ISTORIJSKA POSETA PREDSEDNIKA SABORA SRPSKOM PARLAMENTU GOJKOVIĆ I JANDROKOVIĆ: Srbija i Hrvatska da nastave dijalog o otvorenim pitanjima
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

UNAPREDITI SARADNJU

ISTORIJSKA POSETA PREDSEDNIKA SABORA SRPSKOM PARLAMENTU GOJKOVIĆ I JANDROKOVIĆ: Srbija i Hrvatska da nastave dijalog o otvorenim pitanjima

Politika -

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković saglasili su se danas u Beogradu da ima upražnjenog prostora za unapređenje odnosa dve zemlje, kao i da je potrebno nastaviti dijalog o otvorenim pitanjima.

Gojković i Jandroković ocenili su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Skupštini Srbije da je poseta predsednika hrvatskog parlamenta Beogradu nastavak dijaloga koji su započeli predsednici dve zemlje, Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednici dva parlamenta razgovarali su o unapređenju saradnje Srbije i Hrvatske, parlamentarnoj saradnji, evropskim integracijama Srbije i položaju nacionalnih manjina.

"Ovo je važan signal za razvoj i unapređenje naših bilateralnih odnosa", rekla je Gojkovićeva i ocenila da je poseta "otvorila vrata" produbljivanju parlamentarne saradnje.

Prema njenim rečima, na sastanku se posebno razgovaralo o unapređenju položaja nacionalnih manjina u Srbiji i Hrvatskoj, kao i o modelima zastupljenosti hrvatske nacionalne manjine u srpskom parlamentu.

"Želja nam je obostrana i da ova poseta bude podsticaj našim međudržavnim komisijama i predstavnicima izvršne vlasti da vredno i posvećeno rade na unapređenu i rešavanju otvorenih pitanja kojih ima između naše dve države", kazala je ona.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Maja Gojković je rekla da se Hrvatska zalaže za dalje proširenje EU i da smatra da je politika proširenja veoma važna politika Unije.

Predsednik Sabora Gordan Jandroković ocenio je da je susret predsednika dva parlamenta važan za produbljivanje saradnje Srbije i Hrvatske, navodeći da je on prvi predsednik Hrvatskog sabora koji je zvanično posetio Beograd.

"Živimo u izuzetno složenim okolnostima punim međunarodnih izazova. Svesni smo da imamo otvorena pitanja iz prošlosti. Svesni smo da ih moramo rešavati, međutim do rešenja ne može doći bez razgovora i upravo je to motiv zašto sam danas ovde", rekao je on.

Jandroković je naveo da se Hrvatska zalaže da proces proširenja ide dalje, kao i da Srbija ide tim putem. On je rekao da je Zagreb spreman da sa Beogradom podeli iskustva iz procesa pristupanja EU i pomogne u tom procesu.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je kazao da je dogovoreno da članovi Odbora za evropske poslove Hrvatskog sabora posete kolege iz Odbora za evropske integracije srpskog parlamenta, kao i da grupa prijateljstva sa Hrvatskom u srpskom parlamentu poseti sabor.

Predsednik Hrvatskog sabora izrazio je zadovoljstvo zbog pozitivnih pomaka u unapređenju položaja nacionalnih manjima posle posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

Dodao je da Hrvatska očekuje primenu Sporazuma o zaštiti nacionalnih manjina, odnosno dela o zagarantovanom učešću predstavnika hrvatske manjine u organima vlasti, pa i u srpskom parlamentu.

Jandroković je ocenio da će njegova poseta Srbiji značajno unaprediti kvalitet odnosa dve zemlje.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug, Dimitrije Goll)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track