Najnovije vesti

POČEO SASTANAK IZA ZATVORENIH VRATA: Predsednik Vučić stigao u Skoplje
Foto: Predsedništvo Srbije

sastanak lidera brdo-brioni

POČEO SASTANAK IZA ZATVORENIH VRATA: Predsednik Vučić stigao u Skoplje

Politika

Sastanak lidera Brdo-Brioni procesa, na kojem učestvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, počeo je popodne u skopskom hotelu "Aleksandar Palas", dočekom lidera zemalja regiona.

 

foto: Predsedništvo Srbije

 

Učesnike su dočekali domaćin skupa, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, predsednici zemalja inicijatora ovog procesa, Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Kolinda Grabar-Kitarović, kao i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

 

Nakon dočeka svih učesnika i njihovog upisivanja u Knjigu skupa, učesnici su pozirali za zajedničku fotografiju, nakon čega su prešli u plenarnu dvoranu na sastanak, koji se održava iza zatvorenih vrata.

 

foto: Predsedništvo Srbije

 

Specijalni gost skupa, osim Tuska je i bugarski premijer Bojko Borisov, zemlje koja predsedava EU.

 

Učesnici skupa su i predsednici Albanije Iljir Meta, Crne Gore Filip Vujanović, kao i predsedsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i predsednik privremenih kosovskih institucija, Hašim Tači.

 

Uoči današnjeg sastanka održano je i više bilateralnih sastanaka predsednika država regiona i predsednika Evropskog saveta Tuskom.

 

foto: Predsedništvo Srbije

 

Brdo-Brioni proces iniciran je 2013. godine na Brdu kod Kranja od strane predsednika Slovenije i Hrvatske, a ideja je da ove dve članice EU pomognu Zapadnom Balkanu na njihovom putu u Uniju, kao i njihovu stabilizaciju kroz jačanje regionalne saradnje i rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja.

 

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Predsedništvo Srbije)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...