IZRADA STATUTA ZSO  Ne postoji konflikt između zahteva Beograda i Prištine kada je u pitanju način formiranja ZSO
Foto: Printscreen

PRVI SASTANAK U ZVEČANU

IZRADA STATUTA ZSO Ne postoji konflikt između zahteva Beograda i Prištine kada je u pitanju način formiranja ZSO

Politika -

PRIŠTINA - Rukovodeća ekipa koja radi na izradi Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) na prvom sastanku u Zvečanu, održanom samo sa predstavnicima srpskih opština, nije uzela u obzir odluku Ustavnog suda Kosova, kojom se utvrđuje da su sporazumom o ZSO pogažene odredbe sedam poglavlja Ustava Kosova, piše Koha ditore.

Prema ovom dnevniku, oni su se izjasnili da će tokom izrade statuta imati u vidu Briselski sporazum i Zakon o lokalnoj samoupravi.

Rukovodeću ekipu je formirala bivša vlada Ise Mustafe, dok je sadašnja vlada na čelu sa Ramušom Haradinajem ponovo aktivirala tu ekipu koju čine četiri pripadnika srpske zajednice, dvojica sa severa Kosova i dvojica iz drugih delova Kosova.

Ustavni sud je 23. decembra 2015. godine dao saglasnost da se nastavi sa osnivanjem ZSO i naveo da u dekretu, koji Vlada Kosova treba da usvoji i dostavi Ustavnom sudu, treba da ima u vidu primedbe Ustavnog suda.

"Konstatujemo da pravni akt Vlade Republike Kosovo i Statut koji ostvaruje principe da bi bio u saglasnosti sa duhom ustava, članom 3, pararaf 1 i poglavljima II i III treba da ispuni ustavne standarde i posebno treba da bude u skladu sa članom 3, 7, 12 sa poglavljem II (osnovna prava i slobode), sa članovima 21 i 44 Poglavlja III (Prava zajednica i njihovih pripadnika)", navodi se u odluci Ustavnog suda Kosova.

Komentarišući pitanje da li Statut ZSO treba da bude izrađen prema sporazumu iz Brisela ili zakonskog okvira Kosova, izvršni direktor Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović je ocenio da ne postoji konflikt između zahteva Beograda i Prištine kada je u pitanju način formiranja ZSO, jer je Briselskim sporazumom jasno određeno da svi dogovori moraju biti u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova.

"Ne postoji konflikt između zahteva Beograda da svi dogovori budu u skladu sa Briselskim sporazumom i zahtevom Prištine da svaki sporazum mora biti u skladu sa kosovskim ustavom, jer briselski sporazum određuje da svi sporazumi moraju biti u skladu sa kosovskim ustavom i kosovskim zakonom", kazao je Maksimović za RTK2.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) PRIŠTINA POTPISALA, A NE SPROVODI: Ovo su tačke sporazuma o ZSO koje smetaju kosovskim vlastima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja