HARADINAJ PONOVO PROVOCIRA: Jug Srbije je istočno Kosovo Vulin: Polako teroristo, imamo mi snažnu vojsku!
Foto: EPA, Beta

Dokle više

HARADINAJ PONOVO PROVOCIRA: Jug Srbije je istočno Kosovo Vulin: Polako teroristo, imamo mi snažnu vojsku!

Politika -

Bivši komandant OVK najavio je da će put Priština - Gnjilane - Belo Brdo povezati Kosovsko Pomoravlje sa jugom Srbije, koje je nazvao istočno Kosovo, na šta mu je ministar odbrane poručio da se ne igra i pozvao EU i NATO da reaguju

Ramuš Haradinaj, premijer tzv. države Kosovo, poručio je pre dva dana da su opštine Preševo i Bujanovac istočno Kosovo! Na te reči reagovao je ministar odbrane Aleksandar Vulin i podsetio da, ukoliko neko pokušava da ugrozi stabilnost u Srbiji, postoji Vojska Srbije, te „da smo dovoljno snažni i spremni“ da sprečimo svakoga ko hoće da naruši mir u državi. Vulin je pozvao EU i NATO da se oglase i kažu da li Haradinaj to govori samo u svoje ime ili ima i nečiju podršku.

Haradinaj je na ceremoniji u selu Žegovac kod Gnjilana rekao da će auto-putem Priština - Gnjilane - Belo Brdo, koji je pre dva dana počeo da se gradi, biti povezana Anamorava (Kosovsko Pomoravlje) sa istočnim Kosovom - opštine Preševo i Bujanovac.

foto: Marina Lopičić

Prema rečima Aleksandra Vulina, Haradinaj, baš kao ni Hašim Tači, ne može da ugrozi mir i stabilnost ni na jednom centimetru teritorije Republike Srbije i, uostalom, zbog toga Vojska Srbije i postoji.

- Naravno da smo dovoljno snažni i naravno da smo dovoljno spremni da sprečimo svakog teroristu bilo osuđenog, bilo neosuđenog, kakav je Ramuš Haradinaj, da ugrozi mir na prostoru Republike Srbije i čitavom Balkanu. EU I NATO pakt tako upadljivo ćute i kada Tači poziva na oružje i preti puškama i kada Haradinaj govori o nekakvom istočnom Kosovu. Bilo bi vreme da pregovore i da umire čitav Balkan svojom jasnom izjavom, jasnim stavom da Tači i Haradinaj govore samo u svoje ime i da nemaju podršku ni EU ni NATO za to što govore i za pokušaje da ugroze mir i bezbednost na čitavom Balkanu. Vreme je da progovore - kazao je Vulin za Kurir.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, kaže da nije slučajno što premijer Kosova ponovo provocira:

- Haradinaj tu frazu periodično ponavlja s namerom da Albance na jugu centralne Srbije radikalizuje. To je velikoalbanska retorika, koja destabilizuje situaciju.

Ivica Dačić, šef srpske diplomatije, podseća da ovo nije prvi put da je neki kosovski zvaničnik Preševo i Bujanovac nazvao istočnim Kosovom, te da su to njihovi ciljevi od Prizrenske lige do danas.

- Kada je Isa Mustafa bio premijer i primio predsednike opština Bujanovac i Preševo, kao i predstavnike političkih partija iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, oni su takođe upotrebili izraz da je primio predstavnike istočnog Kosova. Ja sam zbog toga reagovao saopštenjima i pisao Evropskoj komisiji - kazao je Dačić i dodao da oni ne upotrebljavaju slučajno te termine.

foto: Dado Đilas

Ivica Dačić

NATO DA SE OGLASI O ĐURIĆEVOM HAPŠENJU

Kada je reč o neformalnoj reakciji NATO na privođenje direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, Dačić je rekao da je dat nalog šefu misije pri NATO da ustanovi da li postoji neko zvanično reagovanje ili je reč samo o novinskim tekstovima. Podsetio je da postoji jasna procedura obaveštavanja o prelasku administrativne linije i da je Srbija ispoštovala te procedure. Dačić je, vezano za nezvanično reagovanje NATO ukazao da je to važno pitanje za nas jer su

oni preuzeli obavezu na sebe.

foto: Dragana Udovičić

Žika Gojković, POKS

ARNAUTSKI FAŠISTI SE NEĆE ZAUSTAVITI

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) najoštrije je osudio izjavu Ramuša Haradinaja, koji, kako kažu, sebe naziva premijerom, koji je opštine juga centralne Srbije Preševo i Bujanovac nazvao „istočnim Kosovom“. Predsednik POKS Žika Gojković smatra da Srbija više ne sme da trpi svakodnevne Haradinajeve provokacije.

- POKS najoštrije osuđuje izjavu albanskog teroriste koji sebe naziva premijerom tzv. republike Kosovo. Srbija jasno mora da kaže koja je crvena linija uvreda preko kojih neće preći. Ovom izjavom arnautski fašisti i teroristi jasno su pokazali da se otimanjem srpskog KiM neće zaustaviti, nego imaju mnogo veće apetite - naveo je Gojković.

Katarina Blagović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) 7 RAZLOGA ZBOG KOJIH KOSOVO NIJE DRŽAVA: Ovo ni Tači i Haradinaj zajedno ne mogu da ospore!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track