PRIŠTINA OČEKUJE STOLICU U UN I PRIZNANJE SRBIJE: Kadri Veselji objavio platformu sa pet tema
Foto: Profimedia

Inicijativa

PRIŠTINA OČEKUJE STOLICU U UN I PRIZNANJE SRBIJE: Kadri Veselji objavio platformu sa pet tema

Politika -

Sadržaj platforme su pet tema - dijalog sa Srbijom, stvaranje ZSO, formiranje tzv. vojske Kosova, agenda evropskih integracija i izborna reforma

PRIŠTINA - Predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji objavio je u ponedeljak incijativu za izradu platforme sa pet tema od nacionalnog interesa za tzv. Kosovo među kojima su i dijalog sa Srbijom, osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom i osnivanje tzv. oružanih snaga Kosova.

U dokumentu, čiji sadržaj objavljuju prištinski mediji, on je lidere političkih stranaka pozvao na stvaranje zajedničke ekipe političkih lidera i civilnog društva koja će raditi na temama od nacionalnog interesa.

Prema medijima koji prenose sadržaj platforme među pet tema su - dijalog sa Srbijom, stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO), formiranje tzv. vojske Kosova, agenda evropskih integracija i izborna reforma.

"U cilju ostvarivanja tog cilja neophodno je stvaranje zajedničke ekipe koju će predvoditi predsednik Kosova i u kojoj će ulogu imati i lideri institucija i političkih stranaka kao i ličnosti civilnog društva, što je praksa koje je dala rezultate tokom istorijskih procesa kroz koje je prolazilo Kosovo, od Rambujea do proglašavanja nezavisnosti“, kaže se u platformi.

Platforma je upućena predsedniku DSK, Isa Mustafi, lideru Samoopredelenja, Aljbinu Kurtiju, predsedniku ABK, Ramušu Haradinaju, predsedniku Socijaldemokratske inicijative, Fatmiru Ljimaju, predsedniku ANK, Beđedu Pacoliju i grupi nezavisnih poslanika koji su izašli iz Samoopredelenja.

Cilj platforme je da se postigne politički konsenzus o nekim od najznačajnijih pitanja sa kojima se Kosovo suočavalo ranije ali i sada, kao i o najznačajnijim pitanjima za perspektivu Kosova i njengovih građana.

"Ova pitanja već dugo vremena ometaju napredak Republike Kosovo i zato je od nacionalnog interesa da se ona prevaziđu. U cilju obezbeđivanja efikasnog rešenja u najboljem interesu Republike Kosovo potrebno je obezbediti politički konsenzus među nama. Taj konsenzus treba da odražava interese građana Kosova“, kaže se u platformi.

Dokument predviđa da dijalog Beograda i Prištine treba da bude okončan pravno obavezujućim sporazumom, što podrazume međusobno priznavanje.

Platforma predviđa i da će pravno obavezujući sporazum Prištini omogućiti da postane članica UN i svih drugih međunarodnih organizacija u koje nije učlanjena.

Foto: Beta
Foto: Betafoto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Kosovska opozicija odbila je zahtev kosovske vlade za postizanje konsenzusa o Platformi za dijalog sa Beogradom, koji je usvojen prošle sedmice i odmah dostavljen parlamentu.

Prema pisanju prištinske Kohe, osim što Platforma daje ovlašćenja predsedniku privremnih kosovskih institucija, Hašimu Tačiju, da vodi pregovore opozicioni poslanici imaju primedbe na još neke manjkavosti tog dokumeta.

Vlada je, navodi Koha, izostavila objašnjenja o tome na koji način će ozakoniti Platformu.

Predsednica skupštinskog Odbora za spoljne poslove, Vjosa Osmani (DSK), rekla je da Platforma usvojena na vladi predstavlja odbacivanje odgovornosti.

Ona je dodala da su Platformu razmotrile parlamentarna grupa i ostali partijski organi DSK.

Pre nego što je dobio mandat od premijera, Hašim Tači je sam preuzeo komandu nad dijalogom, prošlog leta, piše list i podseća da dok je Kosovo bilo u institucionalnom vakumu zbog pada vlada, on bio na nekoliko sastanaka u Briselu sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Poslanica Pokreta samoopredeljenje, Aljubljena Hadžiu, rekla je da je za nju neprihvatljiva namera premijera Ramuša Haradinaja da legitimizuje Tačija u dijalogu.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova i premijer Ramuš Haradinaj pozdravio je platformu o postizanju konsenzusa za rešavanje pitanja od nacionalnog interesa koju je predložio predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji.

foto: Reuters

Haradinaj je rekao da pozdravlja mogućnost koordinacije predstavnika svih političkih opcija Kosova o temama od nacionalnog interesa za Kosovo, istakavši da je to više nego potrebno.

Haradinaj je rekao da će vlada poštovati ono što u vezi sa Platformom odluči parlament.

Rekao je da je dijalog sa Beogradom iscrpljen, da više ne daje efekte tako da se, kako je kazao, mora ić u završnu fazu na čemu ć Priština insistirati.

Haradinaj je napomenuo i da će od poslanika zatražiti da raspravu o Platformi okončaju u određenom roku.

Kazao je da je u toku realizacija sporazuma koji se odnose na primenu dela koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, te da je u postupku izrada Statuta ZSO.

"Sporazumom iz Brisela je predviđeno da se na kraju Statut uskladi sa Ustavom Kosova", rekao je Haradinaj.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je, povodom najnovije platforme iz Prištine, rekao da očekuje da se Evropska unija izjasni o tome.

Dačić ističe da je dijalog statusno neutralan od samog početka i da status ne može biti unapred određen, preneo je RTS.

"Mogu oni da usvajaju šta god hoće, to je papir za unutrašnju upotrebu, mogu da okače na ulazu u kosovsku vladu u Prištini kao dnevne novine. Taj papir nema nikakvu važnost i mi dobro znamo šta oni hoće od samog pocetka i upravo o tome pricamo", rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja