NEVEROVATAN PREDLOG ŽIKE GOJKOVIĆA (POKS) KOJI KAŽE: Vojna akademija treba da se zove po OVOM GENERALU!
Foto: Dragana Udovičić

Narodni poslanik i predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije

NEVEROVATAN PREDLOG ŽIKE GOJKOVIĆA (POKS) KOJI KAŽE: Vojna akademija treba da se zove po OVOM GENERALU!

Politika -

To je sada već drugi predlog za naziv Vojne akademije, nakon što je juče Liga socijaldemokrata Vojvodine predložila da ta visoka vojna obrazovna institucija ponese ime partizanskog komandanta Konstantina Koče Popovića

BEOGRAD - Narodni poslanik i predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije Žika Gojković uputiće Skupštini Srbije amandmane na Predlog zakona o vojnom obrazovanju, među kojima i taj da Vojna akademija ponese ime generala Dragoljuba Draže Mihailovića.

To je sada već drugi predlog za naziv Vojne akademije, nakon što je juče Liga socijaldemokrata Vojvodine predložila da ta visoka vojna obrazovna institucija ponese ime partizanskog komandanta Konstantina Koče Popovića.

foto: Youtube Printscreen

POKS, međutim, smatra da je najlogičnije rešenje da Vojna akademija Srbije ponese ime Draže Mihailovića, "vođe pokreta otpora protiv okupatora u Drugom svetskom ratu". U tom pokretu kažu i da je Mihailović školovan u toj ustanovi, gde je kasnije bio profesor topografije, te da je, kako tvrde, cela Srbija danas svesna njegove uloge u podizanju ustanka i borbi protiv nacizma.

Vojislav Mihailović, unuk Draže Mihailović, pomenuo je odlikovanja koja je Mihailović dobio od generala Šarla de Gola 1943, od Harija Trumana 1948, te još 18 odlikovanja iz Prvog i Drugog svetskog rata, ocenivši da su ona najbolja preporuka za odluku da Vojna akademija ponese njegovo ime.

A negodujući na predlog LSV, POKS u saopštenju navodi da je današnja istorija navodno potvrdila da je Popović "markirao mete" za savezničko bombardovanje Beograda, Leskovca, Kraljeva i drugih srpskih gradova u kojem je stradalo više od 3.000 Srba civila i kada je ispod ruševina 687 zgrada u Beogradu ostala 1.161 civilna žrtva, a 1.468 građana je teško povređeno.

foto: Youtube Printscreen

Navode i da, za razliku od Mihailovića, Popović nije imao nikakve veze s Vojnom akademijom, te zaključuju da bi bila "velika sramota za Srbiju da tako značajna ustanova ponese njegovo ime".

LSV je juče najavila da će predložiti amandman kojim bi se Vojna akademija nazvala imenom Koče Popovića, koji je pre 70 godina bio na čelu Generalštaba JNA, proslavljeni ratni komandant, a zatim u posleratnoj Jugoslaviji šef diplomatije i potpredsednik SFRJ.

(Kurir.rs/Radio 021/Foto: Youtube Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track