PREMIJERKA REŠILA DILEMU: Srbija će biti na samitu EU u Sofiji, treba iskoristiti svaku šansu za razgovor
Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije

EU i Zapadni balkan

PREMIJERKA REŠILA DILEMU: Srbija će biti na samitu EU u Sofiji, treba iskoristiti svaku šansu za razgovor

Politika -

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Srbija biti prisutna na samitu EU i Zapadnog Balkana 17. maja u Sofiji i da treba iskoristiti svaku šansu koja nam je pružena da razgovarmo.

"Mi ćemo iskoristiti svaku šansu koja nam je pružena da razgovaramo, da predstavimo naša rešenja", rekla je Brnabić u četvrtak na panelu u okviru "Jahorina ekonomskog foruma", napominjući da je samit u Sofiji "u najavama dosta problematičan".

Evropske integracije u našem regionu su, kako je konstatovala premijerka Srbije, više političke nego strukturne reforme, koliko god se EU trudila da pokaže da nisu u potpunosti političke.

"Stalno govorim da te reforme koje sprovodimo na našem evropskom putu treba da sprodovodimo zbog nas samih zato što naši građani treba da imaju benefit od zdrave ekonomiije, fiskalne stabilnosti, predvidljivosti, a manje sive ekonomije", istakla je ona.

Cilj treba da bude da naši građani imaju brzu, efikasnu transparentniju javnu upravu, vladavinu prava, manje korupcije, borbu organizovanog kriminala, navela je Brnabić, ističući da nas posledično te reforme vode ka Evropskoj uniji.

"Sa druge strane, ne razumem preterano žurbu političara sa Zapadnog Balkana da što pre uđu u EU i da to ako može bude sutra, zato što nema puno benefita ako vi niste spremni", ukazala je Brnabić.

U tom slučaju, poljoprivreda neće biti dovoljno otporna na pritiske EU, neće biti dovoljno konkuretna, a ekonomija neće biti dovoljno spremn i biće još veći odliv mozgova, objasnila je Brnabić.

Ona je istakla da proces evropskih intergracija mora da se posmatra i kao vreme koje treba da se iskoristi za jačanje privrede, poljoprivrede, energetike i za uspostavljane okvira u kojem će ljudi ostati u zemlji, pogotovo mladi.

"Evropske intergracije su svakako strateški pravac Srbije, ali u ovom trenutku smo okretnuti pre svega sami sebi tome da što više unapredimo i ojačamo Srbiju", zaključila je premijerka Brnabić.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Vlada republike Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track