KOCIJANČIĆ: EU za hitnu primenu dogovora o ZSO
Foto: Zorana Jevtić

paralelno rad na sporazumu

KOCIJANČIĆ: EU za hitnu primenu dogovora o ZSO

Politika -

Beograda i Prištine vode jedan dijalog o normalizaciji odnosa, u okvir koga bez odlaganja treba primeniti dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština i paralelno je počeo rad na novoj fazi dijaloga, potrebnoj za pravno obavezujućem sporazumu, izjavila je danas Tanjugu portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

Ona kaže da EU očekuje da se dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština primeni bez odlaganja.

"Mi smo vrlo jasni kada kažemo da je puna primena postignutih dogovora u dijalogu hitno potrebna", izjavila je Kocijančić.

foto: AP

Portparolka Evropske komisije je, na pitanje Tanjuga o mogućem povezivanju primene dogovora o formiranju ZSO i postizanja pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, poručila da je sporazum o ZSO "dogovoren još pre par godina" i da postoji vremenski rok od četiri meseca za izradu statuta, na kome se, napominje, trenutno radi.

"Mi smo vrlo jasni kada kažemo da je puna primena postignutih dogovora u dijalogu hitno potrebna. To podrazumeva dogovor o ZSO, kao i druge dogovore, kao što je onaj o energetici", navela je Kocijančić.

Na pitanje kako će EU, kao posrednik u dijalogu, reagovati ako se u datom vremenskom roku ne ispuni dogovoreno i ne dođe do usvajanja statuta ZSO, portparolka EK kaže da ne želi da se bavi spekulacijama o radu koji je u toku.

"Ne želim da ulazim u spekulacije o tome da li će to doneti rezultate ili ne, jer mi očekujemo rezultate. I to je vrlo jasno. Primena dogovora je hitno potrebna", ponovila je Kocijančić.

Na pitanje Tanjuga o povezanosti dogovora o ZSO sa finalnim pravno obavezujućim sporazumom između Beograda i Prištine, Kocijančić ističe da je u pitanju jedan dijalog o normalizaciji odnosa.

"Govorimo o jednom dijalogu. U pitanju je sveobuhvata normalizacija odnosa i na tome radimo. Postoji veliki broj sporazuma koji su već dogovoreni, uključujući onaj o formiranju Asocijacije/Zajednice, koji još nije primenjen. Primena ovog sporazuma je u toku. Radi se na izradi nacrta statuta sa krajnjim rokom od četiri meseca", kazala je ona.

foto: Zorana Jevtić

Kacijančić navodi da je "paralelno počeo rad na novoj fazi dijaloga potrebnoj za novi pravno obavezujući dogovor".

"Mi govorimo o sveobuhvatnoj normalizaciji odosa. Jedna stvar su dogovori koji se moraju primeniti i to bez odlaganja", rekla je portparolka EK.

Kocijančić je ponovila da su "oba predsednka, i (Aleksansar) Vučić i (Hašim) Tači, potvrdili da će nastaviti da rade na dijalogu" i da će EU nastaviti da radi sa njima.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track