VUČIĆ U BUKUREŠTU: Želimo da budemo prva sledeća zemlja članica EU
Foto: PrintScreen

zajednička konferencija za štampu

VUČIĆ U BUKUREŠTU: Želimo da budemo prva sledeća zemlja članica EU

Politika -

BUKUREŠT - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj na snažnoj podršci našoj zemlji na njenom evropskom putu, i poručio da Srbija želi da bude prva sledeća zemlja članica EU.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bukureštu, gde je učestvovao na sastanku sa predsednicom Vlade Rumunije Vjorikom Danćilom, premijerom Bugarske Bojkom Borisovim i premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom, najavio i formiranje Radne grupe u kojoj bi bili ministri saobraćaja, transporta i komunikacija.

foto: PrintScreen

Kako je objasnio ta Radna grupa bi trebalo da ubrzano radi na konkretizaciji dogovorenih projekata, kako bi spremno dočekali Samit 16 + 1, a koji će se održati 6. jula u Bugarskoj, ranije nego obično.

Vučić je podvukao da Srbija ima uvećanje robne razmene i sa Bugarskom i sa Rumunijom i sa Grčkom, što je praćeno porastom broja turista iz tih zemalja u Srbiju, ali i iz Srbije u sve tri zemlje.

Predsednik Vučić je ukazao na značaj sastanaka poput današnjeg u Bukureštu, ističući da je Srbija jedina zemlja, od te četiri, van EU, te je utoliko značajnija podrška Grčke, Rumunije i Bugarske na evropskom putu.

Poručio je da će Srbija u svemu što može iskreno podržati i pomoći sve te tri zemlje, a da očekuje još snažniju podršku Bukurešta, Atine i Sofije na evropskom putu.

"Želimo da nam pomognete, jer i mi bismo vama pomogli da smo na vašem mestu, jer želimo da budemo sledeća zemlja koja će postati članica EU, a bez vaše snažne podrške to ne možemo uradimo", istakao je srpski predsednik.

foto: PrintScreen

Naznačio je da je srećan zbog konkretnih razgovora i dogovora, da se razgovaralo o autoputu Temišvar - Beograd, autoputu ka Buvgarskoj, zatim ka Skoplju ali i kakao modernizovati prufu Niš-Dimtrovgrad - bugarska granica, kako ojačati digitalnu infrastrukturu...ali i rešiti neke probleme kao što je onaj na Djerdapu.

"Verujem da ćemo sve to uspešno da rešimo.Srbija je zainteresovana za svakodnevno dalje i stalno unapređenje saradnje u bvalkanskoj četvorci", rekao je Vučić.

Da pamtimo ko nas podržava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Bukureštu da je izuzetno važno što nas Rumunija, Grčka i Bugarska otvoreno podržvaju, što pokazuju poštovanje za Srbiju i traže podršku za ulazak Srbije u EU.

"To je od izuzetog značaja za nas. Rumunija je najveća zemlja, Bugarska predsedavajuća EU, Grčka sa možda najvažnijim geostrateškim položajem u Evropi i njihova podrška je otvorena, neskrivena", rekao je Vucičh srpskim novinarima.

To su, kako kaže, naši prijatelji...

"To naš narod treba da zna i treba da pamtimo ko nas je podržavao kad već neki sada to ne žele i trude se da nam taj put ka EU otežaju, a takođe su nam susedi", primetio je predsednik Srbije.

Vučić: Srbija mora da bude prisutna na Samitu u Sofiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija mora da bude prisutna na Samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji 17. maja, jer ne bi bilo dobro da zemlja ne bude prisutna na skupu na koji dolaze najmoćniji evropski lideri, te dodao da će se sa premijerkom Anom Brnabić dogovoriti ko će predstavljati Srbiju.

"Ja sam dobio poziv, da sačekamo još malo. Sešću sa Anom (Brnabić) da se dogovorimo, ali mi moramo da budemo prisutni, bilo bi suludo da ne budemo", rekao je Vučić za TV Pink u Bukureštu.

"Mislite da je dobro za Srbiju da tamo budu i Angela Merkel i Emanuel Makron i svi najvažmiji evropski lideri, a da Srbija ne bude?", primetio je on.

Kako je rekao, postoje manji sastanci na kojima ne mora da se prisustvuje, i na kojima može da se "isteruje formalnost", ali da se to ne može kada dolaze najmoćniji evropski lideri od kojih nam zavise ekonomija, politička budućnost...

"Da kažete - ne možemo? Španija to sebi može da dozvoli, jer je u klubu,

Srbiaj nije u klubu. Srbija mora da radi na svom razvoju", rekao je Vučić.

Ukazao je da Srbija mora da razvija ekonomiju, da napreduje, razmišlja kako će da raste BDP, a da smanjuje dug, nezaposlenost, ali i kako će politički sebe da osigura i da ima što više investicija, da bi građani živeli bolje.

Predsednik Srbije je istakao da skup u Sofiji organizuju premijer i predsednik Bugarske Bojko Borisov i Rumen Radev, da će doći sve evropske zemlje i da ne možemo da zabijemo "nož u leđa" Bugarskoj i kažemo da nas to ne interesuje, iako su oni nas podržavali na svakom mestu i na različite načine.

Veoma sam zabrinut zbog odnosa Srbije i Hrvatske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Bukureštu da je veoma zabrinut zbog tenzija u odnosima Beograda i Zagreba.

"O tome sam se trudio da budem objektivan, evo 80 dana nijednu reč nisam rekao o Hrvatskoj da je bila negativna. Nismo mi njihovim ministrima zabranjivali da udju u Srbiju jer nam se njihove izjave ne dopadaju", rekao je Vučić i dodao da je Srbija uvek spremna za dijalog.

On je rekao da je incident u Jasenovcu, gde se tokom komemoracije žrtvama pojavio transparent sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni", višestruko strašnjiji od onoga što je saopštila Srpska radikalna stranka, kada su naveli da je lider SRS Vojislav Šešelj gazio hrvatsku zastavu tokom posete delegacije te države.

"Mi sve ovo imamo zbog toga što je SRS nešto saopštila, zbog nečega što niko nije video niti znao da se dogodilo. Zbog saopštenja SRS ste sve ovo napravili. Da nije malo previše, da niste malo nervozno ili ishitreno reagovali", rekao je Vučić.

On je pitao novinare da li će spomenik kardinalu Alojziju Stepincu biti podignut.

Vučić je danas u Bukureštu učestvovao na sastanku Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke, na kojem su učestvovali i premijeri te tri zemlje Vjorika Dančila, Bojko Borisov i Aleksis Cipras.

Ova vlast za Niš uradila više od Tita

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da sutra ide u Niš i da je ova vlast uradila najviše za taj grad.

"Ni za Titovo vreme, ni u 20 godina toliko pozitivnih stvari se nije dogodilo u Nišu", rekao je Vučić novinarima danas u Bukureštu.

On je rekao da je na današnjem sastanku sa predstavnicima Bugarske, Grčke i Rumunije dogovorena rekonstrukcija pruge Niš-Beograd.

Dodao je da se već radi pruga Niš-Dimitrovgrad, da se završava put Niš-Leskovac-makedonska granica i da će početi izgradnja puta Niš-Prokuplje-Kuršumlija.

On je rekao da je u Nišu otvoreno šest fabrika.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track