MIODRAG LINTA: Zabrana Vulinu, potvrda da Hrvatska živi u prošlosti
Foto: Zorana Jevtić

Predsednik Saveza Srba iz regiona

MIODRAG LINTA: Zabrana Vulinu, potvrda da Hrvatska živi u prošlosti

Politika -

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da je odluka Hrvatske da zabrani ulaz u tu zemlju ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu, još jedna potvrda da Hrvatska živi "zarobljena u šovinističkoj prošlosti".

"Svaka vlast u Hrvatskoj očekuje da zvanični Beograd prihvati besmislenu i uvredljivu tezu da je Srbija zajedno sa JNA i krajiškim Srbima izvršila agresiju na Hrvatsku od 1991. do 1995. godine. Navedena teza je u suprotnosti sa istorijskim činjenicama i ne doprinosi uspostavi iskrenog dijaloga zasnovanog na međusobnom poštovanju i uvažavanju", naveo je Lnta u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Linta je pozvao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i sve hrvatske ministre da pažljivo pročitaju knjigu prvog Tuđmanovog ministra policije Jospia Boljkovca „Istina mora izaći van“, u kojoj autor iznosi pravu istinu da je Hrvatska 1991. godine planski napala Srbe u Hrvatskoj i Jugoslaviju.

"Hrvatska treba da se odrekne Tuđmanove proustaške politike i poštuje ljudska i nacionalna prava Srba ako želi da postane moderna evropska država. Takođe, Hrvatska treba da iz Deklaracije o Domovinskom ratu i Zakona o pravima hrvatskih branitelja izbaci uvredljivu i netačnu rečenicu da su Srbija, JNA i krajiški Srbi izvršili agresiju na Hrvatsku ako želi da sa Srbijom gradi novi dijalog", naveo je Linta.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track