NOVICA TONČEV MIRI MRKONJIĆA I MARKOVIĆA: Slobi spomenik u Surdulici ako ga neće u Beogradu
Foto: Stefan Jokić

Predlog

NOVICA TONČEV MIRI MRKONJIĆA I MARKOVIĆA: Slobi spomenik u Surdulici ako ga neće u Beogradu

Politika -

U SPS se ne smiruju strasti povodom podizanja spomenika bivšem šefu te stranke Slobodanu Miloševiću! Sukob između socijalista Predraga Markovića i Milutina Mrkonjića povodom toga da li takav spomenik treba da se podigne u Beogradu smiruje potpredsednik te stranke Novica Tončev.

foto: EPA

Mrkonjića je, podsetimo, naljutila Markovićeva izjava da „od Beograda ne treba praviti palanačko groblje“, pa zato Tončev predlaže da Milošević spomenik dobije u Surdulici, u kojoj SPS ima dugogodišnju vlast.

- Ne vidim razlog za raspravu, jer dozvolu za spomenik Slobi u Beogradu sigurno neće dobiti. Zato pozivam Mrku, i ako je to partijski interes, da zajedno u Surdulici postavimo jedan spomenik kakav zaslužuje bivši predsednik države i naše partije - ističe Tončev. S druge strane, Predrag Marković, kome je Mrkonjić poručio da „ćuti jer je glup“, kaže da u odgovoru na pitanje o podizanju pomenutog spomenika nije ni pomenuo Slobu:

- Mrka verovatno nije pažljivo čitao moju izjavu. Ja sam protivnik grobljanske spomeničke kulture, a kao loš primer sam uzeo spomenik najvećem Srbinu, Tesli. Ja sam preneo stav većine stručnjaka, arhitekata, istoričara umetnosti, urbanista. Mrka bi, kao vrhunski stručnjak, trebalo da uvaži stav ljudi koji se bave vizuelnim identitetom Beograda.

S. Đ.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track