OTKRIVAMO IZA KULISA SKUPA NA BRDU KOD KRANJA: Plenković jurio Jadranku po hotelu!
Foto: EPA, Zorana Jevtić

NESVAKIDAŠNJA SCENA U HOTELU

OTKRIVAMO IZA KULISA SKUPA NA BRDU KOD KRANJA: Plenković jurio Jadranku po hotelu!

Politika -

Hit! Hrvatski premijer sustigao srpsku ministarku na recepciji hotela. Ona ga je pozdravila i ostali su u dužem razgovoru, što su potvrdili i njeni saradnici

Hrvatski mediji juče jadikovali da su od Joksimovićeve "dobili košaricu"

Hrvatski premijer Andrej Plenković jurio je za srpskom ministarkom za evrointegracije Jadrankom Joksimović na Brdu kod Kranja, otkriva Kurir! Kako saznajemo, Plenković je za Joksimovićevom bukvalno trčao po hotelu želeći da razgovara s njom.

- On je, ne vodeći računa o brojnim zvaničnim delegacijama u prepunom lobiju hotela, bezuspešno dozivao Joksimovićevu. Pošto ona nije reagovala, on je ministarku sustigao na recepciji hotela, kada je plaćala račun. Joksimovićeva ga je pozdravila i oni su ostali u dužem razgovoru. O čemu su pričali, nije poznato. Inače, članovi brojnih delegacija sa čuđenjem su posmatrali ovaj neobičan Plenkovićev postupak - priča sagovornik Kurira koji je prisustvovao ovoj nesvakidašnjoj sceni.

foto: Dado Đilas

Joksimovićeva nije odgovarala na pitanja ovim povodom, a njeni saradnici, koji su bili prisutni, potvrdili su da se sve ovo zaista dogodilo. A da čitava stvar bude još zanimljivija, Plenković je nedavno ignorisao sve pozive premijerke Ane Brnabić, koja se čak i javno požalila da joj se hrvatski kolega ne javlja. Zato sada ostaje dilema zašto Plenković ignoriše srpsku premijerku, ali zato trči za ministarkom u njenoj vladi.

Joksimovićeva je, inače, privukla veliku pažnju medija na skupu održanom na Brdu kod Kranja. Hrvatski novinari su želeli da čuju njen komentar povodom novog pogoršanja odnosa između Hrvatske i Srbije, ali su za to, kako oni tvrde, ostali uskraćeni. Tačnije, kako kažu, "dobili su košaricu", i to samo zato što su iz Hrvatske. Novinar N1 Hrvoje Krešić tvrdi da ih je srpska delegacija prvo napala što su uopšte želeli da postave pitanje, zatim da su ih lagali da izjave neće biti, a da su na kraju novinare jednostavno - poterali!

Kako tvrde u Hrvatskoj, na pitanje zašto ne želi da da izjavu hrvatskim medijima, "nervozna Joksimovićeva" je odbrusila: "Ja određujem kome ću dati izjavu, a daću je valjda onima koje sam ovde dovela." Ministarka je, s druge strane, nakon toga kazala da je novinar bio "nekulturan i agresivan", kao i da je želela da govori samo o temama sa samita.

Na Brdu kod Kranja juče je održan Samit o proces saradnje u jugoistočnoj Evropi, gde se, između ostalog, razgovaralo i o proširenju EU.

O regionu i Kosovu

SRBIJA ZA SARADNJU SA SVIMA, ALI TO NE ZAVISI SAMO OD NAS Joksimovićeva je na Brdu kod Kranja istakla da je Srbija otvorena za nastavak dobre, konstruktivne saradnje u regionu, dodajući da ipak ne zavisi samo od nas. Osvrnula se i kosovsko pitanje rekavši da Briselski sporazum između Beograda i Prištine mora biti implementiran u najskorijem roku, naročito kad je reč o Zajednici srpskih opština:

- Briselski sporazum, koji je pravno obavezujući sporazum uz garanciju i potpis EU, nešto je što mora da bude implementirano u najskorijem roku, posebno vezano za ZSO.

foto: Marina Lopičić

Plenković o Vulinu

VOLIMO POZORIŠTE, ALI NE U SVOJOJ KUĆI

Plenković je juče izjavio da ne zna kakvu bi protivmeru Srbija mogla da donese zbog proglašavanja ministra Aleksandra Vulina nepoželjnim u Hrvatskoj:

- Doneli smo odluku o Vulinu jer smatramo da u odnosima dve države treba smanjivati tenzije i dati prostor konstruktivnom razgovoru. Kao Vlada smo napravili važne iskorake u odnosima sa Srbijom. U vezi sa Vulinom smo bili jasni i mogu reći: volimo teatar, ali ne u svojoj kući.

Ekipa Kurira / Foto EPA, Zorana Jevtić, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track