika UKP, u razgovoru za Kurir prisetio se rada na ovom slučaju. Kako kaže, odmah nakon otmice je u „Deltu“ otišao po odluci ministra policije Dušana Mihajlovića. Oni su, dodaje, na sve načine pokušavali da ubede zaposlene da pristanu da se sve odradi na „policijski način“, ali oni to nisu hteli.

- Oni su pokazali neko nepoverenje... Nisu hteli da sarađuju, bojeći se za njegovu bezbednost. Odlučeno je kako je odlučeno, mi smo sve to s Miškovićem raspravili kad je pušten - kaže Karleuša i dodaje:

- Mi nismo hteli ni po koju cenu da ugrozimo njegovu bezbednost, ispalo je kako je ispalo, dobro, samo je koštalo. Karleuša otkriva da je ceo vrh srpske policije otišao kod Miškovića te noći kada je oslobođen.

Kurir/Ekipa Kurira

Foto: Marina Lopičić, Dado Đilas, Zorana Jevtić, Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) EVO ŠTA JE VUČIĆ ODGOVORIO HARADINAJU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track