ANA BRNABIĆ:  Do kraja godine veće plate i penzije ako se nastavi rast BDP-a i očuva suficit u budžetu
Foto: Beta

najava

ANA BRNABIĆ: Do kraja godine veće plate i penzije ako se nastavi rast BDP-a i očuva suficit u budžetu

Politika -

BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će do kraja godine biti povećanja plata i penzija ako se nastavi rast bruto domaćeg proizvoda i ako bude očuvan suficit u budžetu.

"Sve procene su dobre. Rekli smo da ako budemo imali suficit u budžetu i ako ostane fiskalna disciplina, a imamo šest milijardi suficita, i ako se nastavi rast BDP-a imaćemo uslove za povećanje plata i penzija", kazala je premijerka za Radio-televiziju Srbije.

foto: Beta

Ona je kazala da ne želi da spekuliše o tome koliko će plate i penzije biti povećane.

"Rast BDP-a od 4,5 odsto je najveći u poslednjih deset godina. Planirali smo rast od 3,9 odsto, a ovo je mnogo, mnogo bolje", rekla je Ana Brnabić.

Navodeći da je u prvom kvartalu ove godine zabeležen rast privrede od 4,5 odsto, premijerka je istakla da to znači da se više proizvodi, da će biti više radnih mesta, da je pred gradjanima bolja perspektiva, odnosno veće plate i penzije.

Komentarišući protestne šetnje koje su za sutra najavili sindikati zahtevajući veće plate i ostanak mladih u zemlji, premijerka je kazala da su ti zahtevi sindikata i neki od najvažnijih ciljeva Vlade Srbije.

foto: Shutterstock

"Što se tiče plata, jedino što možemo da uradimo po principima tržišne ekonomije jeste da nastavimo da i dalje uspešno dovodimo strane investicije i da olakšamo poslovanje i pravni okvir domaćim investitorima, pre svega preuzetnicima i malim i srednjim preduzećima", kazala je Ana Brnabić.

Navodeći da je zaustavljanje odliva mozgova iz Srbije njen lični prioritet, premijerka je ocenila da se paušalno priča o tome koliko mladih napušta zemlju u odnosu na neke ranije periode.

"Mislim da ne odlazi više mladih ljudi nego ranije. Kao Vlada Srbije, možemo da stvaramo uslove da oni ostanu u Srbiji", kazala je premijerka.

Govoreći o novom aranžmanu sa misijom Medjunarodnog monetarnog fonda

(MMF), ona je kazala da će delegacija MMF-a sredinom maja doći u Srbiju kao i da očekuje da će tom prilikom biti potpisan aranžman koji će se više bazirati na rastu privrede i čiji će ciljevi biti nova radna mesta i mnogo brži rast prihoda.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track