MINISTAR U NJU DELHIJU: Dačić razgovarao sa šeficom indijske diplomatije
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

višedecenijsko tradicionalno prijateljski odnosi

MINISTAR U NJU DELHIJU: Dačić razgovarao sa šeficom indijske diplomatije

Politika -

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Nju Delhiju sa svojim domaćinom, ministarkom spoljnih poslova Republike Indije, Sušmom Svaradž.

U razgovoru je izraženo obostrano zadovoljstvo višedecenijskim tradicionalno prijateljskim odnosima i razumevanjem dve zemlje, posebno u godini u kojoj se obeležava jubilej - 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Iskazana je obostrana spremnost za intenziviranje bilateralnog političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou, kao i unapređenje saradnje u svim oblastima od obostranog interesa, posebno ekonomskoj.

Prostor za unapređenje saradnje postoji u oblasti automobilske, traktorske, poljoprivredno-prehrambene, IT industrije, zdravstva i farmaceutike, naučno-tehničke i kulturne saradnje, filma, turizma i sporta.

Ministar Dačić uputio je poziv ministarki Sušmi Svaradž da poseti Republiku Srbiju, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Izraženo je i obostrano zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma o saradnji u oblasti kulture, umetnosti, omladine, sporta i masovnih medija.

Dačić je ovom prilikom ministarski Svaradž preneo zahvalnost srpske Vlade i naroda na podršci Indije suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti "Kosova", uz uverenje da će Indija i ubuduće zadržati ovu poziciju.

Ministarka Sušma Svaradž istakla je da Indija zemlje ne posmatra kao velike ili male, već da je bitno to da li jesu ili nisu prijateljske, i naglasila da je Srbija zasigurno prijateljska zemlja.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ministarstvo spoljnih poslova)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track