(KURIR TV) PREDSEDNIK SE SASTAO SA TUSKOM Vučić: Rekao sam Tusku da možemo da prihvatimo svaki kompromis oko KiM, ali ne i ponižavanje Srbije
Foto: Kurir

dolazak predsednika evropskog saveta

(KURIR TV) PREDSEDNIK SE SASTAO SA TUSKOM Vučić: Rekao sam Tusku da možemo da prihvatimo svaki kompromis oko KiM, ali ne i ponižavanje Srbije

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je danas zajedničku konferenciju sa predsednikom Evropskog Saveta Donaldom Tuskom, sa kojim je razgovarao o odnosima EU i Srbije, evrointegracijama, regionalnoj saradnji i investicijama.

Na početku konferencije direktor Kontrole letenja SCG (SMATSA) Predrag Jovanović i direktor Evropske investicione banke (EIB) za Jadranski region Migel Morgada potpisali su finansijskog ugovora između ove banke i Kontrole letenja.

Donald Tusk:

19:05 - Hteo bih da zahvalim Vučiću za njegovo lično zalaganje za dijalog sa Prištinom.

19:03 - Samit u Sofiji će imati za cilj da uveća povezanost između EU i regiona Zapadnog Balkana. Hoćemo da osnažimo saradnju tamo gde će biti od najveće dobrobiti za sve. To podrazumeva finansiranje u puteve, železnice ili letove na nebu.

foto: Kurir

18:59 - Čitavom svetu jasno da o budućnosti Srbije neće odlučivati ni Moskva ni Vašington, već samo Beograd

18:54 - Glavni razlog moje posete je priprema za samit EU o Zapadnom Balkanu koji će se u maju održati u Sofiji. Došao sam sa jasnom porukom: EU jeste i hoće da ostane najpouzdaniji partner čitavog regiona Zapadnog Balkana. Nastavićemo da radimo na evropskoj perspektivi regiona.

Aleksandar Vučić:

18:52 - Razgovarali smo u vezi sa rešenjem za KiM. Nisam preveliki optimista, ali nemamo pravo da odustajemo. Moramo da se borimo da naša deca nemaju isti problem kao mi danas. Rekao sam Tusku da možemo da prihvatamo kompromise i on kao prijatelj Srbije to razume. Možemo da prihvatimo svaki kompromis, ali ne i ponižavanje Srbije.

18:50 - Razgovarali smo o projektu gasne interkonekcije sa Bugarskom, vrednom 85 miliona evra, a i dobili smo grant od Evropske komisije od 49,5 miliona evra.

foto: Kurir

18:47 - Želimo da do kraja godine krenemo sa izgradnjom deonice Niš-Pločnik. Ta deonica je procenjena na 349 miliona evra. Zamolio sam Tuska i Koena da EIB donese ranije odluku o finansiranju tog projekta.

18:40 - Razgovarali smo o auto-putu Niš-Priština. Nisam odustao od te ideje bez obzira što su svi govorili da nam on nije potreban. Smatram da je važan za Srbiju i region i da ćemo njime da povezujemo Albance i Srbe. O ovome sam 2013. prvi put razgovarao sa Angelom Merkel.

18:35 - Razgovarali smo o brojnim konkretnim projektima i danas je bio važan ugovor koji se potpisuje sa Kontrolom leta. Reč je o ukupnom iznosu od 126 miliona evra a učešće EIB je 45 miliona evra. A 5,4 miliona evra je namenjeno za izgradnju kontrolnog tornja na aerodromu u Nišu.

18:32 - Počastvovani smo posetom predsednika Evropskog saveta. Imali smo dugačak razgovor. Zahvalan sam Donaldu Tusku jer je pokazao da je prijatelj naše zemlje

foto: Kurir
foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Evropskog Saveta doputovao je danas popodne u Beograd gde ga je na aerodoromu "Nikola Tesla" dočekao prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih polsova Ivioca Dačić.

Vučić i Tusk su se sastali i predsednikom Evropske investicione banke Vernerom Hojerom.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Poseta predsednika Evropskog saveta Srbiji organizovana je u okviru njegove balkanske turneje, koja traje od 23. aprila do 27. maja.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Kurir TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track