EVROPSKA KOMISIJA: Srbija napredovala, Fabrici predao izveštaj premijerki Brnabić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji

EVROPSKA KOMISIJA: Srbija napredovala, Fabrici predao izveštaj premijerki Brnabić

Politika -

STRAZBUR - Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici, predao je danas premijerki Srbije Ani Brnabić Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pristupanja EU.

Fabrici je izveštaj predao na početku sastanka koji se održava u Vladi Srbije, kojem prisustvuje i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Evropska komisija u izveštaju o napretku Zapadnog Balkana u evropskim reformama ocenila je danas da je Srbija ostvarila napredak u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom, ali je predočila da će sveukupni ritam pregovora zavisiti posebno od snažnijeg toka promena na polju vladavine prava i normalizacije odnosa s Kosovom.

"Mada je izvestan napredak ostvaren u vladavini zakona, Srbija mora ojačati napore i dati opipljivije rezultate, naročito kad je reč o uslovima za slobodu izražavanja", navodi Evropska komisija.

U izveštaju, koji je prvi put sačinjen za razdoblje od godinu i po dana i uključuje zamašniju ekonomsku analizu, takodje ;se stavlja do znanja da je nužno da vlasti u Beogradu "ojačaju nezavisnost i sveukupnu efikasnost pravosudnog sistema" i "ostvare održiv napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala".

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U dokumentu Evropske komisije se navodi da "Srbija treba da produbi angažovanje u Dijalogu s Kosovom, uključujući primenu svih dogovora, a posebno onog o energiji".

Takođe se ističe da je da je "s tim u vezi dobrodošla inicijativa srpskog predsednika (Aleksandra Vučića) za pokretanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu".

"Srbija treba da nastavi da igra pozitivnu ulogu u regionu u poboljšanju regionalnih veza i očuvanju stabilnosti", poručuje Komisija u Briselu.

"Ekonomske reforme u Srbiji daju rezultate, posebno u makroekonomskoj stabilizaciji", navodi izvršno telo EU i napominje da su državne i privatne investicije nedovoljne, a nužno je da se poboljšaju uslovi privredjivanja za mala i srednja preduzeća.

Komsija je stavlja do znanja da su "i dalje nedovoljne krupnije strukturne reforme državne uprave, poreskih vlasti i državnih preduzeća".

Fabrici je predao premijerki izveštaj EK o napretku Srbije.

(Kurir.rs/Beta/Tanjug/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track