VULIN U SKUPŠTINI: Poslanici, podržite zakon, unaprediće sistem odbrane
Foto: Printscreen RTS

Ministar odbrane obrazlaže zakon u parlamentu

VULIN U SKUPŠTINI: Poslanici, podržite zakon, unaprediće sistem odbrane

Politika -

BEOGRAD - Ministar odbrane Aleksandar Vulin, obrazlažući u parlamentu set zakona iz oblasti odbrane, pozvao je poslanike da podrže napore Vlade i Ministarstva odbrane da se usvajanjem zakona dodatno unapredi sistem odbrane u svim njenim segmentima.

Vulin je istakao i da bi se usvajanjem ovih zakona unapredio rad Bezbednosno-informativne agencije, ali bi na taj način Srbija ispunila međunarodne obaveze iz zaključenih ugovora i nastavila angažovanje u multinacionalnim operacijama i u ovoj godini.

Ministar odbrane je kazao da se pred poslanicima nalazi set od šest zakona koji se odnose na život i rad Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, te da je jedan od njih veoma važan za svakodnevno funkcionisanje Bezbednosno-informativne agencije.

Prema njegovim rečima, pred poslanicima su i dve odluke, koje se odnose na angažovanje VS u mirnovnim misijama.

- Angažovanje VS i pripadnika odbrane u multinacionalnim operacijama UN i EU je veoma značajno za našu spoljnu politiku - kazao je Vulin i dodao da učešćem u multinacionalnim operacijama Srbija pokazuje da je važan činilac u očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti, te da na taj način jača svoj međunarodni ugled.

VS uz predložene zakone jača vlastite odbrambene kapacitete i štiti bezbednost, kazao je Vulin i dodao da Predlogom godišnjeg plana upotrebe VS i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2018. godini nije planirano značajno povećanje postojećeg angažovanja VS van granica Srbije.

Naveo je da je planirano da se u 2018. godini nastavi angažovanje u pet mirovnih misija koje se vrše pod komandom UN i to u Kongu, na Kipru, u Libanu, te na Bliskom istoku i Centralonoj Afričkoj Republici, kao i četiri multinacionalne operacije pod komandom EU: dve u Somaliji, jedna u Centralno Afričkoj Republici i jedna u Maliju.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Srbija je sa UN zaključila memorandum o razumevanju u sistemu stend baj aranžmana gde bi ukoliko dođe do potrebe Srbija bila pozvana od strane UN da da svoj doprinos, ali Srbija zadržava pravo da o svakom od konkretnih pitanja da odluku koja ne mora uvek biti pozitivna - kazao je Vulin.

Dodao je da Predlog sadrži i operaciju EU za upravljanje krizama u kojoj VS do sada nije učestvovala, a to je operacija u Mediteranu, koja je veoma važna, jer je cilj te operacije ublažavanje posledica i rešavanje migrantske krize u Evropi.

Kako je naveo, planirano je angažovanje pripadnika VS na istom nivou kao što je bilo protekle godine, te da Srbija trenutno učestuvje sa 328 pripadnika od čega su 38 pripadnice ženskog pola. U pet mirnovnih operacija angažovano je 306 pripadnika, a u četiri mirovne operacije pod kontrolom EU ukupno 22 pripadnika.

- Za sprovođenje svih ovih operacija potrebna su finansijska sredstva, a to je u 2018. godini 2. 337.072 hiljade dinara, za šta je Ministarstvo odbrane obezbedilo novac iz budžeta, a UN uplaćuje 515.474.000 dinara kao svoj doprinos za funkcionisanje mirovnih misija - kazao je Vulin.

Istakao je da je vojno obrazovanje od ogromnog značaja, te da kako budu obrazovani budući oficiri takva će nam biti i vojska.

Govoreći o Zakonu koji se odnosi na funkcionisanje Bezbednosno-informativne agencije, Vulin je kazao da je taj zakon neophodno doneti u cilju očuvanja postojećeg radno-pravnog statusa pripadnika agencije i radi usklađivanja sa usvojenim novim zakonima.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Printscreen RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja