Najnovije vesti

JOHANES HAN: Srbija ključni igrač u regionu,Vučić radi hrabar posao
Foto: Marina Lopičić

PODRŠKA

JOHANES HAN: Srbija ključni igrač u regionu,Vučić radi hrabar posao

Politika

BRISEL - Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas da je Srbiji, kao "ključnom igraču" u regionu, važno da napreduje kako u dijalogu sa Prištinom, tako i u rešavanju nedostataka u oblasti vladavine prava u zemlji.

"Srbija je ključni igrač u regionu. Predsednik Srbije i njegovi saveznici rade hrabar posao u okviru dijaloga sa Prištinom, razgovarajući i interno na način koji do sad nije postojao. To, međutim, ne znači da ne primećujemo i daje postojeće nedostatke u oblasti vladavine prava u zemlji", poručio je Han pred Evropskim poslanicaima u Briselu.

foto: Marina Lopičić

On je, govoreći o izveštaju Evropske komisije o Srbiji, pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlameta, izjavio da, pored napretka u dijalogu Beograda i Prištine, EU i dalje čeka na primenu dogovorene Mape puta koja je trebalo da bude sprovedene do kraja 2016. godine.

"Mislim da je važno da u Srbiji razumeju da obe oblasti moraju da se reše. Nije dovoljno da se bude dobar u jednoj, a da se ostalo ostavi bez odgovarajuće pažnje", naglasio Han.

On je, osvrćući se na nedavnu izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da dalje proširenje treba usloviti internom reformom Evropske unije, ocenio da je to dobar primer i dokaz važnosti ne samo Strategije proširenja, već i činjenice da je pomenut indikativni datum 2025. godne.

"Do sada je bilo neproblematično obećavati evropsku perspektivu, jer nije bila tako realna. Sada je postala realna i konkretna. Ovaj datum je proizveo pozitivni pristisak na obe strene", kaže Han.

foto: Fonet/Darko Vojinović

On je ocenio da je sada na Zapadnom Balkanu da radi snažno na ispunjavanju uslova jer, kako kaže, građani regiona znaju šta je moguće ukoliko odgovorni ispune svoje obaveze, kao što je na zemljama članicama da rade na boljoj proaktivnosti unutra EU.

"Mislim da je razumljivo da su neophodni EU interni razgovori, ali verujem da se oba procesa mogu odvijati paralelno. Ne treba čekati godinama da se mi dogovorimo oko nečega, a onda nastaviti celu proceduru pregovora o proširenju", zaključio je Han.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...